Deze pasta met bietjes is echt even anders dan anders. Geen good old-fashioned pasta met tomatensaus of pesto. Een kleurrijk recept met een overheerlijke zelfgemaakte romige saus van tahin. Een recept om creatief koken te inspireren en dat ook nog eens geheel veganistisch. Door weer gebruik te maken van volkoren pasta, of volkoren spelt pasta, eet je extra vezels. Hierdoor voel je je niet alleen langer vol, je voorkomt ook een suikerdip na de maaltijd. Een fijne bijkomstigheid!
Als je er een snelle avondmaaltijd van wilt maken, kun je voor dit recept gekookte bietjes gebruiken. Het lijken misschien veel ingrediënten, maar geloof me, het staat dan allemaal binnen 20 minuten op tafel. Als je iets langer de tijd hebt kun je ook rauwe bietjes schillen, in blokjes hakken, en ze vervolgens met een scheutje olijfolie een half uurtje roosteren in de oven. De rest van het recept is dan identiek.
Spelt Pasta met Bietjes, Kikkererwten & Tahin Saus
voor 4 personen
- 250 gram volkoren spelt pasta
- 500 gram voorgekookte bietjes
- 1 blik kikkererwten
- een flinke hand verse peterselie
- een flinke hand geroosterde pijnboompitjes
- naar smaak, gedroogde chili flakes
- 2 eetlepels olijfolie
voor de romige tahin saus
- 4 eetlepels tahin
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 teentje knoflook
- sap van een halve citroen
- een klein handje verse peterselie
- een snuf cayennepeper
- een scheutje water (ongeveer 100 ml)
- versgemalen (himalaya) zout en peper naar smaak
- optioneel: een eetlepel rijststroop of een paar druppeltjes stevia
Snijd de voorgekookte bietjes in blokjes en verwarm ze even kort in een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie. Rooster eventueel ook de pijnboompitjes in een droge pan.
Zet dan een pan met kokend water op het vuur en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de tahin saus door alle ingrediënten goed te mengen in een kleine keukenmachine, blender, of met een staafmixer.
Spoel de kikkererwten goed af, en meng deze met de gekookte pasta, bietjes, de peterselie, pijnboompitjes en naar smaak wat chiliflakes. Sprenkel flink wat van de tahin saus over de pasta.
Genieten maar!