• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Géén Boeuf Bourguignon, maar Vega Portobello Bourguignon

2 maart 2018 Reageer

Géén Boeuf Bourguignon, maar Vega Portobello Bourguignon

Om één stukje biefstuk op ons bord neer te leggen is zo´n 4000 liter water nodig. Niet gek dus, dat steeds meer mensen geloven in de meatless monday, of net als ik ook los van die maandag steeds minder vaak kiezen voor een stukje vlees. Er zijn zoveel lekkere manieren om vlees te vervangen! Mijn nieuwe favoriete manier is toch wel om te kiezen voor champignons, en in dit geval voor portobello´s. Ik maakte in plaats van een Boeuf Bourguignon, een lekkere vega Portobello Bourguignon!

En mag ik stiekem even juichen dat het sinds kort weer wat langer licht is? Want ja, als foodblogger is dat toch wel een beetje onhandig, hoor, dat er ‘s winters rondom etenstijd zo weinig daglicht is. Ik ben geen fan van fotograferen met daglichtlampen, en daarom merk ik dat ik ‘s winters gewoon een stuk minder hoofdgerechtjes met jullie deel! Deze Portobello Bourguignon kon ik recentelijk gewoon in het raamkozijn (;)) rond een uurtje of 6 op de foto zetten.

Heerlijk! Misschien niet het mooiste plaatje ooit, maar de smaak, die was er niet minder om. Ook mijn meatloving husband vond deze schotel heerlijk! Eigenlijk maak je deze Bourguignon het smaakvolst met een scheut rode wijn, maar ik koos om dit te vervangen door wat extra water en 2 eetlepels goede balsamico-azijn, zo kon mijn peuter helemaal alcoholvrij mee smullen.

Géén Boeuf Bourguignon, maar Vega Portobello Bourguignon

Vega Portobello Bourguignon

voor 6-8 personen

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 portobello’s, in stukjes gehakt
  • 150 g kastanjechampignons, in stukjes gehakt
  • een handjevol verse tijm (of 1 el gedroogde tijm)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stuks winterpeen, in schijfjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 700 ml heet water + 1 flinke el suikervrije bouillonpoeder (ik gebruikte die van Rineke Dijkinga)
  • 2 el balsamico-azijn
  • 1,5 el tamari
  • 2 el volkoren rijstmeel (of boekweitmeel), om de saus wat in te dikken
  • 1 el roomboter (dit kun je eventueel weglaten of een vegan boter gebruiken)
  • optioneel, 2 laurierblaadjes
  • versgemalen peper en Keltisch zeezout, naar smaak
Instructies
  1. Verwarm de olijfolie in een ruime pan, en voeg de ui, champignons en portobello toe. Bak ongeveer 6-7 minuten op middelhoog vuur, en roer om de zoveel tijd even in de pan.
  2. Rits de verse tijm van de takjes en voeg toe aan de pan samen met de fijngehakte knoflook, stukjes wortel en bleekselderij.
  3. Voeg vervolgens 700 ml heet water toe aan de pan, samen met de bouillonpoeder, balsamico-azijn, tamari , rijstmeel en boter.  Voeg optioneel ook 2 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat het geheel zo’n 15 minuutjes zachtjes doorkoken zonder de deksel op de pan. Zodoende kan het geheel goed gaar worden en tegelijkertijd een beetje indikken.
  4. Breng het geheel goed op smaak met versgemalen zwarte peper en Keltisch zeezout. Vergeet niet voor je het gerecht opdient de laurierblaadjes te verwijderen.

Ik serveerde het gerecht met een zelfgemaakte puree van zoete aardappelen, maar je kunt het ook serveren bij gekookte aardappelen of volkoren rijst, net wat je lekker vindt. Of voeg zodra het gerecht klaar is afgespoelde en voorgekookte groene linzen toe voor extra vulling!

Liefs,

Saskia

Zoek je meer lekkere recepten zonder vlees en toegevoegde suikers, pakjes en zakjes? Download dan vooral ook mijn gratis 3 Day Health Reboot, als je hem nog niet hebt ontvangen!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Parelgort Risotto met Kastanje ChampignonsParelgort Risotto met Kastanje Champignons Veggie Bowl met Gemarineerde Tempeh & PindasausVeggie Bowl met Gemarineerde Tempeh & Pindasaus Eiwitrijke Risotto van Quinoa & Witte Bonen PureeEiwitrijke Risotto van Quinoa & Witte Bonen Puree Zomerse Sperziebonen Curry met KikkererwtenZomerse Sperziebonen Curry met Kikkererwten

Categorie: Hoofdgerechten, Vegan Tags: balsamico, bleekselderij, bourguignon, champignons, knoflook, portobello, rijstmeel, roomboter, tamari, tijm, ui, vegan optie, verse tijm, winterpeen

Vorig bericht: « Hazelnoten bliss balls met eiwitpoeder (vegan)
Volgend bericht: Chocolate Swirl Bananenbrood met Hazelnootmeel »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact