Druk, druk, druk, met een nieuwe baan, verhuizen, vakantie vieren en het vermaken van een 10 maanden oude baby. Tja, het foodbloggen is er wat bij in geschoten de laatste tijd. Gelukkig betekent dat niet dat we niet meer genieten van lekkere oude of nieuwe suikervrije recepten… Sterker nog, mijn kookboekenplank is de afgelopen maanden aangevuld met een aantal fijne boeken die de nodige inspiratie bieden! Voor mijn verjaardag kreeg ik bijvoorbeeld het Delicious Saladeboek wat een geweldig uitnodigend kookboek is voor de zomer.
Voor alle suikervrije eters kan ik een fijn nieuw boek van Annemarie Reuzenaar introduceren. Ik krijg namelijk nog weleens via social media de vraag of ik niet een goed theorieboek ken over suikervrij eten. En dan het liefst een boek dat niet te dicterend is in zijn beschrijving, zodat je niet bij iedere pagina het idee hebt dat je eetpatroon een groot drama is… Nou, bij deze! Het Natuurlijk! Zonder Suiker kookboek is een mooi boek voor zowel de startende als de ervaren suikervrije of met suiker matigende eter.
Voor de beginner wordt er namelijk in de eerste pagina’s heel helder uitgelegd welke suikers er zijn en waar deze zoal inzitten. Een ervaren suikervrije eter weet dat supermarktproducten, voor zover ze niet vers zijn, bijna allemaal wel volgestopt (of, zoals de fabrikant zal zeggen, verrijkt) zijn met een vorm van suiker. Annemarie laat je in dit boek in een aantal pagina’s zien hoe wij hierin bewuste keuzes kunnen maken. De allernieuwste informatie over verborgen suikers wordt zeer helder beschreven. En het blijft niet bij theorie. Zo berekent ze voor ons beeld even haarfijn van een aantal dagmenu’s hoeveel suikerklontjes hier in zitten. Zeer verhelderend!
Het boek wordt vervolgens gevuld met ruim 100 pagina’s aan uitnodigende recepten. Eet je naast suikervrij ook glutenvrij en/of lactosevrij? Dan wordt bij de recepten voor jou heel helder aangegeven hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen. Erg fijn.
Uiteraard deel ik graag één van de recepten met jullie! Deze is toevallig naast suikervrij ook lactosevrij en glutenvrij. Het recept staat vrij snel op tafel, dus laat je vooral niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten… Hou die boodschappenlijst maar bij de hand. Hier komt ie!
Rijstnoedels met Garnaaltjes
- 1 rood pepertje
- 1 teentje knoflook
- 600 gram rauwe garnalen
- scheut olijfolie
- twee kleine handjes fijn geknipte koriander (of peterselie, mocht je niet van verse koriander houden.)
- 300 gram peulen (of sperziebonen)
- 1 ui
- 1 cm gemberwortel
- 1 prei
- 1 rode paprika
- 1 stronk paksoi
- 1/2 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 300 gram bruine rijstnoedels (ik kocht ze bij de Ekoplaza)
- 1 el sesamzaad
- scheut sojasaus (o.a. die van Kikkoman is suikervrij)
- zeezout en versgemalen peper
Maak het rode pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd fijn. Pel en snipper de knoflook. Doe de garnalen samen met het pepertje, de knoflook, olijfolie en de helft van de verse koriander in een schaal en schep om. Laat ongeveer 15 minuten marineren.
Maak dan de peultjes schoon en kook ze in weinig water en wat zout in 5 minuten beetgaar. Spoel ze onder koud stromend water af. Pel en snipper de ui. Schil de gember en snijd fijn. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in repen. Snijd de paksoi grof, was hem en laat goed uitlekken.
Verhit de koksolie in een wokpan en bak de ui met het korianderzaad bruin. Voeg de gember toe en bak 1 minuut mee. Voeg de prei en paprika toe en bak 5 minuten mee. Schep regelmatig om.
Kook intussen de rijstnoedels in ruim wat met wat zeezout gaar. Giet ze af en laat goed uitlekken. Doe de garnalen bij de groente en laat ze op hoog vuur in ongeveer 5 minuten roze en gaar worden. Voeg de paksoi toe, schep om en laat 3 minuten meebakken.
Voeg als laatste de peulen, het sesamzaad en een scheut sojasaus toe en laat nog even verwarmen. Schep de noedels erdoor en breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Garneer met het laatste handje verse koriander. Eet smakelijk!
Heerlijk recepten
Wat een heerlijk gerecht, rijstnoedels met garnaaltjes. Bedankt Saskia.
Geen dank, Mary! Leuk om te horen!
Alleen moet de sojasaus glutenvrij zijn anders zit er tarwe in. Verder toprecept ik ga hem maken 🙂
Dat klopt inderdaad. Dan kun je beter tamari gebruiken.
Hoeveel calorieën bevat dit gerecht p.p.