Licht knapperig, maar net zo al dente als een goed-gekookte pasta: zo smaakt deze bijzondere risotto van zonnebloempitten. Een feestje op je bord, helemaal gecombineerd met knapperige groene groenten als asperges en doperwtjes. Ik voegde ook een stukje avocado toe, voor wat extra goede vetten. Zo creëer je een sublieme avondmaaltijd, die niet zou misstaan in een prijzig restaurant! Dus wil je binnenkort indruk maken bij iemand? Serveer hem of haar dan deze verrukkelijke maaltijd!
Deze verrassende risotto is bedacht door Sarah Britton, bekend van haar website My New Roots. Over haar boek Naturally Nourished schreef ik in 2017 al een review, en ik pak het boek er nog regelmatig bij voor nieuwe inspiratie. Dit recept was gewoon te perfect om iets aan te veranderen, al besloot ik dus zelf om er wat avocado aan toe te voegen. 😉 Voor de rest van het recept, gaan alle credits dus naar Sarah!
Risotto van zonnebloempitten met groene asperges
Bereidingstijd: 45 min.
Weektijd pompoenpitten: een nachtje
Benodigdheden: blender
voor 4 personen
- 350 g zonnebloempitten, een nachtje geweekt in een grote kom water met 2 el fijn zeezout
- 1 el kokosolie, of ghee
- 2 middelgrote witte uien
- 5 teentjes knoflook
- 500 ml groente-bouillon
- 450 g asperges
- 150 g doperwtjes
- ter garnering: verse olijfolie, verse peterselie (of bieslook), zeezout en citroen
Instructies:
- Spoel de geweekte zonnebloempitten goed af. Weeg ongeveer 135 gram van de geweekte pitjes af, en meng ze met 250 ml water in een blender tot een gladde saus. Zet opzij.
- Hak de ui en knoflook fijn.
- In een ruime soeppan, smelt de kokosolie op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de ui toe, samen met een snufje zout. Roer de ui goed om, en bak totdat deze mooi doorzichtig is, zo’n 5-7 minuten.
- Voeg dan de knoflook toe, en bak deze nog 2 minuten mee.
- Voeg de resterende zonnebloempitten toe, samen met de groente bouillon. Draai het vuur laag en laat de risotto zo’n 20-30 minuten zachtjes koken. De zonnebloempitjes zijn klaar als ze nog een beetje al dente zijn: zachtgekookt, maar met nog een fijne bite.
- Als er nog wat veel vocht in de pan zit, haal dan de deksel van de pan, en laat hem nog even een paar minuten iets verder droog koken.
- Roer de saus uit de blender erdoor, en laat deze ook even goed warm worden.
- Hak de asperges in stokjes (verwijder ook even de harde onderkantjes). Breng een pan met gezouten water aan de kook, en voeg de stukjes asperge toe. Laat ze ongeveer 2 minuten koken, voeg dan de doperwtjes toe en kook deze nog twee minuten mee. Giet de groenten af, en spoel ze na met koud water.
- Serveer de risotto door een kwart van de risotto op ieder bord te leggen, en de groenten erbovenop te plaatsen. Besprenkel met olijfolie, de verse kruiden, een snuf zeezout en eventueel een partje citroen.
Ik ben benieuwd of deze risotto van zonnebloempitten jou ook kan bekoren! Ben je sowieso wel fan van risotto’s? Probeer dan ook eens mijn risotto van zilvervliesrijst met kip en paddestoelen, mijn parelgort risotto, of een eiwitrijke risotto van quinoa met witte bonen.
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord