• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Volkoren Lasagne met Spinazie en Ricotta

24 januari 2015 4 Reacties

Volkoren Lasagne met Spinazie en Ricotta

Jaaaa, het is weer tijd voor een recept met een Italiaans tintje! Want helemaal als de dagen in Nederland grijs zijn, dan mis ik dat zonovergoten land wat ik ooit mijn thuis noemde. Deze overheerlijke volkoren lasagne zit bomvol kaas, dus het is niet het slankste recept ooit. Toch is het een gezondere variant van de lasagne die we doorgaans eten in Nederland. Want:

a) Er komt geen pakje of zakje (vol e-nummers en poedertjes) aan te pas;

b) Hij is uiteraard volledig suikervrij en vegetarisch;

c) Hij is gemaakt met volkoren lasagne vellen. Dat betekent dat er in veel mindere mate een suikerdip wordt veroorzaakt! Lees er hier eventueel meer over.

Een ideaal recept om tijdens een etentje met vrienden of familie te serveren! Maar maak dan vooral een dubbele portie.

Volkoren Lasagne met Spinazie en RicottaVolkoren Lasagne met Spinazie en Ricotta

voor een kleine ovenschaal, 3-4 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • een eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 flinke theelepel gedroogde oregano
  • optioneel een handje verse oregano ter garnering
  • 1/2 pak volkoren lasagne vellen
  • 400 gram verse spinazie
  • 1 pakje ricotta kaas
  • een stukje pecorino (of verse parmezaanse kaas)
  • (himalaya-)zout en versgemalen peper

Verwarm de oven vast voor op 200 graden.

De rode saus maken: Hak de ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een diepe koekenpan of wok, en fruit de ui aan. Voeg vervolgens de knoflook en de gedroogde oregano toe en bak nog even kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en -puree toe aan de pan en laat het geheel enkele minuten sudderen. Breng de rode saus ook op smaak met peper en eventueel wat zout en haal deze van het vuur.

Zet een andere wok op het vuur en doe hier een druppeltje olijfolie in. Voeg vervolgens handje voor handje de spinazie toe, en laat dit even slinken in de pan. Haal ook deze pan vervolgens van het vuur.

Het stapelen: Verdeel de helft van de rode saus over de bodem van de ovenschaal. Leg er netjes één laag volkoren lasagnevellen op. Bedek de lasagnevellen met de helft van de spinazie. Smeer dan de helft van de ricotta erover, en breng deze op smaak met wat zout en peper. Dek de ricotta af met de tweede laag lasagnevellen. Smeer er vervolgens de tweede laag rode saus over uit en bedek ook deze weer met een (derde) laag lasagnevellen. Eindig met een laag spinazie en de rest van de ricotta. Rasp dan de pecorino (of parmezaanse kaas) erover.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het folie en zet de schaal nog 15 minuten zonder folie in de oven. Zo kan de kaas mooi gratineren. Als deze mooi goudbruin gaat kleuren is de lasagne klaar!

Garneer de lasagne voor het serveren eventueel nog met wat blaadjes verse oregano.

Buon appetito! Tijd om te smullen!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Gezonde Lasagne met Gegrilde GroentenGezonde Lasagne met Gegrilde Groenten Pasta Bolognese van LinzenPasta Bolognese van Linzen Rode linzen en spinazie in Masala sausRode Linzen en Spinazie in Masala saus Zoete Aardappel & Kikkererwten StoofZoete Aardappel & Aubergine Stoof

Categorie: Hoofdgerechten Tags: knoflook, oregano, pecorino, ricotta, spinazie, tomatenblokjes, tomatenpuree, ui, volkoren lasagne

Vorig bericht: « Suikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden
Volgend bericht: Winterse Rijst Salade »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Saskia zegt

    30 maart 2016 om 5:21 pm

    Staat nu in de oven en ruikt al erg lekker!
    Ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      30 maart 2016 om 7:57 pm

      Mooi! Eet smakelijk!

      Beantwoorden
  2. Mariska zegt

    28 oktober 2016 om 8:43 am

    Bomvol kaas en toch koemelk-vrij? Pecorino is van schaap maar ricotta is toch gewoon op basis van koemelk?!

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      28 oktober 2016 om 1:09 pm

      Je hebt gelijk, de meeste ricotta die je in Nederland koopt komt van de koe. Ricotta wordt echter ook weleens van schapen- of geitenmelk gemaakt. Ik doelde eigenlijk op het ontbreken van de bechamelsaus, die normaliter met koemelk wordt gemaakt, maar snap de verwarring. Ik zal het voor de correctheid even aanpassen! 😉

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact