Geïnspireerd door de “insalata di riso” zoals ze die in Italië veel maken, creëerde ik deze simpele zilvervliesrijst salade. Het is een lauwwarme rijstmaaltijd, die perfect is als lichte avondmaaltijd op de wat warmere dagen. Ik vind dit soort salades ideaal om alle restjes groenten uit de koelkast op te maken. Je kunt groenten naar smaak toevoegen, wat verse kruiden en in dit geval wat hardgekookte eieren. Maar die kun je ook weglaten voor een vegan maaltje!
De insalata di riso wordt in Italië meestal met een witte rijst van korte korrel gemaakt. Deze versie met vliesje is net een tikkeltje beter voor de bloedsuikerspiegel. Daarom maakte ik er ook al eerder risotto van. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om quinoa of een ander volkoren oergraan te gebruiken.
Perfect voor de kleintjes?
Deze maaltijd is fijn voor jong en oud. Vandaar dat hij van mij weer de stempel perfecte peutermaaltijd krijgt! Je kunt namelijk juist die groenten toevoegen die jouw kindje sowieso lekker vind, zodat hij of zij in ieder geval iets herkent op het bord. En je verwerkt er heel makkelijk ook weer eens wat nieuws in, zodat ze iets leren kennen!
Ik denk altijd, laat ze dan maar wat “cherry picking” toepassen: eruit vissen wat ze lekker vinden (en dwing ze vooral niet om alles op te eten, want dat werkt alleen maar averechts). Ik voegde aan deze maaltijd bijvoorbeeld maïs en doperwtjes toe, omdat mijn zoontje hier sowieso gek op is. Maar ik deed er ook wat courgette en champignons door. Niet nieuw, maar ietsje minder favoriet. Uiteindelijk ging hij zelfs voor een tweede portie.
Iets meer pit?
Wil je wat sterkere smaken toevoegen aan deze rijstsalade? Kies dan ook eens voor olijven, augurken of zongedroogde tomaatjes!
Zilvervliesrijst Salade met Ei
voor 4 personen
- 2 kopjes zilvervliesrijst
- 2 eieren
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 courgette
- 100 gram kastanje champignons
- 1 kopje doperwtjes (eventueel uit de diepvries)
- 1 klein blikje maïs
- 100 gram cherry tomaatjes
- een flinke hand verse peterselie
- sap van 1/2 citroen
- een flinke snuf zeezout
Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de eitjes in ongeveer 9 minuten hard.
Hak de courgette en champignons is fijne stukjes. Verwarm een eetlepel olijfolie in een diepe pan of wok en voeg de courgette en champignons toe. Voeg ook de doperwtjes toe en bak even een paar minuten mee. Draai het vuur uit als de groenten gaar zijn en roer de rijst erdoor. Laat de maïs uitlekken, hak de tomaatjes in partjes en de eieren in fijne stukjes. Voeg ze allemaal toe aan de pan, samen met een hand verse peterselie, het sap van een halve citroen en een flinke snuf zeezout. Roer alles goed door elkaar.
Klaar is je makkelijke familiemaaltijd! Ik ben benieuwd welke groenten jij in de zilvervliesrijst salade gaat verwerken? Laat je ook jouw lekkere combi’s weten?
Ooh, wat ziet je website er mooi uit! En deze salade ziet er ook zo lekker uit! (Misschien nog lekkerder als je een bouilon blokje meekookt met de rijst!)
Ik wil je boek graag bestellen als het zo ver is!
Groetjes! Kim.
PS. Ook mama van een Liam!! 🙂
Hallo Kim, wat toevallig dat jouw kindje ook Liam heet. Het is wel een hippe naam tegenwoordig ;)!
Ik gebruik zelf liever niet al te veel bouillonblokjes, vanwege het gistextract wat er doorgaans in zit. Ik voeg in plaats hiervan liever wat extra kruiden en een beetje Keltisch zeezout of Himalaya zout toe. Het boek komt eraan, er wordt hard aan gewerkt achter de schermen…