Soms zijn mensen verward: Huh? Eet jij wél koolhydraten? Ehm, ja, natuurlijk wel! Koolhydraten geven je lichaam energie. Ze zijn essentieel in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Wat ik alleen zoveel mogelijk probeer te mijden zijn de snelle koolhydraten, en de koolhydraten die vrij weinig voedingsstoffen bevatten. (zoals bloem, wit brood, e.d.) Daarom deel ik vandaag een recept voor een risotto van zilvervliesrijst!
Wij eten dus nog wel rijst, alleen kiezen we niet meer zo vaak voor de witte variant. Deze veroorzaakt immers een hogere suikerpiek dan de “bruine”, of zilvervliesrijst. En ook daarmee kun je bijvoorbeeld een heerlijke risotto maken. Ja, ik weet het, the real deal is mogelijk een stuk romiger. Maar laten we wel wezen, deze zit dan ook vaak bomvol room, en/of boter…
Ik maakte deze variant met gemixte paddenstoelen en biologische kip. Een lekkere variant voor in de donkere maanden. In de zomer maak ik vaak risotto’s van zilvervliesrijst met zomergroenten, doperwtjes en bijvoorbeeld een schepje notenpasta. De mogelijkheden zijn eindeloos…
Risotto van Zilvervliesrijst met Kip & Paddenstoelen
voor 2-3 personen
- 150 gram zilvervliesrijst
- 100 gram gemengde paddenstoelen
- 2 bosuitjes
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 150 gram biologische kipfilet
- 1 (groente-) bouillonblokje (kies een suikervrije variant)
- 75 gram parmiggiano, geraspt
- versgemalen peper
- 1 eetlepel kokosolie of olijfolie
Zet een ruime pan met water op het vuur, en verkruimel hierin het bouillonblokje. Breng het water aan de kook. Snipper vervolgens de rode ui, en hak de knoflook fijn.
In een ruimte hapjespan, verwarm de olie. Bak vervolgens de ui en knoflook tot ze enigszins glazig zijn. Voeg dan de rijst toe, en bak de rijst even kort aan, tot deze een beetje glazig wordt. Voeg dan drie à vier grote scheppen van de kokende bouillon toe (ik gebruik hiervoor meestal een soeplepel). Laat de rijst sudderen en blijf roeren. Zodra de rijst enigszins droog kookt, voeg weer een schep bouillon toe. Herhaal dit proces gedurende zo’n 15 minuten. Hak ondertussen de bosui in ringetjes en de kip in blokjes. Bak de kip gaar in een koekenpan met wat olie.
Nadat de rijst in de hapjespan zo’n 15 minuten heeft gesudderd, kun je de paddenstoelen toevoegen. Laat deze nog zo’n 5-10 minuten meekoken. Voeg indien nodig wat bouillon toe, of is het geheel te vochtig, laat het dan nog even droger koken. Proef of de rijst gaar is, en voeg dan de kipblokjes en de helft van de parmiggiano en de bosuitjes toe. Roer deze door de risotto van zilvervliesrijst.
Maak de borden op door de resterende bosuitjes en parmiggiano erover heen te strooien. Voeg naar smaak versgemalen peper toe. Eet de rijst terwijl deze nog goed heet is. Enjoy!
Voor meer lekkere hoofdgerechten zonder suikerdip, kijk hier. Voor wie maak jij deze gezonde risotto?
Hoi Saskia,
Geweldig recept weer! Lekker.
Groetjes
Dank! Van dit soort reacties word ik blij! 🙂
Dit was echt HEERLIJK!
Hallo Rolien, fijn! 🙂
Super lekker zeg! Voor herhaling vatbaar, dankjewel!
Groetjes,
Mariska
Hallo Saskia,
Ik ga het eens proberen! Kan ik gewoon zilvervliesrijst gebruiken die normaal gezien 8 minuten moet koken?
Hallo Josefien, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Ja, je kunt gewoon zilvervliesrijst gebruiken! Succes!
Hallo,
Ik wil graag dit recept eens proberen. Helaas ik heb een koemelk allergie waar ik net achter ben. Is er een goede vervanger voor de permagiano?
Dankjewel!
Hallo Amanda! Je kunt eventueel Pecorino gebruiken. Dit is een harde Italiaanse schapenkaas. Of je kiest voor edelgistvlokken: dit zijn vlokken met een kaassmaak. Erg gezond, en helemaal plantaardig. Groetjes en kook ze!
Jeetje wat een superlekker rcept zeg! Samen met mijn vriendin gemaakt en het was echt heerlijk.
Dankjewel!
Wat goed om te horen, Elisabeth! 🙂