• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Parelgort Risotto met Kastanje Champignons

8 juni 2016

Parelgort Risotto met Kastanje Champignons

Als echte Italië lover houdt ik ontzettend van risotto. Alleen is het zo jammer dat dit altijd best zwaar op de maag valt! De witte arborio risottorijst doet je bloedsuikerspiegel schommelen en veroorzaakt uiteindelijk een flinke after-dinner dip. Daarom deelde ik al een paar jaar terug al een bruine rijst risotto met jullie. Best een prima alternatief. Maar er stond vorige week nog een nieuwe ontdekking op het menu: parelgort risotto. Risotto van een oergraan, met een glycemische index van ongeveer 25. Perfect om die dip te voorkomen en langer een vol gevoel te hebben!

Maar zonder een beetje opsmuk, blijft het maar een saai korreltje. Ik bereidde hem daarom met een Italiaans tintje. Kastanje champignons, zongedroogde tomaatjes, paprika, pecorino (schapenkaas), en heel veel Italiaanse kruiden. Erg smakelijk! Door in dit recept de pecorino te vervangen door edelgistvlokken (ongeveer 2 eetlepels), kun je dit parelgort risotto recept ook nog eens geheel zuivelvrij en veganistisch maken!

Parelgort Risotto met Kastanje Champignons

Parelgort Risotto met Kastanje Champignons

voor 3-4 personen

  • 250 gram parelgort
  • 150 gram kastanje champignons
  • 1 groene paprika
  • 3 eetlepels fijngehakte zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, peterselie, etc.)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een ruime liter groentebouillon (4-5 kopjes)
  • een handje grofgeraspte Pecorino óf 2 eetlepels edelgistvlokken
  • versgemalen peper en Himalaya zout
  • optioneel: verse tijm om te garneren

Hak de ui en knoflook fijn en snijd de kastanje champignons en paprika in kleine stukjes. Verwarm een grote koekenpan of wok op het vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Als de pan goed warm is, voeg dan de ui toe en laat deze even glazig worden.

Voeg dan de knoflook, champignons, paprika en gedroogde Italiaanse kruiden toe. Bak tot de champignons enigszins bruin kleuren en ze het merendeel van hun vocht hebben verloren zo’n 5 minuten. Voeg dan de parelgort en de fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe, en roer deze er even goed doorheen. Voeg dan een kopje groentebouillon toe en laat het geheel op middelhoog vuur sudderen tot het vocht bijna helemaal weg is. Roer met regelmaat in de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg dan een tweede kop bouillon toe en laat weer sudderen tot het vocht weg is. Herhaal tot de parelgort gaar is, maar nog wel een bite heeft, gedurende zo’n 25 minuten.

Roer als laatste de Pecorino of gistvlokken erdoor, en bewaar wat om de parelgort risotto mee te garneren. Ik voegde ook nog wat verse tijm toe als garnering. Heerlijk vers uit de tuin!

Ga je aan de slag met deze parelgort risotto met kastanje champignons? Dat vind ik super om te horen! Laat een reactie achter onder dit bericht of vind me via Instagram! Buon appetito!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Eiwitrijke Risotto van Quinoa & Witte Bonen PureeEiwitrijke Risotto van Quinoa & Witte Bonen Puree Glutenvrije Quiche van KikkererwtenmeelGlutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel Géén Boeuf Bourguignon, maar Vega Portobello BourguignonGéén Boeuf Bourguignon, maar Vega Portobello Bourguignon Lunch bowl met Pompoen, Parelgort en Gewokte SpinazieLunch bowl met Pompoen, Parelgort en Gewokte Spinazie

Categorie: Hoofdgerechten, Vegan Tags: champignons, edelgist, himalaya, knoflook, olijfolie, paprika, parelgort, pecorino, tijm, ui, vegan, vegan optie, zongedroogde tomaten

Vorig bericht: « Romige Fruit Ijsjes zonder suiker
Volgend bericht: Gezonde Chocolade Muffins »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Paul zegt

    1 januari 2017 om 1:13 pm

    Beste Saskia,

    Allereerst een geluk nieuw jaar met veel succes en vooral heel veel plezier.

    Het lijkt me een lekker gerecht. Alleen het recept is me niet helemaal duidelijk.
    Zo bak en gaar je eerst de champions met de paprika en de zon gedroogde tomaten om dit alles gedurende 25 minuten te laten mee sudderen in de bouillon totdat de gort gaar is. Is dan niet alle smaak en vut weg gekookt?

    Vriendelijke groeten,
    Paul

    • Saskia zegt

      1 januari 2017 om 9:18 pm

      Hallo Paul, nee, dat ervaar ik in dit recept niet zo. Ik vind het juist wel lekker dat de champignons hun smaken afgeven aan de rest. 😉 Uiteraard kun je de groentjes ook apart bakken en later aan de parelgort toevoegen, als dat je voorkeur heeft!

  2. Mirella zegt

    29 maart 2018 om 7:59 pm

    Hoi Saskia,

    Vanavond heb ik dit gerecht gemaakt en het was heerlijk! Een volgende keer zou ik wel de paprika later in het gerecht toevoegen, zodat het niet helemaal zacht is. Ook heb ik de verhouding groente aangehouden met 150 gram parelgort om voldoende groenvoer binnen te krijgen voor twee personen.

    Ik ga het zeker nog eens maken en experimenteren met andere groentes.

    Groeten, Mirella

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact