Soms is er niets lekkerder dan een simpel bord pasta! Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in Italië soms wel twee keer per dag in de keuken stond om pasta te bereiden. Want zowel bij de lunch, als bij het diner is het daar een populair ingrediënt. En als je daar toch een lange lunchpauze hebt, kun je net zo goed thuis even in de pannen roeren. Come una vera mamma Italiana!
Er zijn wel een aantal dingen veranderd sinds die tijd. Ik eet eigenlijk nooit meer “witte” pasta om die verdomde after-dinner dip te vermijden. Én, ik zorg dat mijn bord altijd vol ligt met groente. En dat is bij een simpele Italiaanse pasta niet àltijd het geval…
Dit recept komt van Amber Albarda, een voedingscoach die al een aantal fijne kookboeken schreef, en vraagt om donkere speltpasta. Het bevat naast een hoop bladgroen ook lekkere geroosterde cherrytomaatjes uit de oven. Het is werkelijk waar een heerlijk gerecht om met het hele gezin van te smullen. Ook de grote eters zullen het vlees niet missen…
Speltpasta met Geroosterde Tomaatjes
voor 2 personen
- een bakje cherrytomaatjes
- ongeveer 100 ml olijfolie
- een snufje zeezout of himalaya-zout
- 200 gram speltpasta
- een half potje zongedroogde tomaatjes
- 2 teentjes knoflook
- een bosje verse tijm
- een klein handje pijnboompitten
- een paar handenvol verse spinazie (of rucola)
- een half blokje fetakaas, verbrokkeld
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze vervolgens met het snijvlak naar boven op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, zout en zet ze gedurende ongeveer 30 minuten in de oven.
Kook ondertussen de pasta beetgaar, en bereid de rode pesto. Start met het fijnhakken van de knoflook. Voeg deze samen met de zongedroogde tomaatjes, een flinke scheut olijfolie, wat zeezout en wat blaadjes verse tijm toe aan de keukenmachine. Maal dit tot een puree, en voeg dan de pijnboompitjes toe. Laat de machine dit weer even fijnmalen. Voeg optioneel wat kookvocht toe aan de pesto. Dit maakt het geheel wat vloeibaarder.
Meng de pesto met de pasta. Maak de (diepe) borden op door het bladgroen over de borden te verdelen en de pasta erbovenop te scheppen. Verdeel vervolgens de geroosterde tomaatjes over de borden en brokkel de feta eroverheen.Besprenkel en garneer eventueel nog met wat olijfolie, pijnboompitjes en verse tijm.
Buon appetito!
Benieuwd naar een foto van het eindresultaat? Kijk vooral even op de site van Amber!
Geef een reactie