Pizza. Het blijft hier toch wel een favoriet gerecht. Maar ik maak er wel een sport van om creatief te blijven, en vooral geen witte tarwebodems te gebruiken. Dus ik ga je vandaag iets leuks vertellen: wist je dat je met een goede blender en een zak ongekookte linzen gewoon een goede, gezonde pizzabodem kon maken? Deze rode linzen pizza is misschien niet ontzettend krokant, maar wel lekker, voedzaam en perfect om al je favoriete pizza-toppings op te leggen!
Het gekke aan deze bodems is, dat je ze eerst als een pannenkoek bakt in de pan. Vervolgens beleg je hem en bak je hem verder af in de oven. Het leuke is, dat je ook meerdere bodems tegelijk kunt maken, en er een stel kunt invriezen voor een volgende keer. Of je bewaart er nog een paar in de koeling. Ideaal, als je het mij vraagt. De kunst is om ze niet te dun, en niet te dik te bakken. Gewoon als een dikke pannenkoek. Met dit beslag maak je dan, afhankelijk van het formaat van je pan, ongeveer 5 à 6 rode linzen pizza’s!
Rode linzen pizza, glutenvrij en rijk aan eiwitten!
voor 5-6 pizzabodems, nodig: een sterke blender
- 400 gram rode linzen, ongekookt
- 600 ml sojamelk (ik gebruikte een suikervrije variant met toegevoegde calcium, maar je kunt ook andere (plantaardige) melk gebruiken)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel olijfolie
- een flinke snuf zout
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn
Doe alle ingrediënten, behalve de baking soda en appel azijn, in je blender. Geef je blender even goed de tijd om de linzen goed fijn te malen. Bij mij duurde dit toch wel minimaal 1,5 minuut op volle snelheid. Controleer goed of er geen hele linzen meer in het beslag drijven. Zo ja, blend nog even door.
Voeg als laatste de baking soda en appel azijn toe, deze zorgen voor een beetje luchtigheid in de bodem.
Zet dan een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag op het vuur. Verwarm een theelepeltje olijfolie in de pan en giet een deel van het beslag in het midden van de pan. Beweeg de pan goed in de rondte zodat het beslag zich verspreid en een mooie ronde pizzabodem maakt. Leg dan een deksel op de pan, zodanig dat er nog een beetje lucht uit kan. Bak de bodem in ongeveer 3 minuten aan de ene zijde goudbruin. Flip de bodem dan met een spatel om en geef de andere kant ook nog zo’n 2 minuten om goed goudbruin de bakken met de deksel op de pan.
Ga door tot het beslag op is. Beleg de pizza dan met beleg naar keuze en bak hem af in een oven op 220 graden in ongeveer 8 minuten.
Geniet van je lekkere gezonde pizza! Ben je op zoek naar meer lekkere pizza’s? Maak er dan eens één van speltmeel, havermout of amandelmeel.
Ongekookte linzen? Bedoel je dan echt dat ze nog hard zijn… zodat je er een soort linzenmeel van maakt?
Dat klopt, ja! 🙂
Dat was makkelijk en lekker! De randjes waren krokant, net als bij een ‘echte’ pizza.
Zeker voor herhaling vatbaar
Goed om te horen, Carmen! 🙂
Wat een goede pizza bodem! Delicatesse, zo noemde mijn man het. Ik mag ook geen gluten en geen lactose, dus ik heb het als volgt belegd: de bodem insmeren met lactosevrije roomkaas (A&H), verse pizza-saus gemaakt (1 paprika, 6 ontvelde tomaten, 1/2 rode ui of sjalotje, theelepel oregano, theelepel paprika poeder. Eerst de klein gesneden paprika ca. 5 min. roerbakken, dan de gesnipperde ui 3 minuten mee bakken, kruiden toevoegen en de ontvelde tomaten erbij doen. Ik blender de tomaten eerst tot een sap. Zout en peper erbij en zo lang mogelijk laten sudderen, een uur het liefst, maar bij weinig tijd is 30 min ook goed). De tomatensaus verdelen nadat de roomkaas op de bodem is gesmeerd, verse spinazie blenderen en verdelen over de tomatensaus, dunne repen courgette frituren en daarna in stukjes snijden en ook verdelen over de bodem, hierover een heel klein beetje zout strooien dan smaakt de courgette het lekkerst, biologische buffalo mozzarella als laatste. Zelfs de kinderen vonden het heerlijk!
Wow wat een te gek recept! We love it!
Yay! 🙂