Tijdens een live kijkje in de keuken op de gloednieuwe Facebook Community, liet ik je al even in mijn pannen kijken! Ik maakte deze week een veggie bowl met o.a. courgetti, gemarineerde tempeh en een zelfgemaakte pindasaus. En alhoewel tempeh qua smaak misschien niet voor iedereen is weggelegd, is deze gefermenteerde soja is wel erg gezond. Het zit namelijk vol eiwit en is helemaal plantaardig. Vandaag laat ik je daarom zien hoe je hem lekker kan marineren. En hoe je er vervolgens een fijne kom vol gezond eten van maakt!
De pindasaus die het gerecht helemaal afmaakt, deelde ik al eerder op de site. Daarvoor vindt je hier een linkje naar het recept van de saus. Eigenlijk maakt die saus alles lekker. Mijn zoon dipt zelfs z’n rauwkost er graag in… maar die is dan ook wel een fan van dippen! 😉 Ik maakte het recept nu lekker licht op de maag, door gebruik te maken van courgetti. Maar wil je een wat stevigere maaltijd, voeg dan vooral wat bruine rijstnoedels of sobanoedels toe!
Veggie Bowl met Gemarineerde Tempeh & Pindasaus
voor 2 personen
voor de gemarineerde tempeh
- 200 g tempeh
- 3 el tamari (of suikervrije sojasaus, bijvoorbeeld van Kikkoman)
- 1 tl sesamolie
- 1 tl appel (cider) azijn
- 1 tl yacon siroop
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl geraspte verse gember
voor de bowl
- 1 grote courgette
- 200 g wortel
- 100 g kastanjechampignons
- een snufje Keltisch zeezout (evt. met zeewier)
- 2 el kokosolie, om in te bakken
- 1 el sesamzaad, ter garnering
- 6 el zelfgemaakte pindasaus of meer naar smaak
Instructies
- Snijd de tempeh in dunne plakjes.
- Meng vervolgens alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje.
- Schep de tempeh om met de marinade, zodat deze goed verspreid is. Zet dan 30 minuten in de koeling om te marineren.
- Maak ondertussen de courgetti, door met een spiraalsnijder of julienne-snijder kleine slierten van de courgette te snijden.
- Hak de wortels in schijfjes en snijd de champignons in blokjes.
- Verwarm 1 el kokosolie in een koekenpan en voeg de wortel toe. Bak, onder continu roeren, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de champignons toe aan de pan, en bak nogmaals 3 à 4 minuten onder continu roeren.
- Schep de groenten uit de pan en verwarm nogmaals 1 el kokosolie in de pan.
- Bak hierin de tempeh aan beide zijden mooi goudbruin.
- Maak de borden op door de courgetti en groenten over twee kommen te verdelen. Leg de tempeh erop, en giet er wat zelfgemaakte pindasaus overheen. Garneer met de sesamzaadjes.
That’s it! Het is wel even kokkerellen, maar het lijkt misschien moeilijker dan je denkt. Koken zonder pakjes en zakjes betekent in dit geval dat je wel even een tochtje naar de toko of natuurwinkel moet maken. Maar als je het eenmaal allemaal in huis hebt, kun je veel vaken koken “from scratch”.
Zie ik je ook op de besloten community? Dan kletsen we met z’n allen gezellig verder over suikervrij eten én kun je ook eens live meekijken in mijn keuken!