• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Bananenbrood met Appel en Speculaas

14 november 2013

Suikervrij Bananenbrood met Appel & Speculaas

Terwijl de supermarkten al wekenlang vol liggen met Sinterklaas snoepgoed, moet ik zeggen dat ik me tot op heden redelijk heb ingehouden. Ik kon dan ook de speculaaskruiden niet laten liggen bij de Dille & Kamille deze week! Zin om een lekker fruitig maar ook herfstachtig en uiteraard suikervrij bananenbrood te bakken. Zo’n zoet brood wat heerlijk is bij de koffie of thee! Dit is een vegan bananenbrood met appel én uiteraard speculaaskruiden!

In dit recept werk ik met chiazaad. Deze zaadjes zijn niet alleen supergezond, ze zorgen ook nog eens voor een goede binding van het bananenbrood, zonder dat je hier eieren voor nodig hebt. Je moet de zaadjes dan wel even een aantal minuten geven om wat vocht op te nemen. Maar deze instructies kom je vanzelf tegen in het recept!

Voor meer lekkere suikervrije tussendoortjes, kijk vooral even op deze pagina.

Bananenbrood met Appel & Speculaas

voor een kleine broodvorm

droge ingrediënten

  • 2 cups volkoren speltmeel (hoeveel is een cup?)
  • 1 cup havermout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel baking soda
  • een snuf zout

“natte” ingrediënten

  • 1,5 rijpe banaan in stukjes
  • een halve appel in stukjes
  • 4 theelepels chiazaad
  • 1 cup suikervrije sojamelk

voor de vulling

  • de resterende halve banaan, in stukjes
  • halve appel in stukjes
  • 3 grote eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • handje gehakte walnoten, om bovenop te strooien

Verwarm de over voor op 220 graden. Draai vervolgens de havermout op hoge snelheid fijn in de keukenmachine, tot een havermeel. Voeg alle droge ingrediënten vervolgens samen in een grote mengkom en roer het geheel goed door.

Hak de appel en banaan en doe alle natte ingrediënten samen in de keukenmachine. Laat deze 2 minuten op lage snelheid draaien, totdat het een wat lobbige substantie is, omdat de chiazaden wat vocht hebben opgenomen.

Doe dan de natte ingrediënten uit de keukenmachine bij de droge ingrediënten in de mengkom en roer het geheel door. Voeg als laatste de ingrediënten van de vulling toe. Roer het geheel nogmaals door. Zorg dat je het broodbakblik met een bakpapiertje bedekt of goed invet met kokosolie, en spatel het deeg in het bakblik. Gooi voor een fijne “crunch” wat gehakte walnoten bovenop het bananenbrood.

Laat het brood eerst 10 minuten op 220 graden bakken tot de walnoten mooi donker zijn. Draai dan de temperatuur terug naar 175 graden en laat het brood nog 20-25 minuten bakken.

Voordat je het aansnijdt, laat het even een minuutje afkoelen. Ja, dat vergt even wat zelfcontrole! Het bananenbrood met appel is heerlijk als het zacht en warm is. Je kunt het een aantal dagen bewaren in de koeling, zorg wel dat je het dan goed verpakt in een afgesloten container.

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Suikervrij Pompoenbrood met SpeculaaskruidenSuikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden Zoet notenbroodZoet Notenbrood zonder Geraffineerde Suiker Glutenvrije Cake met Avocado & RozijnenGlutenvrije Cake met Avocado & Rozijnen

Categorie: Brood & Crackers, Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: appel, appel cider azijn, baking soda, banaan, bananenbrood, bananenbrood met appel, chiazaad, havermout, kokosolie, sojamelk, speculaas, speculaaskruiden, speltmeel, stevia, suikervrij, walnoten

Vorig bericht: « Pittige Soep met Pompoen en Zoete Aardappel
Volgend bericht: Mueslirepen met Abrikozen & Sinaasappel »

Lees Interacties

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Reacties

  1. Anneloes zegt

    9 februari 2014 om 4:04 pm

    Interessant receptje! Maar…ik hou totaal niet van banaan:-(. Tip voor goede vervanging?

    • Saskia zegt

      9 februari 2014 om 4:23 pm

      Hallo Anneloes, oe, dat is best een lastige vraag. Het hele idee van bananenbrood is dat het brood structuur krijgt, en gezoet wordt met bananen. Misschien dat dit broodje een betere optie voor je is? http://blijsuikervrij.nl/tussendoortjes/suikervrij-amandel-appeltaart-brood/ Eventueel kun je deze bereiden met speltmeel en speculaaskruiden? Je kunt de eieren in het recept ook weer vervangen voor chiazaad, als je wilt. Lees hier hoe dat werkt: http://blijsuikervrij.nl/blog/ei-vervangen-door-chiazaad/. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! 😉 Groetjes!

  2. Marjon zegt

    8 augustus 2014 om 5:04 pm

    Hmmm, verrukkelijk! ik heb het denk ik al wel 3 x gemaakt 😀 bevalt nog steeds super.
    Bedankt voor ’t delen.

    • Saskia zegt

      9 augustus 2014 om 6:02 pm

      Geen dank! Goed om te horen! 🙂

  3. Petra zegt

    1 september 2014 om 9:31 am

    Kan het ook met boekweitmeel? En de soja vervangen door yoghurt?
    (heb een dochter die geen gluten mag en geen soja)

    • Saskia zegt

      4 september 2014 om 4:22 pm

      De smaak zal wel veranderen, maar het moet denk ik wel lukken. Vervang de sojamelk dan door andere melk (noten, rijstemelk, oid).

  4. m zegt

    4 september 2014 om 7:41 am

    kan je chiazaad weglaten/vervangen?
    en kokosolie en appelcider?

    • Saskia zegt

      4 september 2014 om 4:30 pm

      Nee weglaten kan niet, chiazaad zorgt namelijk voor de binding. Je zou het kunnen vervangen door lijnzaad ( of evt ei, maar dan moet het hele recept op de schop). Kokosolie kun je evt vervangen door boter of ghee, en de appelcider voor citroensap. Maar, ik zou bijna zeggen, een ander recept is misschien handiger? 😉 Ik kan met zoveel wijzigingen niet garanderen dat het iets wordt!

  5. Marianne zegt

    3 september 2016 om 7:28 pm

    Hoi Saskia, hoeveel gram is 2 cups volkoren speltmeel en hoeveel ml 1 cup sojamelk?
    Ik wil zo graag het brood gaan bakken maar ik begrijp nooit wat van cups.
    Groetjes, Marianne Fons

    • Saskia zegt

      4 september 2016 om 4:18 pm

      Hallo Marianne, dit is een volumemaat, het gaat om een kopje van 250 ml. Hier vind je er meer over.

  6. Alexandra zegt

    5 oktober 2016 om 3:20 pm

    Word zo blij van jouw site. Heb dit brood net gemaakt en het is fantastisch!!

    • Saskia zegt

      7 oktober 2016 om 9:58 pm

      Hallo Alexandra, wat fijn om te horen! 🙂

  7. J. zegt

    25 december 2018 om 8:42 am

    Echt verrukkelijk, dit brood. Super makkelijk te maken ook, en je huis gaat lekker naar speculaaskruiden ruiken als ‘ie in de oven staat 🙂
    Hartelijk dank voor het recept!
    Ik vries het brood zelf in plakjes in, heel handig om mee te nemen naar werk 😀

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2021 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Blij Suikervrij maakt gebruik van suikervrije cookies! vertel me meer.