Deze maaltijd is supersnel. Hij ontstond in onze keuken bij toeval, omdat we wat verse zalm over hadden. En die kun je maar beter zo vers mogelijk eten! Deze quinoa met zalm combineerden we met zelfgemaakte pesto en verse spinazie, en zo ontstond een zalig dinerrecept. Eentje om zeker weer eens op te zoeken, als een snelle maaltijd een must is, maar je dan wel voor een healthy option wilt gaan.
Inmiddels hebben mensen óf quinoa toegevoegd aan hun normale eetpatroon, óf ze zijn het “superfood” allang weer vergeten. Want wat was het plots een hype, een tijdje geleden. Wij eten het nog steeds regelmatig en inmiddels heb ik ook de kunst van het quinoa-koken ontdekt. Als je met voorgekookte quinoa werkt, staat het snel op tafel en smaakt het altijd heerlijk. Gebruik je echter ongekookte quinoazaadjes, dan moet je ze eerst grondig afspoelen met lauwwarm water, en dan zeker niet te kort koken. Anders wordt de quinoa bitter, en smaakt hij niet goed!
Ik dit recept kun je met beiden werken, maar wij kozen nu (vanwege de snelheid) voor de voorgekookte variant. (Je kunt bijvoorbeeld de quinoa van Nature Crops proberen, ook te koop bij de uitgebreidere supermarkten, als Jumbo, Plus en Albert Heijn). Combineer de voorgekookte quinoa met zalm, spinazie en zelfgemaakte pesto, en het lijkt plots op een bord pasta of risotto. Italian style, zeg maar, vol goede eiwitten en vetten.
Perfecte Quinoa met Zalm en Pesto
voor 2 personen
- 160 gram (voorgekookte) quinoa
- 300 gram verse spinazie
- 100 gram verse zalm
- olijfolie
- zelfgemaakte pesto, een paar eetlepels naar smaak, het recept vind je hier.
- Parmezaanse kaas en pijnboompitjes, om te garneren
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij voorgekookte quinoa giet je kokend water over de quinoa, en laat je deze vervolgens even wellen.
Snijd de zalm in kleine blokjes. Doe een scheutje olijfolie in een wok, en bak de zalm even kort aan. Voeg dan handje voor handje de spinazie toe, zodat deze in de pan kan slinken. Draai het vuur dan uit.
Meng de quinoa met de zalm en spinazie en voeg naar smaak een paar eetlepels zelfgemaakte pesto toe. Schep op de borden, en maak het bord af met wat Parmezaanse kaas en pijnboompitjes.
Smullen!
Heerlijk! De pesto werkt hier geweldig bij. Ik deed nog een beetje cottage cheese bij de spinazie voor een beetje ‘a la creme’ effect.
Dat klinkt ook lekker, Christien, goed idee!