Dit is pas herfst: een prachtige oranje pompoenquiche, met boerenkool en feta. Deze quiche doet mij denken aan de mooie oranje herfstbladeren in het bos! Ik maakte deze quiche van kastanjemeel, waardoor hij ook nog eens een lekkere subtiele notensmaak kreeg. Hij is heerlijk als hoofdgerecht of als bijgerecht. Ik bracht de quiche de volgende dag ook nog mee naar mijn werk en hij was koud nog steeds heerlijk. Een prima gezonde lunch voor onderweg, dus!
Ik weet het nog goed. Toen ik nog in het Italiaanse Turijn woonde verschenen ze iedere winter weer op straat: de straatverkopers die kastanjes roosterden. De geur verspreidde zich daar door de statige winkelstraten en maakte dat je spontaan zin kreeg in Kerst. Althans, ik dan! Nou hou ik verder ook absoluut niet van de koude dagen. Alleen de feestdagen zijn leuk. Die brengen de familie bij elkaar, en geven je een excuus om wekenlang kerstmuziek te draaien! Of gezellig samen te dineren…
Voor een lekkere eiwitrijke quiche met kwarkbodem, kijk vooral even hier!
Quiche van Kastanjemeel met Pompoen en Feta
Ingrediënten
- 75 gram kastanjemeel
- 150 gram speltbloem
- 90 gram kokosolie (en twee eetlepels om in te vetten en in te bakken)
- 3 eetlepels chiazaad
- 1 rode ui
- 1 kleine flespompoen (ongeveer 700-750 gram aan blokjes pompoen)
- twee handjes verse boerenkool
- 4 eieren
- 100 ml amandelmelk
- 100 gram feta, verkruimeld
- een snuf kaneel en zout en peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak dan het quichedeeg: meng het speltbloem met het kastanjemeel, chiazaad en een snufje zout. Kneed de kokosolie erdoor (je kan deze even kort smelten, of maak het vloeibaar met warme handen.) Voeg nog een scheutje water toe (max 100 ml) en kneed het geheel tot een mooi deegbol. Verpak het even in wat folie en laat het een half uurtje rusten.
Schil ondertussen de pompoen en hak deze in kleine blokjes. Snijd de rode ui fijn. Verwarm wat kokosolie in een hapjespan, en fruit hierin de ui. Als deze mooi glazig is, roer dan de blokjes pompoen en een snufje kaneel erdoor en bak deze even een 10 minuten mee. Roer als laatste de boerenkool erdoor en laat deze nog even kort meebakken, zodat hij iets zachter wordt. Zet het vuur dan uit.
Vet dan een quichevorm in met wat kokosolie. Haal de deegbal uit het folie, en rol het uit tot een grote lap. Bestrooi het deeg als het erg plakt nog even met wat speltbloem, dan maakt het uitrollen makkelijker. Leg de lap dan in de quichevorm en verdeel het deeg goed over de bodem en de opstaande randjes. Prik nog even wat gaatjes in het deeg met een vork.
Schep dan het pompoenmengsel op het deeg. Klop de eieren los met de amandelmelk en een beetje zout en peper. Verdeel dit over het pompoenmengsel. Strooi de feta eroverheen en plaats de quichevorm dan in de oven. Bak de quiche van kastanjemeel in ongeveer 30-35 minuten goudbruin.
Wanneer ga jij genieten van een stukje van deze quiche van kastanjemeel met pompoen? Ik ben benieuwd! Laat vooral jouw vragen en opmerkingen achter bij de comments of deel jouw foto op social media met #blijsuikervrij. Daar wordt ik altijd weer blij van!
Hoi,
Wanneer komt de kaneel er bij?
Hallo Janneke! Goede vraag, ik zal het even toevoegen. Dit doe ik erbij als ik de pompoen in de pan doe! 😉
Eerst een compliment voor je leuke site!
Kan het ook met spinazie?, ik heb geen boerenkool in huis, wel spinazie in de diepvries
Ja hoor, dat kan. Ik zou de diepvriesspinazie wel eerst heel goed laten ontdooien, anders wordt de taart heel waterig. 😉
Hopelijk staat mijn reactie nu niet dubbel. Zie m er niet tussen staan dus voor de zekerheid opnieuw:
Kan dit recept ook een avond van tevoren gemaakt worden? Dat het alleen nog in de oven hoeft? Er komen donderdag drie vriendinnen eten maar ik ben pas laat thuis uit werk, dus zoek een lekker recept dat zo klaar is.
En met wat kan ik t kastanjemeel t beste vervangen? Ik heb amandel-, boekweit-, volkoren spelt- en teffmeel in huis.
Oké en nog ééntje dan 😉 : Hoe groot is je quichevorm?
Ik hoor t graag, alvast Bedankt!
Hallo Narida! Ja hoor, je kunt het recept ook een avond van tevoren maken. Ik zou hem dan ook al bijna helemaal afbakken en hem dan op de avond zelf nogmaals kort in de oven zetten om lekker warm te worden en goed goudbruin te kleuren. Je kunt in plaats van kastanjemeel ook amandelmeel gebruiken.
Mijn taartvorm had een diameter van 26 cm! Bak ze! 🙂
Ah super, dank je wel! 😀