Jaaaa, het is weer tijd voor een recept met een Italiaans tintje! Want helemaal als de dagen in Nederland grijs zijn, dan mis ik dat zonovergoten land wat ik ooit mijn thuis noemde. Deze overheerlijke volkoren lasagne zit bomvol kaas, dus het is niet het slankste recept ooit. Toch is het een gezondere variant van de lasagne die we doorgaans eten in Nederland. Want:
a) Er komt geen pakje of zakje (vol e-nummers en poedertjes) aan te pas;
b) Hij is uiteraard volledig suikervrij en vegetarisch;
c) Hij is gemaakt met volkoren lasagne vellen. Dat betekent dat er in veel mindere mate een suikerdip wordt veroorzaakt! Lees er hier eventueel meer over.
Een ideaal recept om tijdens een etentje met vrienden of familie te serveren! Maar maak dan vooral een dubbele portie.
Volkoren Lasagne met Spinazie en Ricotta
voor een kleine ovenschaal, 3-4 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- een eetlepel olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- optioneel een handje verse oregano ter garnering
- 1/2 pak volkoren lasagne vellen
- 400 gram verse spinazie
- 1 pakje ricotta kaas
- een stukje pecorino (of verse parmezaanse kaas)
- (himalaya-)zout en versgemalen peper
Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
De rode saus maken: Hak de ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een diepe koekenpan of wok, en fruit de ui aan. Voeg vervolgens de knoflook en de gedroogde oregano toe en bak nog even kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en -puree toe aan de pan en laat het geheel enkele minuten sudderen. Breng de rode saus ook op smaak met peper en eventueel wat zout en haal deze van het vuur.
Zet een andere wok op het vuur en doe hier een druppeltje olijfolie in. Voeg vervolgens handje voor handje de spinazie toe, en laat dit even slinken in de pan. Haal ook deze pan vervolgens van het vuur.
Het stapelen: Verdeel de helft van de rode saus over de bodem van de ovenschaal. Leg er netjes één laag volkoren lasagnevellen op. Bedek de lasagnevellen met de helft van de spinazie. Smeer dan de helft van de ricotta erover, en breng deze op smaak met wat zout en peper. Dek de ricotta af met de tweede laag lasagnevellen. Smeer er vervolgens de tweede laag rode saus over uit en bedek ook deze weer met een (derde) laag lasagnevellen. Eindig met een laag spinazie en de rest van de ricotta. Rasp dan de pecorino (of parmezaanse kaas) erover.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de schaal zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan het folie en zet de schaal nog 15 minuten zonder folie in de oven. Zo kan de kaas mooi gratineren. Als deze mooi goudbruin gaat kleuren is de lasagne klaar!
Garneer de lasagne voor het serveren eventueel nog met wat blaadjes verse oregano.
Buon appetito! Tijd om te smullen!
Staat nu in de oven en ruikt al erg lekker!
Ben benieuwd!
Mooi! Eet smakelijk!
Bomvol kaas en toch koemelk-vrij? Pecorino is van schaap maar ricotta is toch gewoon op basis van koemelk?!
Je hebt gelijk, de meeste ricotta die je in Nederland koopt komt van de koe. Ricotta wordt echter ook weleens van schapen- of geitenmelk gemaakt. Ik doelde eigenlijk op het ontbreken van de bechamelsaus, die normaliter met koemelk wordt gemaakt, maar snap de verwarring. Ik zal het voor de correctheid even aanpassen! 😉