Stel je voor: Al het comfort van een échte pasta Bolognese, maar dan zonder het gehakt… Klinkt alsof er iets essentieels mist, toch? Maar dat je dat gehakt goed kunt vervangen door donkergroene linzen, bleek al wel eerder in mijn suikervrije ovenschotel. En bewerkt vlees wordt inmiddels afgeraden, helaas. Zelfs door het Voedingscentrum. Dus, geef het een kans, deze pasta bolognese van linzen, en je zult positief verrast worden!
Ik baseerde het recept op een recept wat ik vroeger geregeld maakte. Namelijk een ouderwets goede pasta bolognese mét gehakt. Het enige wat eigenlijk anders is, is dat het vlees nu geen hoofdrol meer speelt. Deze rol is ingenomen door een stel kleine groene wondertjes. De truc is om de saus lang genoeg te laten pruttelen. Dan worden de linzen goed zacht, en kunnen ze prima de structuur van gehakt nabootsen.
Pasta Bolognese van Linzen
voor 4 – 6 personen
- 4 grote wortels
- 3 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 blikje dubbelgeconcentreerde tomatenpuree
- 400 gram speltpasta
- 350 gram groene linzen
- 1 flinke theelepel oregano
- 1 flinke theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- zout en peper
- 250 ml water
- scheutje olijfolie
- optioneel: Pecorino of Parmezaanse kaas (vervang door edelgistvlokken voor een vegan versie), en wat verse oregano
Begin met het fijnhakken van ui, knoflook en de wortel en bleekselderij. Die laatste twee rasp ik ook weleens grof in de keukenmachine, dat scheelt het fijne snijwerk.
Verwarm dan een scheutje olijfolie in een grote diepe koekenpan of wok. Voeg de knoflook en ui toe, en laat ze even glazig worden in de pan. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Bak even kort aan. Voeg dan de tomatenblokjes, puree, de linzen, kruiden en 250 ml water toe. Roer het geheel goed door en laat het dan 45 minuten pruttelen op zacht tot middelhoog vuur. Roer regelmatig even in de pan. (mocht het onverhoopt te droog worden omdat het vuur ietsje te hoog staat, voeg dan nog een klein scheutje extra water toe).
Kook dan de speltpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer deze door de saus. Bestrooi de pasta naar smaak met wat kaas/edelgistvlokken of verse oregano.
Buon appetito! Delen van deze bolognese van linzen = lief! Laat jouw pastafoto achter met #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl
Heel erg lekker recept. Bij de eerste keer 45 minuten aangehouden maar de groentes waren nog te knapperig voor mijn zoontje. Volgende keer zal ik het langer koken maar wel erg lekker.
Hallo Nienke, wat leuk om te horen dat je ermee aan de slag bent gegaan én dat je het nog een keer gaat maken! De kooktijd van de groenten ligt een beetje aan hoe fijn je ze snijd. Hopelijk heeft je zoontje er desondanks van gesmult! 😉
Hee, ik heb linzen uit blik. Moet ik dan evengoed 45 minuten koken en 250 ml water toevoegen?
Groetjes, Marielle
Nee, voorgekookte linzen uit blik hoeven inderdaad niet meer mee te koken, die kun je gewoon op het laatste toevoegen. 🙂