Eens in de zoveel tijd maak ik een enorme pan kitchari (of kicheree, je kunt het geloof ik op 5 manieren schrijven!). Weet jij wat het is? Het wordt ook wel yogi-food genoemd en het is een wonder voor je spijsvertering. Ik maak het zelf met groene mungbonen en volkoren rijst. Doorgaans wordt het echter met witte basmati rijst gemaakt, omdat dit nog makkelijker te verteren is.
Het wordt vaak gegeten tijdens een detox, en soms zelfs in de vorm van een mono-dieet. Hiermee wordt bedoeld dat mensen soms dagenlang alleen maar kitchari eten. Dit wordt niet alleen gedaan om te detoxen, maar soms ook om los te komen van emotie-eten, of andere lastige relaties met eten. Ik geloof zelf ontzettend in eten wat goed voelt, en daarom valt kitchari ook goed in de smaak. Maar of ik alleen op kitchari zou kunnen leven? Dat lijkt mij als food-fanaat wel erg eenzijdig!
Kitchari wordt op verschillende manieren gemaakt. De een maakt het met knoflook en ui, de ander juist zonder, omdat die twee toevoegingen vaak minder goed verteerbaar zijn. Met kruiden wordt ook veel gevarieerd, alhoewel gember en kurkuma eigenlijk altijd terugkomen. Samen met goede vetten in de vorm van ghee of kokosolie. Je kunt groenten toevoegen die in het seizoen zijn, die je lekker vindt. Wat je vaak ziet is een combinatie van een zetmeelrijke groente (zoals wortel of zoete aardappel) met een groene groente (zoals broccoli of boerenkool).
In plaats van mungbonen worden ook vaak gele splitlinzen gebruikt. Hieronder tref je in ieder geval mijn variatie op het van origine Ayurvedische recept!
Mungbonen Kitchari met Kokosmelk
voor ongeveer 6-8 porties
- 2 cm gember
- 2 el kokosolie (of ghee)
- 2 tl kurkuma
- 2 tl komijnzaad, gemalen
- 1,5 tl korianderzaad, gemalen
- 2 kopjes (cups) groene mungbonen (6 uur geweekt in ruim water)
- 2 kopjes volkoren rijst
- 200 ml kokosmelk (volvet)
- 2 liter water
- 1/2-1 tl Keltisch zeezout (ik gebruik meestal een halve tl en voeg tijdens het koken van de bonen en rijst een strookje kombu zeewier toe voor de zilte smaak)
- 250 g wortel
- 1 stronk broccoli
- 1 courgette
- ter garnering: limoen, verse koriander, kokosyoghurt
Bereiding
- Schil de gember en hak deze fijn. Verwarm dan in een ruime (soep)pan de kokosolie.
- Voeg de gember toe, samen met de kruiden. Roer even goed door, en wacht tot de kruiden goed geuren.
- Voeg dan de mungbonen, volkoren rijst, kokosmelk, water en zout toe en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, zodat het geheel zachtjes doorkookt.
- Hak de groenten vast in stukjes, en voeg na ongeveer 30 min. koken de wortels toe. Als de bonen en rijst zo’n 45 minuten koken kun je ook de broccoli en courgette toevoegen.
- Kook het geheel door totdat de broccoli en courgette gaar zijn. Blijf continu roeren in de pan zodat het geheel niet aanbrand. (Merk je dat jouw kitchari wat droog kookt, mogelijk omdat het vuur wat te hoog staat, voeg dan nog een kleine scheutje heet water toe.)
- Serveer de kitchari met een beetje vers limoensap, verse koriander en eventueel een lepeltje kokosyoghurt naar smaak!
Dit is voeding die lief is voor jouw lijf, jouw spijsvertering. Maak vooral een lekkere grote pan, dan kun je ook restjes van de kitchari meenemen als lunch naar je werk. Ideaal voor een goede maaltijd onderweg!
Liefs,
Saskia
Ben je benieuwd naar mijn detox? Dan kun je hier meer informatie vinden!
Geef een reactie