• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Risotto van Zilvervliesrijst met Kip en Paddenstoelen

2 februari 2014

Risotto van Zilvervliesrijst met Kip en Paddenstoelen

Soms zijn mensen verward: Huh? Eet jij wél koolhydraten? Ehm, ja, natuurlijk wel! Koolhydraten geven je lichaam energie. Ze zijn essentieel in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Wat ik alleen zoveel mogelijk probeer te mijden zijn de snelle koolhydraten, en de koolhydraten die vrij weinig voedingsstoffen bevatten. (zoals bloem, wit brood, e.d.) Daarom deel ik vandaag een recept voor een risotto van zilvervliesrijst!

Risotto van Zilvervliesrijst met Kip en Paddenstoelen

Wij eten dus nog wel rijst, alleen kiezen we niet meer zo vaak voor de witte variant. Deze veroorzaakt immers een hogere suikerpiek dan de “bruine”, of zilvervliesrijst. En ook daarmee kun je bijvoorbeeld een heerlijke risotto maken. Ja, ik weet het, the real deal is mogelijk een stuk romiger. Maar laten we wel wezen, deze zit dan ook vaak bomvol room, en/of boter…

Ik maakte deze variant met gemixte paddenstoelen en biologische kip. Een lekkere variant voor in de donkere maanden. In de zomer maak ik vaak risotto’s van zilvervliesrijst met zomergroenten, doperwtjes en bijvoorbeeld een schepje notenpasta. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Risotto van Zilvervliesrijst met Kip & Paddenstoelen

voor 2-3 personen

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram biologische kipfilet
  • 1 (groente-) bouillonblokje (kies een suikervrije variant)
  • 75 gram parmiggiano, geraspt
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel kokosolie of olijfolie

Zet een ruime pan met water op het vuur, en verkruimel hierin het bouillonblokje. Breng het water aan de kook. Snipper vervolgens de rode ui, en hak de knoflook fijn.

In een ruimte hapjespan, verwarm de olie. Bak vervolgens de ui en knoflook tot ze enigszins glazig zijn. Voeg dan de rijst toe, en bak de rijst even kort aan, tot deze een beetje glazig wordt. Voeg dan drie à vier grote scheppen van de kokende bouillon toe (ik gebruik hiervoor meestal een soeplepel). Laat de rijst sudderen en blijf roeren. Zodra de rijst enigszins droog kookt, voeg weer een schep bouillon toe. Herhaal dit proces gedurende zo’n 15 minuten. Hak ondertussen de bosui in ringetjes en de kip in blokjes. Bak de kip gaar in een koekenpan met wat olie.

Nadat de rijst in de hapjespan zo’n 15 minuten heeft gesudderd, kun je de paddenstoelen toevoegen. Laat deze nog zo’n 5-10 minuten meekoken. Voeg indien nodig wat bouillon toe, of is het geheel te vochtig, laat het dan nog even droger koken. Proef of de rijst gaar is, en voeg dan de kipblokjes en de helft van de parmiggiano en de bosuitjes toe. Roer deze door de risotto van zilvervliesrijst.

Maak de borden op door de resterende bosuitjes en parmiggiano erover heen te strooien. Voeg naar smaak versgemalen peper toe. Eet de rijst terwijl deze nog goed heet is. Enjoy!

Voor meer lekkere hoofdgerechten zonder suikerdip, kijk hier. Voor wie maak jij deze gezonde risotto?

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Ananas Curry, Perfecte Peutermaaltijd #3Ananas Curry, Perfecte Peutermaaltijd #3 Ovenschotel met Linzen, Champignons en Pecorino KaasOvenschotel met Linzen, Champignons en Pecorino Snelle Roerbakgroenten met Kip & Miso SausSnelle Roerbakgroenten met Kip & Miso Saus Zilvervliesrijst Salade met Ei (Perfecte Peutermaaltijd #7)Zilvervliesrijst Salade met Ei (Perfecte Peutermaaltijd #7)

Categorie: Hoofdgerechten Tags: bosui, kip, langzame koolhydraten, paddenstoelen, parmiggiano, peterselie, risotto van zilvervliesrijst, zilvervliesrijst

Vorig bericht: « Groene Salade met Avocado, Hennepzaad en Spinazie
Volgend bericht: Amandelmeel Pannenkoeken met Frambozensaus »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. M. Endeman zegt

    2 februari 2014 om 5:56 pm

    Hoi Saskia,

    Geweldig recept weer! Lekker.

    Groetjes

    • Saskia zegt

      2 februari 2014 om 7:57 pm

      Dank! Van dit soort reacties word ik blij! 🙂

  2. Rolien zegt

    14 februari 2014 om 7:46 pm

    Dit was echt HEERLIJK!

    • Saskia zegt

      15 februari 2014 om 9:24 am

      Hallo Rolien, fijn! 🙂

  3. Mariska zegt

    23 september 2014 om 3:30 pm

    Super lekker zeg! Voor herhaling vatbaar, dankjewel!

    Groetjes,
    Mariska

  4. Josefien zegt

    8 februari 2016 om 8:33 pm

    Hallo Saskia,

    Ik ga het eens proberen! Kan ik gewoon zilvervliesrijst gebruiken die normaal gezien 8 minuten moet koken?

    • Saskia zegt

      7 maart 2016 om 8:15 am

      Hallo Josefien, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Ja, je kunt gewoon zilvervliesrijst gebruiken! Succes!

  5. Amanda zegt

    11 mei 2017 om 1:45 pm

    Hallo,

    Ik wil graag dit recept eens proberen. Helaas ik heb een koemelk allergie waar ik net achter ben. Is er een goede vervanger voor de permagiano?

    Dankjewel!

    • Saskia zegt

      11 mei 2017 om 2:28 pm

      Hallo Amanda! Je kunt eventueel Pecorino gebruiken. Dit is een harde Italiaanse schapenkaas. Of je kiest voor edelgistvlokken: dit zijn vlokken met een kaassmaak. Erg gezond, en helemaal plantaardig. Groetjes en kook ze!

  6. Elisabeth zegt

    12 januari 2018 om 2:09 pm

    Jeetje wat een superlekker rcept zeg! Samen met mijn vriendin gemaakt en het was echt heerlijk.
    Dankjewel!

    • Saskia zegt

      12 januari 2018 om 3:30 pm

      Wat goed om te horen, Elisabeth! 🙂

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact