Ik laat me maar al te graag inspireren door het magazine van de supermarkt, jullie ook? Ik ontdekte er een quiche met boerenkool, en dat had ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Tijd om het recept aan te passen naar al mijn wensen. Lees: geen prefab taartdeeg van tarwebloem of slagroom in de vulling! Het werd dit lactosevrije alternatief gemaakt met volkoren speltmeel!
Het idee voor de zelfgemaakte bodem testte ik al eerder in dit recept voor een quiche met spinazie. Het is een bodem gemaakt met een sojayoghurt, en dus ideaal voor iedereen die lactosevrij eet. Ik gebruikte het restant van de yoghurt nu ook voor de vulling, waardoor je met 1 verpakking ook meteen klaar bent! Mocht je geen sojayoghurt willen gebruiken, dan kun je uiteraard ook kiezen voor een kokosyoghurt of een “gewone” variant.
Ik plaatste van de quiche ook meteen een restje in de koelkast. Ideaal om mee te nemen als groenterijke lunch! Zo voorkom je dat je toch weer vervalt in het eten van gewone (volkoren) boterhammen. En alhoewel daar in principe niets mis mee is, schreef ik hier wel eerder over het verschil in voedingswaarde!
Speltmeel quiche met boerenkool & artisjokken
Bereidingstijd: 20 min + 35-40 min. wachttijd
Benodigheden: oven, quichevorm 23 cm.
voor 4 personen
- 250 g volkoren speltmeel
- 200 g (soja)yoghurt
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl Himalaya zout
vulling
- 1 el olijfolie
- 200 g boerenkool
- 4 eieren
- 300 g (soja)yoghurt
- 1 flinke el mosterd
- versgemalen peper en Keltisch zeezout
- 4 artisjokharten (uit blik)
- 100 g zachte geitenkaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met een lepeltje olijfolie of kokosolie.
- Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom, en kneed even kort tot een soepel deeg. Is de bal te nat, voeg dan wat extra meel toe. (te droog? meer kwark ;)).
- Strooi wat speltmeel over het aanrecht, en rol de deegbal met een deegroller uit tot een ronde lap, die ruim over jouw bakvorm valt. Bekleed de bakvorm dan met het deeg en plaat deze bodem even in de koelkast.
- Verwarm de olijfolie in een wok en roerbak de boerenkool ongeveer 5 minuten.
- Meng in een kom de eieren met de yoghurt, mosterd, peper en zout en roer even goed door. Schep de boerenkool erdoor.
- Schep het mengsel op de bodem van de quiche. Snij de artisjokharten in stukjes en verbrokkel de geitenkaas. Verdeel dit ook over de quichevorm.
- Bak de quiche dan in ongeveer 35-40 minuten goudbruin.
Geniet van je zelfgemaakte quiche met boerenkool! Ik ben benieuwd of hij in de smaak valt!
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord