Als echte Italië lover houdt ik ontzettend van risotto. Alleen is het zo jammer dat dit altijd best zwaar op de maag valt! De witte arborio risottorijst doet je bloedsuikerspiegel schommelen en veroorzaakt uiteindelijk een flinke after-dinner dip. Daarom deelde ik al een paar jaar terug al een bruine rijst risotto met jullie. Best een prima alternatief. Maar er stond vorige week nog een nieuwe ontdekking op het menu: parelgort risotto. Risotto van een oergraan, met een glycemische index van ongeveer 25. Perfect om die dip te voorkomen en langer een vol gevoel te hebben!
Maar zonder een beetje opsmuk, blijft het maar een saai korreltje. Ik bereidde hem daarom met een Italiaans tintje. Kastanje champignons, zongedroogde tomaatjes, paprika, pecorino (schapenkaas), en heel veel Italiaanse kruiden. Erg smakelijk! Door in dit recept de pecorino te vervangen door edelgistvlokken (ongeveer 2 eetlepels), kun je dit parelgort risotto recept ook nog eens geheel zuivelvrij en veganistisch maken!
Parelgort Risotto met Kastanje Champignons
voor 3-4 personen
- 250 gram parelgort
- 150 gram kastanje champignons
- 1 groene paprika
- 3 eetlepels fijngehakte zongedroogde tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, peterselie, etc.)
- 2 eetlepels olijfolie
- een ruime liter groentebouillon (4-5 kopjes)
- een handje grofgeraspte Pecorino óf 2 eetlepels edelgistvlokken
- versgemalen peper en Himalaya zout
- optioneel: verse tijm om te garneren
Hak de ui en knoflook fijn en snijd de kastanje champignons en paprika in kleine stukjes. Verwarm een grote koekenpan of wok op het vuur en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Als de pan goed warm is, voeg dan de ui toe en laat deze even glazig worden.
Voeg dan de knoflook, champignons, paprika en gedroogde Italiaanse kruiden toe. Bak tot de champignons enigszins bruin kleuren en ze het merendeel van hun vocht hebben verloren zo’n 5 minuten. Voeg dan de parelgort en de fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe, en roer deze er even goed doorheen. Voeg dan een kopje groentebouillon toe en laat het geheel op middelhoog vuur sudderen tot het vocht bijna helemaal weg is. Roer met regelmaat in de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg dan een tweede kop bouillon toe en laat weer sudderen tot het vocht weg is. Herhaal tot de parelgort gaar is, maar nog wel een bite heeft, gedurende zo’n 25 minuten.
Roer als laatste de Pecorino of gistvlokken erdoor, en bewaar wat om de parelgort risotto mee te garneren. Ik voegde ook nog wat verse tijm toe als garnering. Heerlijk vers uit de tuin!
Ga je aan de slag met deze parelgort risotto met kastanje champignons? Dat vind ik super om te horen! Laat een reactie achter onder dit bericht of vind me via Instagram! Buon appetito!
Beste Saskia,
Allereerst een geluk nieuw jaar met veel succes en vooral heel veel plezier.
Het lijkt me een lekker gerecht. Alleen het recept is me niet helemaal duidelijk.
Zo bak en gaar je eerst de champions met de paprika en de zon gedroogde tomaten om dit alles gedurende 25 minuten te laten mee sudderen in de bouillon totdat de gort gaar is. Is dan niet alle smaak en vut weg gekookt?
Vriendelijke groeten,
Paul
Hallo Paul, nee, dat ervaar ik in dit recept niet zo. Ik vind het juist wel lekker dat de champignons hun smaken afgeven aan de rest. 😉 Uiteraard kun je de groentjes ook apart bakken en later aan de parelgort toevoegen, als dat je voorkeur heeft!
Hoi Saskia,
Vanavond heb ik dit gerecht gemaakt en het was heerlijk! Een volgende keer zou ik wel de paprika later in het gerecht toevoegen, zodat het niet helemaal zacht is. Ook heb ik de verhouding groente aangehouden met 150 gram parelgort om voldoende groenvoer binnen te krijgen voor twee personen.
Ik ga het zeker nog eens maken en experimenteren met andere groentes.
Groeten, Mirella