Om één stukje biefstuk op ons bord neer te leggen is zo´n 4000 liter water nodig. Niet gek dus, dat steeds meer mensen geloven in de meatless monday, of net als ik ook los van die maandag steeds minder vaak kiezen voor een stukje vlees. Er zijn zoveel lekkere manieren om vlees te vervangen! Mijn nieuwe favoriete manier is toch wel om te kiezen voor champignons, en in dit geval voor portobello´s. Ik maakte in plaats van een Boeuf Bourguignon, een lekkere vega Portobello Bourguignon!
En mag ik stiekem even juichen dat het sinds kort weer wat langer licht is? Want ja, als foodblogger is dat toch wel een beetje onhandig, hoor, dat er ‘s winters rondom etenstijd zo weinig daglicht is. Ik ben geen fan van fotograferen met daglichtlampen, en daarom merk ik dat ik ‘s winters gewoon een stuk minder hoofdgerechtjes met jullie deel! Deze Portobello Bourguignon kon ik recentelijk gewoon in het raamkozijn (;)) rond een uurtje of 6 op de foto zetten.
Heerlijk! Misschien niet het mooiste plaatje ooit, maar de smaak, die was er niet minder om. Ook mijn meatloving husband vond deze schotel heerlijk! Eigenlijk maak je deze Bourguignon het smaakvolst met een scheut rode wijn, maar ik koos om dit te vervangen door wat extra water en 2 eetlepels goede balsamico-azijn, zo kon mijn peuter helemaal alcoholvrij mee smullen.
Vega Portobello Bourguignon
voor 6-8 personen
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 2 portobello’s, in stukjes gehakt
- 150 g kastanjechampignons, in stukjes gehakt
- een handjevol verse tijm (of 1 el gedroogde tijm)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stuks winterpeen, in schijfjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
- 700 ml heet water + 1 flinke el suikervrije bouillonpoeder (ik gebruikte die van Rineke Dijkinga)
- 2 el balsamico-azijn
- 1,5 el tamari
- 2 el volkoren rijstmeel (of boekweitmeel), om de saus wat in te dikken
- 1 el roomboter (dit kun je eventueel weglaten of een vegan boter gebruiken)
- optioneel, 2 laurierblaadjes
- versgemalen peper en Keltisch zeezout, naar smaak
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een ruime pan, en voeg de ui, champignons en portobello toe. Bak ongeveer 6-7 minuten op middelhoog vuur, en roer om de zoveel tijd even in de pan.
- Rits de verse tijm van de takjes en voeg toe aan de pan samen met de fijngehakte knoflook, stukjes wortel en bleekselderij.
- Voeg vervolgens 700 ml heet water toe aan de pan, samen met de bouillonpoeder, balsamico-azijn, tamari , rijstmeel en boter. Voeg optioneel ook 2 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat het geheel zo’n 15 minuutjes zachtjes doorkoken zonder de deksel op de pan. Zodoende kan het geheel goed gaar worden en tegelijkertijd een beetje indikken.
- Breng het geheel goed op smaak met versgemalen zwarte peper en Keltisch zeezout. Vergeet niet voor je het gerecht opdient de laurierblaadjes te verwijderen.
Ik serveerde het gerecht met een zelfgemaakte puree van zoete aardappelen, maar je kunt het ook serveren bij gekookte aardappelen of volkoren rijst, net wat je lekker vindt. Of voeg zodra het gerecht klaar is afgespoelde en voorgekookte groene linzen toe voor extra vulling!
Liefs,
Saskia
Zoek je meer lekkere recepten zonder vlees en toegevoegde suikers, pakjes en zakjes? Download dan vooral ook mijn gratis 3 Day Health Reboot, als je hem nog niet hebt ontvangen!
Geef een reactie