Alhoewel alle geluiden rondom de Voedselzandloper wel weer een beetje de wereld uit zijn, blijven er nog veel mensen die proberen om minder koolhydraten, of specifieker, minder aardappelen te eten. Zelf ben ik nog steeds fan van de voedselzandloper-gerelateerde kookboeken. Puur, omdat ze ons uitdagen om een stuk meer groente te eten. Zoals bijvoorbeeld het eerste kookboek van Pauline Weuring van de mooie foodblog Uit Pauline’s Keuken.
Zij ontwikkelde bijvoorbeeld dit recept van zomerstamppot waar bloemkool de prominente plaats inneemt van de gele pieper. Dit maakt de het stamppotje lekker fris en licht op de maag. Perfect voor dit seizoen! Daarnaast zijn zelfgedraaide kipgehakt balletjes uiteraard ultiem genieten. Je bepaalt zelf welke specerijen je aan het gehakt toevoegt, en voorkomt zo de overdaad aan zout en e-nummers die de supermarkt aan de ballen toevoegt. Omdat rood vlees bewezen nadelige effecten heeft op de gezondheid, wordt er in dit recept expres gekozen voor kipgehakt.
Zomers Stamppotje met Kipgehakt Balletjes
voor 4 personen
- 2 bloemkolen
- 75 gram rucola
- 80 gram zongedroogde tomaatjes
- handje bieslook
- versgemalen peper en zout
voor de kipgehakt balletjes
- 350 gram kipgehakt
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chiliflakes
- 1 theelepel oregano
- zout
Begin met het draaien van de balletjes. Hak de knoflook fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg de komijn, de chili, de oregano en een snuf zout toe en meng het goed door elkaar.
Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal. Bak de gehaktballetjes op een zacht vuur rondom bruin in wat olijfolie.
Snijd de bloemkool in stukjes en was deze. Kook de bloemkool in 8 minuten beetgaar in ruim water met een snufje zout. Giet de bloemkool af en stamp deze fijn met een stamper. (Omdat mijn stamppot nog wat korrelig bleef, gebruik ik in het vervolg een keukenmachine voor een gladder resultaat).
Snijd de rucola grof en meng door de stamppot. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en meng deze samen met de gehakte bieslook door de stamp. Breng het op smaak met wat peper en zout.
Serveer de stamppot samen met de gehaktballetjes. Eet smakelijk!