Deze suikervrije ovenschotel is zo simpel. Je hoeft slechts alle ingrediënten in de ovenschaal hoeft te doen en de oven doet de rest. Door er (geiten)kaas overheen te smelten, creëer je true comfort food. De spicy tacokruiden mix je eenvoudig zelf, en komen dus niet uit een pakje of zakje vol zout, e-nummers en suiker. De donkere linzen bootsen de structuur van gehakt na, en zo is het geheel een vegetarisch Mexicaans feestje op je bord!
Dat suikervrij eten niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst dit recept maar weer. Helemaal als je visite verwacht, is het ideaal om deze suikervrije ovenschotel al van tevoren klaar te zetten. Als je voor de visite een drankje inschenkt, schuif je hem gewoon de oven in. Ideaal. Ook voor de kinderen is dit een fijne maaltijd! Als ze wat ouder zijn, kun je ze ook zelf hun toppings laten kiezen: wat zure room of yohurt, guacemole…. Je kunt ook creatief zijn met de groentes die je in dit recept gebruikt: de ene keer gebruik ik wortel en bleekselderij, en de andere keer een grote zoete aardappel. Smaakt allemaal even lekker!
Oh jee, en ik gebruik weer cups (kopjes) in dit gerecht. Het is zo makkelijk om niets alles af te moeten wegen! Wil je weten hoe dat werkt? Kijk vooral even hier.
PS. Deze suikervrije ovenschotel is fijne peutermaaltijd #2…. Zie hier peutermaaltijd #1!
Suikervrije Ovenschotel, Spicy Comfort Food
voor 4-6 personen
- 3 kleuren paprika’s
- 1 zoete aardappel of twee wortels
- optioneel, een stengel bleekselderij
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3/4 cup, of kopje groene linzen
- 3/4 cup, of kopje zilvervliesrijst
- 1 blikje tomatenblokjes
- 3 cups, of kopjes heet water of bouillon (ik gebruik de suikervrije en zoutarme bouillonpoeder van Your Organic Nature)
- een zakje geraspte oude kaas, of geitenkaas
- zelfgemaakte tacokruiden mix (lichtelijk geïnspireerd op Culy):
- 1,5 theelepel paprikapoeder (evt. smoked paprika)
- 3 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel cayennepeper
- 1,5 theelepel oregano
- snufje rode chiliflakes
- 1 theelepel gemalen(Himalaya) zout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de groenten in blokjes, de ui en knoflook fijn. Meng alle ingrediënten behalve de kaas in een grote ovenschaal. Schep even goed om en schuif dan de ovenschaal in het midden van de oven. Zet een timer op 30 minuten, haal de schaal dan even uit de oven om het geheel om te scheppen en de helft van de kaas erdoor te roeren.
Zet de ovenschaal dan nog een half uur in de oven en controleer vervolgens of alles gaar is, door even de rijst te proeven en in de groenten te prikken. Verdeel dan de rest van de kaas over de schotel en zet hem nog even in de oven om de kaas te smelten.
Enjoy! Ik vind het uiteraard leuk om te zien wanneer jullie aan de slag gaan met dit recept. Deel jouw eindresultaat vooral via social media met #blijsuikervrij, of tag mij @blijsuikervrij.nl !
Wat lijkt dit weer een lekker recept! Hoe kom je toch aan die heerlijke ideeen!
Morgen staat hij op de planning om klaar te maken. Dank je wel!
Geen dank! Wij maken hem zelf ook regelmatig! Lekker én makkelijk. 😉
Mijn ideeën komen uit een hele hoop kookboeken en van Pinterest… Met wat creativiteit daar dan een nieuwe draai aan geven, dat vind ik wel leuk om te doen!
Wow, wat een smaakexplosie, een heerlijke overschotel!
🙂
Wel lekker maar een “brandende” vraag;
Als er een theelepel cayennepeper in zit (echt best wel heet dus) hoe kan het dan in vredesnaam de perfecte peuter maaltijd zijn?
Hahaha, goede opmerking… De cayenne is uiteraard optioneel, vergeten te vermelden! 😉 Mijn peuter houdt wel van pittig eten, maar dat verschilt uiteraard per kind! Ligt er vaak aan wat ze gewend zijn. Je kunt het gewoon weglaten als jouw kinderen niet van pittig houden. Groetjes!
Hihihihihih. Nou geen kinderen maar zelf en manlief zijn niet zo gewend aan heet (beetje afhankelijk van wat voor soort “heet” 😉
Mijn man houdt niet van linzen, niet van paprika en niet van zilvervliesrijst, maar …. Hij heeft hiervan gesmuld! Ik trouwens ook, maar dat is minder verrassend. De zoet aardappels in dit gerecht zijn fantastisch!
Wat goed! 🙂
Hi Saskia gaat de rijst ongekookt in de ovenschotel?? Groetjes nicolette
Hallo Nicolette, dat klopt!
Hoi Saskia, moet ik de linzen van te voren laten weken in water of kunnen ze meteen uit de verpakking de oven in? Groetjes, Jeroen
Hallo Jeroen, ze kunnen zo uit de verpakking de oven in! Kookze!
Heerlijke ovenschotel. Dank je wel voir het delen.
Geen dank, Angelique! Leuk om te horen!