Soms denken mensen dat als je helemaal suikervrij wilt eten, je ook alle koolhydraten moet laten staan. Want ja, in je lichaam worden die natuurlijk omgezet naar suiker. Maar wij eten echt nog wel gewoon koolhydraten! We kiezen dan uiteraard wel voor wat complexere koolhydraten, zodat je minder last krijgt van een rollercoaster effect. Dus denk in het geval van pasta aan volkoren pasta, of, onze nieuwe ontdekking, volkoren spelt pasta. Zodra je stopt met geraffineerde suikers eten, gaan je smaakpapillen langzaam veranderen. Je went aan minder zoet. Zo ontdekten we dat de pesto uit de supermarkt ook al suiker kan bevatten! Die smaakte namelijk toch wel opeens héél zoet. En wat is er eigenlijk beter dan zelfgemaakte pesto?
In de tijd dat ik in Italië woonde viel me al op hoeveel pasta ze daar aten. De lunch werd vaak thuis bereid of werd in een restaurant genuttigd (wat nou kantines?) en bestond vaak uit een lekker warm bord pasta of risotto en/of een salade. En ook daar hebben ze hun variant van fastfood ontdekt… Als er geen tijd was, roerden ze gewoon een potje pesto alla genovese uit de supermarkt door de kokend hete pasta, en voilà (of ecco! zoals ze daar zeggen). Maar wat was dat toch een partij lekker!
Bij deze een ode aan de Italiaanse pesto, met wat biologische kippenblokjes voor mijn lief Rick. Hij mist het vlees eten toch wel een beetje, sinds we ons als flexitariër zijn gaan gedragen…
Zelfgemaakte Pesto met Pecorino
Ik maakte de pesto met pecorino, dit is een wat pittige schapenkaas. (De naam komt namelijk van het woord pecora, wat schaap betekend.) Uiteraard kun je dit ook vervangen door de meer bekende parmiggiano.
- 20 gram pecorino
- 20 gram verse basilicum (alleen de blaadjes)
- 20 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 6 eetlepels (extra vergine) olijfolie
In een droge koekenpan, bak de pijnboompitten tot ze goudbruin kleuren. Laat ze vervolgens goed afkoelen. Hak de knoflook fijn en rasp de pecorino. Maal dan de pecorino, knoflook en pijnboompitten fijn in de keukenmachine en voeg vervolgens de basilicum toe.
Laat het geheel op hoge snelheid draaien en voeg de olijfolie langzaam toe. Je kunt naar wens meer of minder olijfolie gebruiken. Je kunt de pesto in een glazen potje een paar dagen in de koelkast bewaren. Giet er dan wel nog wat olijfolie overheen zodat de pesto “onder water” staat.
Spelt Pasta met Kip, Rucola en Zelfgemaakte Pesto
voor 2 personen
- 200 gram spelt pasta (ik gebruikte spelt pasta van La Bio Idea, verkrijgbaar via o.a. de Ekoplaza)
- 250 gram biologische kipfilet
- 1 eetlepel kokosolie of olijfolie om in te bakken
- 60 gram verse rucola
- zelfgemaakte pesto (zie recept hierboven)
Zet een grote pan met water op en breng aan de kook. Voeg zodra het kookt een snuf zout toe. Voeg vervolgens de pasta toe en kook het geheel “al dente” (dus niet te hard, maar vooral ook niet te zacht, proef regelmatig zodra je tegen de kooktijd van de verpakking aan zit).
Snijd ondertussen de kip in blokjes. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de kokosolie toe aan de pan. Bak de kipblokjes tot ze goudbruin kleuren.
Maak de borden op door wat van de pesto door de pasta te roeren. Leg als eerste wat rucola op de borden, schep de pasta er bovenop en verdeel als laatste de kipblokjes over de borden. Serveer met de resterende pesto en rasp er eventueel nog wat pecorino over.
Buon appetito!
Hallo, ik heb de speltpasta van la bio idea via ekoplaza opgezocht, maar bij de voedingswaarde staat 4 gram suiker. Niet suikervrij dus?
Beste Char, om te zien of er suikers aan de pasta toegevoegd zijn, kun je het beste op de ingrediëntenlijst kijken. Bij deze pasta staat hier alleen “biologisch speltmeel”. In de voedingswaardetabel, waar jij hoogst waarschijnlijk de 4 gram suiker ziet staan, zie je de suikers die van nature aanwezig zijn in het product. Meel bevat van nature aanwezige suikers, dit geldt voor alle koolhydraatrijke producten. Door te kiezen voor een volkoren product, voorkom je een suikerpiek/dik. De vezels in het product voorkomen namelijk een te snelle opname van deze koolhydraten in je lichaam!
Bedankt voor je reactie, nu ga ik dit gerecht zeker een keer uitproberen!