Ik schreef recentelijk nog op de Facebook community dat mijn lichaam de laatste tijd zoveel zin had in rijst. Rijstsalades, dan wel, in de zomerhitte. Ik luister maar al te graag naar wat mijn lichaam me te vertellen heeft. Ik probeerde dan ook deze heerlijke tamari rijst. Een receptje geïnspireerd op Deliciously Ella. Een lekkere vegan maaltijd, dus, voor de liefhebbers!
Alhoewel het recept zelf niet erg ingewikkeld hebt, vraagt het wel om een aantal bijzondere ingrediënten. Allereerst even tamari. Dit is een vrij sterke, glutenvrije, sojasaus. Mocht je dit niet willen inslaan, kun je uiteraard ook gewone sojasaus gebruiken. (En lees je etiketten, weet dan dat die van Kikkoman, met de rode dop, helemaal zonder toevoegingen is.) Ik gebruikte zelf tamari van Terrasana, die ik kocht bij de natuurwinkel.
Ook de tempeh (gemaakt van gefermenteerde sojabonen), kocht ik trouwens bij de natuurwinkel. Maar je vind het tegenwoordig in de meeste uitgebreidere supermarkten.
Tamari rijst met gegrilde venkel, paprika en tempeh
Bereidingstijd: 30 min.
Benodigdheden: oven
voor 2 à 3 personen
- 1 grote venkelknol
- 2 rode paprika’s
- 1 el olijfolie
- snufje zout
- 4 teentjes knoflook
- 120 g zilvervliesrijst (ik gebruikte een variant die in 8 min gaar is)
- 1 el appel cider azijn
- 1 el tamari
- 1 rijpe avocado
- 2 el sesamzaad
extra, voor de dressing
- 3 el olijfolie
- 2 tl appel cider azijn
- 1 tl tamari
voor de tempeh
- 200 g tempeh
- 2 lente-uitjes
- 2 tl kokosolie
- 1 tl appel cider azijn
- 1 tl tamari
- 2 el groene pesto
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de venkel in lange plakken (verwijder de harde kern), en de paprika’s in grove stukken. Leg de groenten op een bakplaat, besprenkel met de olijfolie en een snuf zout. Bak de groenten ongeveer 15-20 minuten tot de randjes goed bruin worden.
- Doe de laatste 10 minuten de knoflooktenen (in de schil) erbij. Die gebruik je later voor de dressing.
- Kook de rijst beetgaar in een pan ruim water met de appel azijn en tamari.
- Snijd de tempeh in dobbelsteentjes en de lente ui in plakjes.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan. Voeg de lente uitjes, azijn, tamari en tempeh toe. Bak de tempeh 10 minuten op hoog vuur, totdat deze goed bruin kleurt en krokant is.
- Meng de tempeh vervolgens met de groene pesto.
- Giet de rijst af, hak de gegrile groenten en de avocado in kleine stukken, en meng alles in een ruime kom.
- Maak de dressing door de knoflooktenen voorzichtig uit het velletje te halen en deze fijn te prakken in een kommetje. Voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe, en roer de dressing goed door.
- Besprenkel de rijst, groenten en tempeh met de dressing en bestrooi het geheel met de sesamzaadjes.
Uiteraard maakt Ella de pesto zelf, en zij voegt trouwens ook nog een hand verse koriander toe. Mocht je het lekker vinden! 😉 Het originele recepten voor deze tamari rijst met gegrilde groenten én de tempeh vind je in Deliciously Ella met vrienden.
Meer vegan recepten vind je hier.
Liefs,
Saskia
Klinkt als een onwijs lekker recept Saskia!
Thanks, Jaimy! 🙂