Dag vissticks, hallo witvis met pijnboompitjes! De kerstdagen zijn voorbij en dan let half Nederland weer een beetje op de lijn. Ook de mensen die doorgaans suikervrij eten, maken voor de feestdagen vaak wel een uitzondering… Hoe waren jullie feestdagen?
Normaal ben ik eerlijk gezegd niet echt van de vis en ik eet soms alleen een stukje zalm (in het kader van de gezonden vetten). Toch leek het me goed om eens een fijn visrecept op te zoeken. En voilà! Met het krokante korstje en vrij neutrale witvis is het voor kinderen en kritische ouders(!) een prima visrecept.
Dit gerecht komt uit het boek Vullen of Voeden van Wilfred en Lili Genee. Het is een fijn boek voor iedere ouder op zoek naar wijze woorden over gezonde voeding voor kinderen. Uiteraard staan er in het boek ook een aantal recepten, al is het geen kookboek pur sang. Er worden ook een aantal bekende Nederlanders aan het woord gelaten over hun eetpatroon en dat van hun kinderen (denk bijvoorbeeld aan Tooske Ragas, of Dennis van der Geest). Al met al is het een boek vol met interessante weetjes en mooie foto’s. Zeer vermakelijk!
Zelf gebruikte ik scholfilet. Prima qua smaak, maar niet erg handig, want bij het bakken viel deze al bijna uit elkaar. Gebruik dus vooral een redelijk stevige witvis, dan maak je het jezelf wel zo makkelijk.
Witvis met Pijnboompitjes
voor 2 volwassenen en twee peuters
- 600 gram stevige witvis (bijvoorbeeld schelvis, kabeljauw of koolvis)
- 1 ei
- 100 gram pijnboompitjes
- snufje (himalaya-) zout
- 4 eetlepels kokosolie
Snijd de vis in vier porties (200 gram per ouder en 100 gram per kind) en bestrooi de moten met een snufje zout. Klopt het ei los en giet dit op een plat bord. Haal de vis door het ei. Verwarm de olie in een koekenpan en bak twee stukken vis per keer. Draai de vis voorzichtig om als een kant lichtbruin kleurt, en bak de vis vervolgens verder gaar op een laag pitje. Hak vervolgens vast de pijnboompitjes fijn met een hakmes, of in een maler. Verwarm een ovenschaal en leg de visjes erin. Strooi de pijnboompitjes over de vis en zet de schaal in de oven onder de grill. Als het korstje van pijnboompitjes mooi goudbruin is gekleurd is de vis klaar om te serveren!
Ik serveerde de vis met zoete aardappel en broccoli. De zoete aardappel bakte ik in blokjes gaar in een hapjespan met wat kokosolie, een flinke snuf kurkuma en gerookte paprikapoeder.
Geef een reactie