Allerhande receptje to the rescue! Omdat je soms ook gewoon bestaande recepten makkelijk naar je eigen hand kunt zetten. Dat zie je aan dit recept voor een volkoren spelt pasta met makreel. Het recept is er gewoon één van Allerhande. Althans, bijna dan… Want wij eten hem net iets anders. Ik leg je graag uit welke foodswaps wij maakten en hoe het recept er uiteindelijk uit kwam te zien! Het bordje blijft in ieder geval heerlijk groen…
Allereerst de pasta. Pasta is natuurlijk gewoon een hoop koolhydraten. En ja, die breken zich in jouw lichaam af tot suiker. Niets mis mee hoor, maar kies dan wel de variant die wat meer vezels bevat. Dan voorkom je dat deze suikers zich razendsnel in jouw lichaam omzetten tot suiker, en bijvoorbeeld voor een grote after-dinner dip zorgen. Wij kiezen vaak voor een eiwitrijke pasta, bijvoorbeeld met linzen, maar nu werd het gewoon een volkoren speltpasta. Waarom gebruiken wij niet gewoon een pasta van tarwe? Omdat ons lichaam over het algemeen al best veel tarwe binnen krijgt. Met een beetje variatie in de granen die je gebruikt voeg je weer andere voedingsstoffen toe aan je eetpatroon.
Wat me in dit recept wel mee viel, is hoeveel groenten er nog zijn verwerkt in het recept. Je eet toch 200 gram broccoli per persoon, én een flinke hand rucola. Fijn! De Parmiggiano Reggiano poeder vervingen wij in dit recept voor versgeraspte Pecorino, dus schapenkaas in plaats van kaas van de koe. De crème fraîche lieten we bewust weg en werd vervangen door een extra eitje. Ik vind de crème of room in dit soort recepten niet nodig, en verwerk graag iets minder (koe)melkproducten in mijn recepten. Een ei maakt het geheel romig zat, en zo niet druppel je er gewoon wat extra olijfolie over heen. In een originele pasta Carbonara zit trouwens ook geen room: hier worden ook alleen rauwe eieren voor gebruikt. Kijk je mee naar onze creatie?
Volkoren Spelt Pasta met Makreel, Ei & Broccoli
voor 2 personen
- 2 gerookte makreelfilets
- 150 gram volkoren spelt pasta (of vervang door linzenpasta)
- 400 gram broccoli
- 2 eieren
- een flinke hand versgeraspte Pecorino
- 1 teentje knoflook
- 40 gram rucola
- versgemalen Himalya zout en peper
Breng in een ruime pan water aan de kook, en voeg als het water kookt een snufje Himalaya zout toe. Voeg dan de pasta toe, en kook deze 7-8 minuten. Voeg dan de broccoli toe en kook deze nog een paar minuten mee, totdat de pasta gaar is en de broccoli beetgaar.
Meng ondertussen de eieren in een kom met de Pecorino. Haal de velletjes van de knoflook en pers deze uit boven de kom. Voeg wat versgemalen peper toe, en klop het geheel los met een vork.
Giet dan de pasta en broccoli af, en doe deze terug in de pan. Roer terwijl de pasta en broccoli nog heet zijn het eimengsel erdoor. Verdeel dan de pasta en gerookte makreelfilet over de borden en schep de rucola erdoor. Besprenkel naar wens met wat olijfolie extra vergine.
Buon appetito, allemaal! Geniet van de pasta met makreel. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Laat je weer je reactie achter bij de comments?
Makreelpasta met broccoli…heerlijk. ook onze kleine kinderen smulde ervan
Wat fijn! 🙂
vandaag klaargemaakt! Wat een lekker gerecht! had de eieren vervangen voor een beetje room en rucola weggelaten.