Koken zonder suiker, en dus zonder pakjes en zakjes, klinkt misschien als veel werk, maar deze spinazie ricotta taart met zoete aardappel bewijst toch wel het tegendeel. Hier komt geen pakje bladerdeeg aan te pas. De voorbereiding is ontzettend snel gedaan, en vervolgens kun je de oven de rest van het werk laten doen!
De taart is wederom gemaakt met zoete aardappel. Je hebt me misschien al eerder zoete aardappel, of yam, zien gebruiken in de overheerlijke pompoensoep. Hoe zat het ook alweer? Niet alleen zit die zoete aardappel variant vol met vitamines, hij is ook nog eens een tikkeltje beter voor je bloedsuikerspiegel.
Ik heb gekozen voor een variant met gedeeltelijk ricotta en gedeeltelijk canneloni bonen (witte bonen). Je kunt de taart ook veganistisch maken door een dubbele portie bonen te gebruiken en de ricotta weg te laten. Gebruik je juist liever geen bonen? Kies dan voor een dubbele portie ricotta.
Spinazie Ricotta Taart met Zoete aardappel
voor een middelgrote springvorm
- 200 gram verse spinazie
- 500 gram ricotta
- 1 blik cannelloni bonen (let op de ingrediënten, kies een suikervrije variant)
- 6 eieren
- een hand vol verse peterselie
- 6 blaadjes salie
- een flinke snuf zout
- een flinke snuf nootmuskaat
- 1 middelgrote zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 160°C. Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af met water. Hak de peterselie en salie fijn. Meng vervolgens in de keukenmachine de eieren, ricotta, bonen, (gewassen) spinazie, peterselie, salie, zout en nootmuskaat. Laat het een paar seconden draaien (begin op de laagste stand) totdat het geheel goed vermengd is en de spinazieblaadjes in kleine stukjes zijn gesneden. Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het mengsel uit de keukenmachine hier in.
Schil vervolgens de zoete aardappel en snijdt het met de dunschiller in dunne repen. Breng de repen zoete aardappel even op smaak met wat olijfolie, zout en peper. Je kunt voor een snelle taart de repen aardappel vervolgens gewoon in de taart leggen, ze zakken er tijdens het bakken vanzelf in. Ik heb de aardappel mooi in cirkels in het deegmengsel gezet (maar dit vergt uiteraard iets meer tijd.).
Bak de taart gedurende 5 kwartier, ja 1 uur en een kwartier, op 160°C. Laat hem voor je hem aansnijdt eerst enigszins afkoelen.
Hoi, klinkt lekker!
Voor hoeveel personen is de taart?
Groet Sanne