Move over bloemkoolpizza! Er is een nieuwe concurrent in opkomst. Namelijk de auberginepizza. En alhoewel ik aubergine niet heel vaak gebruik, moet ik toegeven dat hij in dit recept wel echt punten scoort. Ik maakte namelijk een glutenvrije pizzabodem van aubergine en amandelmeel. En die is me een partij lekker! Helemaal als je de pizza vervolgens belegd met al je favoriete toppings. In mijn geval: tomatensaus, verse buffelmozzarella, paprika, champignons, pijnboompitjes en lekker veel oregano…Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als de oude vertrouwde bloemkoolvariant. Je moet de aubergine raspen, even uit laten lekken, en vervolgens knijp je goed het vocht uit de aubergine, door het mengsel in een theedoek fijn te knijpen (Tip voor alle mama’s, een schone hydrofielluier werkt ook perfect :)).
Iets bewerkelijker dan zo’n fijne prefap pizzabodem, maar zeker de moeite waard, als je het mij vraagt. Helemaal als je bijvoorbeeld glutenvrij wilt eten, of gewoon een tikkeltje minder koolhydraten wilt nuttigen. Al ben ik echt niet van de koolhydratenpolitie, hoor. 😉
Pizzabodem van Aubergine & Amandelmeel
voor 2 a 3 personen
- 2 aubergines
- 100 g amandelmeel
- 30 g kokosmeel
- 35 g chiazaad
- 1 tl Himalaya zout, of Keltisch zeezout1 tl oregano, gedroogd2 eieren
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aubergine en rasp deze met een grove rasp. Leg de auberginerasp dan in een vergiet in de gootsteen en laat 10 min. staan. (Tip: je kunt ondertussen vast de toppings van de pizza snijden!)
- Plaats de aubergine dan in een theedoek of kaasdoek, en knijp zoveel mogelijk vocht uit de aubergine.
- Meng de aubergine vervolgens in een kom met het amandelmeel, kokosmeel, chiazaad, oregano en zout. Roer even door. Schep als laatste de eieren erdoor en meng het geheel goed. Maak er met je handen een bal van en plaats deze op een bakpapiertje.
- Je kunt van dit mengsel 1 hele grote, of twee kleinere pizza’s maken. Rol de bal deeg tussen twee bakpapiertjes uit tot ongeveer 1/2 cm dikte.
- Leg de pizzabodem met het onderste bakpapier op een ovenrooster, schuif het rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Trek dan voorzichtig het bakpapier van de pizzabodem, draai de bodem om en bak hem met de andere zijde naar boven nogmaals 10 a 15 minuten.
- Beleg de pizza dan naar wens. Zet de oven op de grillstand en bak de pizza met het beleg in nog ongeveer 5 minuten af.
Wij kozen qua beleg voor tomatensaus, paprika, champignons en pijnboompitjes… Hoe ga jij de aubergine pizza beleggen? 🙂
Liefs,
Saskia