Spruitjes en druiven een gekke combinatie? Echt niet! Op deze prachtige galette combineert het zoet van de druifjes prachtig met het bittertje van de spruit. Met wat geitenkaas, hazelnootjes en balsamico azijn maak je een mooi feestelijk voorgerechtje wat bijvoorbeeld op de kersttafel niet misstaat! (Ja, nog maar twee weekjes!) En dit gerecht kun je ook gewoon nu al kan maken, hoor. Je kunt iets lekkers maar beter ruim van tevoren voorproeven, vinden jullie ook niet?
Ben jij al langzaam plannen aan het maken voor de feestdagen met familie en vrienden? Wij nog niet, hoor. Maar ieder jaar komt het toch weer goed. Dan schuiven we aan tafel bij de ouders, broers, zussen en schoonouders, en plannen we dinertjes met vrienden. Fijn. Een glaasje goede rode wijn erbij, en ik ben gelukkig.
Maar ik ben natuurlijk wel al druk met het eten. Want alhoewel ik goed ben in curry’s en ovenschotels, is dat niet bepaald feestelijk om te serveren tijdens het kerstdiner. Daarnaast wil ik jullie trouwe volgers uiteraard ook verblijden met een paar fijne suikervrije kerstrecepten van mijn hand. Hopelijk gaat deze ook bij jullie in de smaak vallen. Ik ben er in ieder geval over uit: honing over de spruitjestaart is écht niet nodig als je wat zoete rode druifjes toevoegt in de mix. En die spruitjes? Die eet iedereen op, als je ze zo serveert!
Spruitjes en Druiven Galette met Geitenkaas & Balsamico
voor 4 personen
voor de bodem
- 100 gram volkoren speltmeel
- 100 gram volle kwark
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 snuf Himalaya zout
voor de topping
- 1 kleine rode ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 170 gram spruitjes (ik gebruikte paarse spruiten, maar groen kan ook)
- rode druiven
- handje hazelnoten
- 50 gram zachte geitenkaas
- 2 eetlepels goede balsamico azijn (ik gebruikte il Gran Moro)
Meng de ingrediënten voor de bodem goed en kneed het tot een deegje. Leg het dan heel even afgedekt in de koeling.
Verwarm de oven dan voor op 200 graden, Maak ondertussen de ingrediënten voor de vulling. Hak de ui fijn. Verwijder de harde onderkanten van de spruitjes en hak ze dan met een scherp mes in kleine schijfjes (of gebruik een mandoline). Was de druiven en halveer deze in de lengte. Hak als laatste de hazelnoten grof.
Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de rode ui glazig. Voeg dan de spruitjes toe, en bak deze zo’n 7 minuutjes mee, totdat ze licht bruin kleuren. Roer dan de druiven, noten en 1 eetlepel balsamico azijn erdoor. En zet deze vulling even apart om af te koelen.
Haal de deegbal uit de koeling en rol deze mooi dun uit tot een lange rechthoekige plak. Ik bakte de galette in een langwerpige broodvorm, maar je kunt het deeg ook direct op een bakpapiertje leggen. Verdeel dan de vulling erover en druk deze zachtjes aan. Verbrokkel en verdeel de geitenkaas erover.
Bak de galette dan af in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Je kunt de galette direct uit de oven serveren, of hem serveren op kamertemperatuur. Serveer hem met wat extra balsamico azijn.
Wanneer maak jij deze kerstproof spruitjes en druiven galette? Ik ben benieuwd! Laat je jouw reactie achter bij de comments, of gebruik #blijsuikervrij op social media. Dan kan ik ook jouw foto’s terugvinden. Eet smakelijk! Op een prachtige decembermaand vol lekker én gezond eten!