• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Zoete Aardappel & Aubergine Stoof

25 maart 2016

Zoete Aardappel & Kikkererwten Stoof

Voor dit recept moet je even tijd maken. Maar dan eet je er met je gezin ook nog dagenlang van. Zelfs onze jongen van bijna 1,5 heeft zitten smullen! Het recept is warm en kruidig en perfect voor de (hopelijk) laatste koude dagen van het voorjaar. De zoete aardappel geeft samen met de aubergine en spinazie mooi kleur aan het gerecht. En als je écht goed wilt eten, dan moet je ook alle kleuren van de regenboog eten ( en nee, niet in snoepjes vol synthetische kleurstoffen natuurlijk, maar in pure natuurlijke producten!).

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt hoe belangrijk het is om je maaltijden te plannen. Als je niet plant wat je eet, dan eet je uiteindelijk slechter dan je van plan bent (wij meestal wel!). Dan heb je opeens geen boodschappen in huis, dus bestel je toch maar wat take-out. Of je hebt geen kookinspiratie, dus je flanst last-minute iets ongezonds in elkaar. Los van het maken van een weekplanning, zweer ik sinds kort ook bij het regelmatig koken van meer eten dan nodig. De restjes die overblijven vormen een perfecte peutermaaltijd, als je even geen tijd hebt om vroeg te koken. Of, ze zorgen voor een maaltijd op die avond waarop je echt geen zin hebt om uitgebreid in de pannen te roeren.

Kruidige Zoete Aardappel & Aubergine Stoof

voor 6-8 personen

  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 aubergines
  • 2 grote zoete aardappels
  • een zak spinazie à 300 gram
  • 1 pot kikkererwten (400 gram)
  • een scheut olijfolie
  •  4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blikje kokosmelk (zoek vooral naar een merk zonder e-nummers, etc. Ik gebruik meestal blikjes van BioToday, of van de natuurwinkel)
  • 4 eetlepels appel cider azijn
  • 4 theelepels kurkuma
  • 4 theelepels komijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 4 teentjes knoflook
  • optioneel, een handje verse koriander, om te garneren
  • als bijgerecht: gekookte zilvervliesrijst of quinoa

Schil de zoete aardappelen en hak deze in kleine blokjes. Stoom ze gedurende 15 minuten (bijvoorbeeld in een pan met een stoommandje), of kook ze in een klein laagje water. Hak ondertussen de aubergines in kleine blokjes.

Warm een scheut olijfolie op in een grote stoofpan, en voeg de tomatenpuree, appel cider azijn, knoflook, kruiden en een snuf zout toe. Wacht een paar minuutjes tot het een beetje borrelt. Voeg dan de kokosmelk, tomatenblokjes, aubergine en zoete aardappel toe aan de pan en roer goed door.

Laat het geheel gedurende 45 doorkoken op een laag vuurtje, en voeg dat de kikkererwten en spinazie toe.  Als de spinazie geslonken is en de kikkererwten goed warm, dan is het gerecht klaar.

Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, en garneer eventueel met een handje vers gehakte koriander.

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
27Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Ananas Curry, Perfecte Peutermaaltijd #3Ananas Curry, Perfecte Peutermaaltijd #3 Ella's Snelle Vegan PastaElla’s Snelle Vegan Pasta Kikkererwten Curry met Pindakaas + Peutermaaltijd #8Kikkererwten Curry met Pindakaas + Peutermaaltijd #8 Gekruide broccoli rijst met falafel (vegan)Gekruide broccoli rijst met falafel (vegan)

Categorie: Hoofdgerechten, Vegan Tags: appel cider azijn, aubergine, cayenne, kikkererwten, knoflook, komijn, kurkuma, spinazie, tomatenblokjes, tomatenpuree, vegan, zilvervliesrijst, zoete aardappel

Vorig bericht: « Recepten voor een gezonde paasbrunch!
Volgend bericht: Sapje van Bietjes, Wortel en Appel (Miracle Juice!) »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Carmen zegt

    25 maart 2016 om 1:00 pm

    Dit ga ik binnenkort eens proberen. Met 45 doorkomen bedoel je 45 minuten?

    • Saskia zegt

      25 maart 2016 om 2:19 pm

      Ja, het duurt even voordat de aubergine goed gaar is, dus het geheel moet zo’n 45 minuten doorpruttelen. Ik ben benieuwd hoe het je smaakt!

      • Carmen zegt

        30 maart 2016 om 8:55 am

        Het was erg lekker! Bedankt

        • Saskia zegt

          30 maart 2016 om 9:34 am

          Mooi! 🙂

  2. Laura zegt

    25 maart 2016 om 4:59 pm

    De kokosmelk noem je wel in de beschrijving, maar staat niet in de ingrediëntenlijst. Hoort er wel bij denk ik?
    Lijkt me een lekker recept, ga het eens uitproberen!

    • Saskia zegt

      25 maart 2016 om 7:57 pm

      Oh, hartelijk dank voor de oplettendheid! Ik zal hem even toevoegen… 😉

  3. Nella zegt

    26 maart 2016 om 4:47 pm

    Ziet er lekker uit!!
    Wat kan ik gebruiken als alternatief voor kokosmelk? Ik kan niet over kokosproducten.

    • Saskia zegt

      30 maart 2016 om 8:18 am

      Je zou een andere notenmelk kunnen gebruiken, zoals (ongezoete) amandelmelk. Het beïnvloed uiteraard wel de smaak iets!

  4. Petra zegt

    26 maart 2016 om 8:04 pm

    Dat was een smakelijke verrassing! Toevallig had ik alle ingrediënten in huis en omdat ik niet goed wist wat ik met de aubergine zou doen was dit recept welkom. Ik heb de zoete aard. Niet eerst gekookt en gelijk met de aubergineblokjes gegaard. Alles was helemaal gaar in 30 minuten.

    • Saskia zegt

      30 maart 2016 om 8:17 am

      Super!

  5. Janneke zegt

    30 oktober 2016 om 5:53 pm

    Hallo Saskia,

    Gebruik je blikjes kokosmelk van 200 of 400 ml?

    Alvast bedankt!

    • Saskia zegt

      30 oktober 2016 om 8:57 pm

      Hallo Janneke, van 200 ml!

      • Janneke zegt

        3 november 2016 om 5:48 pm

        Ik had er al 400 ml in gedaan maar was nog steeds erg lekker 🙂

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact