Deze spelt couscous komt uit een kookboek van Mieke Kosters. Het is een kleurrijke couscous, kruidig en verrassend! Je grilt de paprika’s heel makkelijk zelf, in een paar minuten. Dat maakt dat het een lekkere snelle avondmaaltijd is. Oh ja, als je een beetje goed bent in granaatappel-pitjes uit de granaatappel slaan!
Ik leende dit boek in de bieb en merkte al snel dat het boek net iets anders is opgezet dan ik gewend ben. Dit boek draait namelijk vooral om calorieën. In het boek van XL naar S, worden bij elk gerecht de calorieën weergegeven. Het idee is dat je bewust kiest: heb je al een zoet (XL) receptje tussendoor gegeten, dan kies je bijvoorbeeld voor een iets lichtere (S) maaltijd. Op zich leuk in de opzet! Ik tel zelf geen calorieën, dus voor mij is het iets minder relevant. Ik weet wel dat sommige mensen het nog steeds fijn vinden om inzicht in de voedingswaardes te hebben, al is het maar puur om niet per ongeluk wat teveel te eten… De recepten zijn relatief snel en simpel, voor als je niet teveel poespas wil. Toch zou ik hier en daar nog wel iets veranderen aan de gerechten…
Ingrediëntenswap…
Ik verving de couscous in het recept voor volkoren spelt couscous, dit omdat hier wat meer vezels inzitten. Ook werkte ik met verse biologische kipfilet in plaats van voorverpakte gerookte kipfilet. In gerookte kipfilet kunnen namelijk flink wat ongewenste ingrediënten zitten. Als voorbeeld de gerookte kip van de AH:
Ingrediënten: 98% kipfilet, zout, gedroogde glucosestroop, dextrose, suiker, gistextract, rook, conserveermiddel (E250)). Best veel suiker dus! In drie vormen ook.
Wij vonden trouwens achteraf dat de couscous ook nog wel wat groen kon gebruiken, dus wat verse kruiden zoals peterselie, zouden een goede finishing touch zijn in dit gerecht!
Spelt Couscous met Geroosterde Paprika
voor 4 personen
- 240 gram volkoren spelt couscous
- 6 paprika’s naar keuze
- 1 theelepel olijfolie
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngeperst
- 250 gram biologische kipfilet, in blokjes
- 4 theelepels ras-el-hanout
- naar smaak, (himalaya) zout en peper
- granaatappel-pitjes (1 bakje, of van 1 granaatappel)
- optioneel: een handje verse peterselie
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd dan de paprika’s in repen en leg deze op de bakplaat. Gril de paprika’s dan onder een hete grill in circa 5 minuten tot ze zacht zijn. Laat de paprika even kort afkoelen en snijd deze dan in blokjes.
Verwarm de olijfolie in een grote pan op laag vuur en fruit de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg dan ook de knoflook en ras-el-hanout toe, en fruit 1 minuutje mee. Doe dan de kipblokjes in de pan en bak deze goed gaar. Roer als laatste de spelt couscous en paprika erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper, en serveer met de granaatappel-pitjes en optioneel een handje verse peterselie.
Tip van Mieke: maar het recept calorierijker door er wat geroosterde blanke amandelen aan toe te voegen!
Lijkt me erg lekker! Dit staat deze week bij mij op het menu!