Terwijl de supermarkten al wekenlang vol liggen met Sinterklaas snoepgoed, moet ik zeggen dat ik me tot op heden redelijk heb ingehouden. Ik kon dan ook de speculaaskruiden niet laten liggen bij de Dille & Kamille deze week! Zin om een lekker fruitig maar ook herfstachtig en uiteraard suikervrij bananenbrood te bakken. Zo’n zoet brood wat heerlijk is bij de koffie of thee! Dit is een vegan bananenbrood met appel én uiteraard speculaaskruiden!
In dit recept werk ik met chiazaad. Deze zaadjes zijn niet alleen supergezond, ze zorgen ook nog eens voor een goede binding van het bananenbrood, zonder dat je hier eieren voor nodig hebt. Je moet de zaadjes dan wel even een aantal minuten geven om wat vocht op te nemen. Maar deze instructies kom je vanzelf tegen in het recept!
Voor meer lekkere suikervrije tussendoortjes, kijk vooral even op deze pagina.
Bananenbrood met Appel & Speculaas
voor een kleine broodvorm
droge ingrediënten
- 2 cups volkoren speltmeel (hoeveel is een cup?)
- 1 cup havermout
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1 theelepel baking soda
- een snuf zout
“natte” ingrediënten
- 1,5 rijpe banaan in stukjes
- een halve appel in stukjes
- 4 theelepels chiazaad
- 1 cup suikervrije sojamelk
voor de vulling
- de resterende halve banaan, in stukjes
- halve appel in stukjes
- 3 grote eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 1 eetlepel appel cider azijn
- handje gehakte walnoten, om bovenop te strooien
Verwarm de over voor op 220 graden. Draai vervolgens de havermout op hoge snelheid fijn in de keukenmachine, tot een havermeel. Voeg alle droge ingrediënten vervolgens samen in een grote mengkom en roer het geheel goed door.
Hak de appel en banaan en doe alle natte ingrediënten samen in de keukenmachine. Laat deze 2 minuten op lage snelheid draaien, totdat het een wat lobbige substantie is, omdat de chiazaden wat vocht hebben opgenomen.
Doe dan de natte ingrediënten uit de keukenmachine bij de droge ingrediënten in de mengkom en roer het geheel door. Voeg als laatste de ingrediënten van de vulling toe. Roer het geheel nogmaals door. Zorg dat je het broodbakblik met een bakpapiertje bedekt of goed invet met kokosolie, en spatel het deeg in het bakblik. Gooi voor een fijne “crunch” wat gehakte walnoten bovenop het bananenbrood.
Laat het brood eerst 10 minuten op 220 graden bakken tot de walnoten mooi donker zijn. Draai dan de temperatuur terug naar 175 graden en laat het brood nog 20-25 minuten bakken.
Voordat je het aansnijdt, laat het even een minuutje afkoelen. Ja, dat vergt even wat zelfcontrole! Het bananenbrood met appel is heerlijk als het zacht en warm is. Je kunt het een aantal dagen bewaren in de koeling, zorg wel dat je het dan goed verpakt in een afgesloten container.
Interessant receptje! Maar…ik hou totaal niet van banaan:-(. Tip voor goede vervanging?
Hallo Anneloes, oe, dat is best een lastige vraag. Het hele idee van bananenbrood is dat het brood structuur krijgt, en gezoet wordt met bananen. Misschien dat dit broodje een betere optie voor je is? http://blijsuikervrij.nl/tussendoortjes/suikervrij-amandel-appeltaart-brood/ Eventueel kun je deze bereiden met speltmeel en speculaaskruiden? Je kunt de eieren in het recept ook weer vervangen voor chiazaad, als je wilt. Lees hier hoe dat werkt: http://blijsuikervrij.nl/blog/ei-vervangen-door-chiazaad/. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! 😉 Groetjes!
Hmmm, verrukkelijk! ik heb het denk ik al wel 3 x gemaakt 😀 bevalt nog steeds super.
Bedankt voor ‘t delen.
Geen dank! Goed om te horen! 🙂
Kan het ook met boekweitmeel? En de soja vervangen door yoghurt?
(heb een dochter die geen gluten mag en geen soja)
De smaak zal wel veranderen, maar het moet denk ik wel lukken. Vervang de sojamelk dan door andere melk (noten, rijstemelk, oid).
kan je chiazaad weglaten/vervangen?
en kokosolie en appelcider?
Nee weglaten kan niet, chiazaad zorgt namelijk voor de binding. Je zou het kunnen vervangen door lijnzaad ( of evt ei, maar dan moet het hele recept op de schop). Kokosolie kun je evt vervangen door boter of ghee, en de appelcider voor citroensap. Maar, ik zou bijna zeggen, een ander recept is misschien handiger? 😉 Ik kan met zoveel wijzigingen niet garanderen dat het iets wordt!
Hoi Saskia, hoeveel gram is 2 cups volkoren speltmeel en hoeveel ml 1 cup sojamelk?
Ik wil zo graag het brood gaan bakken maar ik begrijp nooit wat van cups.
Groetjes, Marianne Fons
Hallo Marianne, dit is een volumemaat, het gaat om een kopje van 250 ml. Hier vind je er meer over.
Word zo blij van jouw site. Heb dit brood net gemaakt en het is fantastisch!!
Hallo Alexandra, wat fijn om te horen! 🙂
Echt verrukkelijk, dit brood. Super makkelijk te maken ook, en je huis gaat lekker naar speculaaskruiden ruiken als ‘ie in de oven staat 🙂
Hartelijk dank voor het recept!
Ik vries het brood zelf in plakjes in, heel handig om mee te nemen naar werk 😀