Het zit er allemaal in, hoor! Gezonde eiwitten uit de quinoa, lekkere herfstige groente en wat oude kaas voor een tikkeltje comfort food. Deze ovenschotel met quinoa en pompoen is daarom een fijne avondmaaltijd op deze koude herfstdagen. En als je mijn ovenschotel met champignons & pecorino al zo lekker vond, dan gaat deze ook zeker in de smaak vallen. Ook mijn zoon smulde volop mee van deze schotel. Hij zit in de fase: hoe meer kaas, hoe beter! Wanneer schuif jij deze creatie de oven in?
Wij aten deze ovenschotel de dag na de Sinterklaasviering, waarop we toch we iets teveel lekkernij hadden gegeten. We waren ook helemaal klaar met alles wat zo zwaar op de maag viel. Eigenlijk is het een mooie variatie op de eerdere ovenschotel. Ik verving de rijst en linzen door drie kleuren quinoa, dat maakt hem lekker licht verteerbaar. En ik voegde een halve flespompoen toe met wat verse tijm. Je hoeft dus niet per se oude kaas te gebruiken, maar met Italiaanse schapenkaas (Pecorino) is deze avondmaaltijd ook erg lekker!
Ovenschotel met Quinoa, Pompoen en Oude Kaas
- 240 gram ongekookte 3 kleuren quinoa
- 1/2 flespompoen
- 250 gram kastanje champignons
- 1 rode ui
- 100 gram oude kaas + 2 eetlepels extra om te garneren
- 200 ml havermelk (ongezoet)
- 2 eieren
- olijfolie
- zout en versgemalen peper
- 5 takjes verse tijm
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en hak deze dan in kleine blokjes ( van ongeveer 1/2 cm). Ik gebruikte van een reguliere flespompoen de gehele bovenste helft (zonder de zaadjes).
Leg de pompoen een ruime ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie. Rits de blaadjes tijm van de takjes en strooi deze over de pompoen. Bestrooi naar smaak met wat zout en peper, en bak de pompoen dan in 20-25minuten gaar in de oven. Schep de blokjes halverwege even om.
Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de ui fijn en de champignons in stukjes. Fruit de ui dan in een koekenpan met een beetje olijfolie, totdat deze glazig is, en voeg dan de champignons toe. Bak deze nog even een paar minutn mee tot ze gaar zijn.
Meng in een kommetje of maatbeker alvast de havermelk met de eieren en de oude kaas. Haal dan de pompoen uit de oven en schep de quinoa, rode ui en champignons erdoor. Giet dan het ei-mengsel erover en verdeel dit even goed oven de ovenschool. Garneer met wat extra oude kaas.
Dek de ovenschaal af met zilverfolie en schijf deze in de oven. Bak de ovenschotel met quinoa 15 minuten en verwijder dan het folie. Schuif hem dan nog 10 minuten de oven in, zodat ook de bovenkant mooi bruin kan kleuren.
Welke suikervrije ovenschotel is jouw favoriet? Er staan er inmiddels 4 op de website! Ik ben benieuwd welke jij al hebt geprobeerd. Laat je me weten wat je van deze ovenschotel met quinoa en pompoen vond? Je kunt een reactie achterlaten bij de comments, of via social media. Gebruik vooral #blijsuikervrij, als je wilt dat ik jouw creaties ook online terugvind!
Hoi!
Kan ik ook amandelmelk/sojamelk gebruiken voor dit gerecht?
Groetjes,
Sabine
Hallo Sabine! Ja hoor, je kunt elke plantaardige melk gebruiken, 🙂