Als de dagen korter worden en het buiten langzaamaan steeds kouder wordt, zoek ik naar warme kruidige recepten. Zo ook deze geweldige vegetarische (of zelfs veganistische, als je de yoghurt weglaat) variant van Tikka Masala. In dit gerecht wordt het vlees vervangen door rode linzen. Deze zogenaamde “hippiegroente” is rijk aan ijzer, eiwitten en voedingsvezels.
Nou ben ik zelf vrij recent bevallen van een kindje en dan schijnt een goede hoeveelheid ijzer nuttigen niet mis te zijn! Maar ook tijdens je zwangerschap zijn linzen een perfecte bron van ijzer. Biefstuk bevat uiteraard ook flink wat ijzer, maar helaas smaakt dat als een oude schoenzool als je deze helemaal doorbakt… Om nog maar niet verder te spreken over alle nadelige effecten van het eten van te veel rood vlees.
Je kunt dus als zwangere beter kiezen voor een lekker stukje zalm (goede visolie!) of eitje met groene linzen… Of, dit lekkere kruidige recept met rode linzen. Ook 100% goedgekeurd door vlees-liefhebbende mannen!
Dit recept komt oorspronkelijk van Erin, een foodblogger uit California te vinden op Naturally Ella (al paste ik het iets aan omdat ik niet alles in huis had), en zij keek weer af bij o.a. Martha Stewart en Jamie Oliver. Laat je vooral niet afschrikken door de flinke lijst met ingrediënten. Ik vond alle kruiden gewoon bij een reguliere supermarkt en het recept stond uiteindelijk in een klein uurtje op tafel.
De kruidenpasta kun je uiteraard ook al ruim van tevoren maken. Of maak vooral een dubbele portie, dan eet je er nogmaals van. Het valt me altijd weer op hoeveel lekkerder het is als het niet uit een pakje komt, maar het helemaal zelfgemaakt en suikervrij is!
Rode Linzen en Spinazie in Masala saus
voor 2 personen
Voor de Masala pasta:
- stukje gember (ongeveer 5 gram, geschild)
- 1,5 theelepel komijn
- 1,5 theelepel gemalen korianderzaad
- 0.5 theelepel cayennepeper
- 1 kleine eetlepel gerookte paprikapoeder
- 2 eetlepels garam masala
- 1 theelepel (Himalaya-) zout
- 2 flinke eetlepels notenolie (ik gebruikte walnootolie)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- optioneel: klein handje verse koriander
Verder:
- 1 eetlepel kokosolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine rode ui
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje kokosmelk (à 200 ml)
- 100 gram rode linzen
- 2 handjes verse spinazie
Optioneel: wat Griekse yoghurt
Om de Masala pasta te maken is een kleine keukenmachine, mixer of staafmixer handig maar niet essentieel. Start door de gember klein te malen. Voeg vervolgens de cayenne, gerookte paprikapoeder, komijn, korianderzaad, garam masala en zout toe. Mix dit even goed door elkaar. Doe hier dan de notenolie en tomatenpuree (en optioneel de verse koriander) bij en meng weer goed door. Klaar is de heerlijke zelfgemaakte kruidenpasta!
Snijd dan de rode ui en knoflook fijn. Verwarm de kokosolie in een diepe wokpan. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en laat deze even glazig worden op middelhoog vuur. Voeg dan de kruidenpasta toe, en roer even een minuutje door. Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg dan de linzen toe en laat het geheel zo’n 20-25 zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
Haal dan de pan van het vuur en schep als laatste de handjes verse spinazie er goed doorheen.
Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met bruine rijst en een flinke klodder Griekse yoghurt. Eet smakelijk!