Ok, als ex-inwoner van het mooie Italië kan ik niet leven zonder pizza. “Mi manca tantissimo la vera pizza italiana!”, oftewel, ik mis de echte Italiaanse pizza’s ontzettend. Maar pizza kan redelijk zwaar op de maag vallen… En als je hem besteld bij een reguliere Hollandse pizzatent zit hij ook nog eens vol transvetten en zout. Tijd voor een overheerlijk, licht verteerbaar en uiteraard suikerdip-vrij alternatief! Ik maakte zelf deze volkoren pizza van speltmeel.
Voor een fast-food versie, en dan bedoel ik uiteraard een supersnelle versie, kopen we met regelmaat deze pizzabodems van La Bio Idea. Dit zijn pizzabodems die je alleen nog maar hoeft te beleggen en zo’n 8 minuten in de oven moet afbakken. Prima voor een snelle hap! Er zitten namelijk geen rare stofjes of twijfelachtige ingrediënten in deze bodems. Ze bestaan voor 70% uit volkoren speltmeel en bevatten daarnaast alleen water, gist, zeezout en olijfolie.
Als we iets meer tijd hebben, maken we de bodem natuurlijk zelf, zonder gist. Hieronder vind je ons recept!
Heerlijke Volkoren Pizza van Speltmeel
voor 1 grote pizza
- 2 kopjes volkoren speltmeel
- 1/2 kopje water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel (Himalaya-) zout
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn
- optioneel, snufje oregano
Verwarm de oven vast voor op 180°C. In een grote mengkom meng het volkoren speltmeel, zout, baking soda en de oregano. Als je deze droge ingrediënten hebt doorgeroerd voeg dan appel cider azijn en olijfolie toe en voeg langzaam het water toe. Voeg niet direct alles toe, maar start met een beetje en kneed het tot een deegbal. Is het deeg nog te droog, voeg dan meer water toe. Heb je per ongeluk teveel water toegevoegd en is het geheel te plakkerig? Voeg dan nog wat speltmeel toe. Kneed het geheel even tot een (niet te plakkerige) deegbal.
Meestal zet ik het deeg dan heel even in de koelkast en snij ik ondertussen de groenten om op de pizza te leggen. Haal dan na een paar minuten het deeg uit de koeling en rol het met een deegroller uit op een bakplaat. Vergeet niet een opstaand randje te creëren, anders loopt mogelijk je tomatensaus/gesmolten mozzarella van de pizza.
Beleg de spelt pizza naar wens en bak deze gedurende 18-20 minuten af in de voorverwarmde oven. Het lekkerste is het uiteraard om gebruik te maken van een goede kwaliteit tomatensaus zonder suiker, een goede buffel mozzarella, en lekker veel verse groenten. Wat ook een winnaar is, is de combinatie van geitenkaas, walnoten en rucola. Bak de rucola dan niet mee, maar strooi die op de pizza zodra je deze opdient.
Buon appetito! Heb je in plaats van deze pizza van speltmeel veel liever een pizzabodem van amandemeel, of van havermout? Of zoek je weleens wat afwisseling. Die recepten staan uiteraard tussen de recepten van Blij Suikervrij!
Kijk, hier word ik blij van!! Ik zocht al een poosje naar een dergelijk recept voor een pizzabodem. Bio de biowinkel kocht ik eens een volkoren speltbodem om af te bakken, maar deze vond ik te dik en gortdroog, niet voor herhaling vatbaar. Dus zelf eentje maken, ik ga het binnenkort proberen.
Heb je overigens nog tips voor beleg? Ik eet namelijk helemaal geen zuivel, ook geen geit dus.
Hallo Meinou! Wat je zou kunnen doen is tomatensaus een lichte kaassmaak geven door gebruik te maken van edelgist. Ik weet niet of je dit product al kent? Het zijn flakes met een lichte kaassmaak (en ze zitten ook nog eens vol vitamines B). Wil je helemaal van kaassmaak wegblijven kun je uiteraard een veganistische pesto maken van pijnboompitten of andere noten en verse groene kruiden (basilicum is uiteraard de standaard, maar met andere groene kruiden kan het ook heerlijk zijn)… Die gebruik je dan als basissaus, en dan lekker groente naar wens erop!
Het recept lijkt me heerlijk. Mijn vraag is eigenlijk wat de inhoud is van de cups voor het meel en water?
Hallo Marije, sorry voor de late reactie. Je kunt het beste even dit artikel bekijken: http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/ Hopelijk kom je er dan uit!
Kun je het bakingsoda vervangen door bakpoeder? En de appelciderazijn voor citroensap?
Jazeker, al zorgt bakpoeder ook zonder zuur voor rijzing, dus is citroensap niet per sé nodig…
Bedankt voor het delen van dit recept!
Omdat ik een paar weken/maanden schimmelvrij moet eten mag ik ook geen gist. Daarom kwam je recept als geroepen en de spelt is hier al sinds jaren een veelgebruikte bloem die ik voor pizza bodems gebruik.
Ik vond hem heerlijk en ook lekker snel klaar. Helaas vond de rest van het gezin vond de brosse en niet gerezen bodem minder.
Weet jij zo of bakpoeder wel kan in een schimmelvrij dieet?
Hallo Hanita, nee, helaas ben ik geen deskundige op dat gebied! 😉
Pizzabodem van speltmeel! Het leek ons een goede en heerlijke vervanger van de gewone pizzabodem. Vol enthousiasme gingen we aan de slag. We hebben alle instructies juist opgevolgd.. De pizzabodem werd maar niet hard.. Nog 10 minuten langer in de oven gehad.. Hij blijft echter zacht. En dat terwijl wij juist zo gek zijn op de lekkere bite.
Hoort dit zo bij dit recept?
Zouden we in het vervolg iets toe kunnen voegen voor een harde(re) bodem en korst?
Wat vreemd, Joska, dit heb ik zelf nog nooit gehoord of last van gehad. Ik maak hem zelf toch nog vrij regelmatig. Balen zeg! Het is altijd zo vervelend als iets niet meteen lukt… Ik zou de volgende keer iets minder water proberen? Ik voeg het water vaak beetje voor beetje toe, totdat ik een goed flexibel deegje heb.
Hoi Mevrouw
hoeveel water op hoeveel speltmeel? bij mij hetzelfde verhaal. ik heb niet zoveel water gebruikt. deeg was vrij soepel maar bleef zacht. wat kan ik doen???
Hallo Syreeta, wat mogelijk kan helpen is de pizza iets verder uitrollen en hem wat langer bakken. Het is altijd lastig beoordelen van een afstandje!