Leuk, al die oergranen die terug zijn van weggeweest! Ik had zelf nog nooit eerder met parelgort gekookt, maar dit recept sprak me zo ontzettend aan, dat ik me er toch aan waagde. En wat blijkt? Parelgort is in de meeste supermarkten inmiddels gewoon goed te verkrijgen. Het is een bijzonder alternatief voor rijst, bulgur, couscous of quinoa.
Parelgort is gepelde en geslepen gerst en het zit boordevol vitamines; A, B, E en D. Ook bevat het de mineralen ijzer, calcium, jodium en fosfor. Een écht pareltje dus om toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon!
Rick noemde dit recept spontaan een ABC-tje. (In tegenstelling tot de ouderwetse GVA-tjes (groenten, vlees en aardappelen)). De pompoen is mooi oranje en zit uiteraard vol vitamine A, de parelgort bevat B en de bloemkool zit vol vitamine C! Los van de parelgort spelen vooral de kruidige geroosterde groenten en de feta een hoofdrol in deze winterse salade. Kook je mee?
Parelgort met geroosterde Pompoen en Bloemkool
voor 4-6 personen (of fijn, een restje voor bij de lunch!)
- 1 flespompoen
- 1 bloemkool
- 200 gram parelgort
- 8 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 rode peper
- rasp en sap van 1 citroen
- 2 bosuitjes of lente-uitjes
- 1 handje verse peterselie
- 1 blok feta
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de teentjes knoflook fijn. Hak dan de pompoen in kleine blokjes en de bloemkool in roosjes. Verdeel de groente over een bakplaat bekleed met bakpapier en voeg de knoflook toe. Besprenkel met 4 eetlepels olijfolie en 1/2 theelepel kerriepoeder en schep het geheel goed om. Rooster de groenten in de oven in 25 minuten gaar en goudbruin.
Kook intussen de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking. En maak de dressing: Dit doe je door in een kom 4 eetlepels olijfolie te mengen met weer een 1/2 theelepel kerriepoeder, een theelepel komijnpoeder, een fijngehakte rode peper, rasp en sap van 1 citroen, de gehakte bosuitjes, en de peterselie. Snijd de feta vast in stukjes.
Als de parelgort en groenten klaar zijn, meng ze dan met de dressing. Schep het geheel goed door en bestrooi met de feta.
Eet smakelijk!