• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Bananenbrood met Roggemeel

8 juli 2016

Bananenbrood met Roggemeel

Ik introduceer een nieuwe speler: roggemeel! Dit is het allereerste recept op de site met rogge, want ja, ik ben een newbie als het gaat om dit ingrediënt. Ik kreeg regelmatig tips en/of vragen van lezers over roggemeel, dus het werd tijd het eens in huis te halen! Nou moet ik toegeven dat dit bananenbrood met roggemeel vooral is ontstaan omdat de bananen op moesten. Ja, ze kwamen bijna tot leven op het aanrecht…

Omdat je in de supermarkt soms alleen maar trossen groene bananen kunt halen, koop ik met regelmaat meerdere trossen tegelijk. De één net wat rijper dan de ander. Dit, in de hoop dat we nooit om een lekkere rijpe banaan verlegen zitten. Soms gaat dat goed, en ja, soms wat minder. Dus, dan vries je er een stel in om lekker bananenijs van te maken en je bakt bananenbrood. So be it.

Zoals je misschien wel opvalt is dit broodje niet heel hoog gerezen. Dat is een kenmerk van rogge. Ook al maak je een perfecte mix van baking soda en appel cider, of je gebruikt gist (wat ik eigenlijk nooit doe), je broodje zal minder hoog rijzen dan met andere typen meel. Wat wel opvalt is dat het bananenbrood met roggemeel lekker stevig van structuur is. Het heeft wel iets weg van een ontbijtkoek. Lekker als ontbijt of tussendoortje. Hij vult goed, is licht zoet, maar geen steen op de maag!

Bananenbrood met Roggemeel

Bananenbrood met Roggemeel

  • 200 gram roggemeel
  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • een snuf (Himalaya) zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel cider azijn (of citroensap)
  • een handje pecannoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng dan alle ingrediënten, met uitzondering van de pecannoten, goed door elkaar in een keukenmachine. (Je kunt er ook voor kiezen om het met de hand te doen: Prak dan de bananen goed fijn, roer de eieren en appel cider azijn hier goed door. Roer in een andere kom de droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng tot een glad beslag ontstaat.) Hak de pecannoten grof en voeg ruim de helft ervan toe aan het beslag.

Schep het beslag dan in een met bakpapier bekleed bakblik. Bak het bananenbrood dan in ongeveer 40-45 minuten goed bruin. Controleer of het brood van binnen ook gaar is, door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de binnenkant goed droog en kun je het broodje uit de oven halen!

Meer overheerlijke recepten in mijn kookboek Zoet! 🙂

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrij Bananenbrood met Appel & SpeculaasBananenbrood met Appel en Speculaas Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Suikervrij Pompoenbrood met SpeculaaskruidenSuikervrij Pompoenbrood met Speculaaskruiden Zoet notenbroodZoet Notenbrood zonder Geraffineerde Suiker

Categorie: Brood & Crackers, Cake & Bananenbrood, Suikervrij Ontbijten, Suikervrije Tussendoortjes Tags: banaan, bananenbrood, eieren, kaneel, koekkruiden, ontbijtkoek, pecannoten, roggemeel, speculaaskruiden, zout

Vorig bericht: « Italiaanse Groentetaart met Rijstbodem
Volgend bericht: Suikervrije marinades voor groenten, kip & garnaaltjes van de BBQ »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Wietske zegt

    9 juli 2016 om 7:17 pm

    Hallo Saskia,
    Als jij een theelepel gebruikt zit er dan een kopje op of gebruik je een afgestreken theelepeltje/
    Ik heb ook roggemeel in huis en zou graag dit recept proberen! Nog nooit met roggemeel gewerkt, ben benieuwd.
    Welke maat heeft jouw bakblik?
    Ik hoor het graag.
    Groet, Wietske

    • Saskia zegt

      12 juli 2016 om 8:30 am

      Hallo Wietske, sorry, vanwege de vakantie is mijn reactie iets vertraagd! 😉 Als ik een theelepel gebruik zit er een klein kopje op, maar niet te groot (anders zet ik er bij dat het om een flinke theelepel gaat). Ik werk met bakblikken van verschillende formaten, voor deze heb ik denk ik die van 32 cm lang gebruikt (een broodvorm). Succes met bakken!
      Groetjes, Saskia

  2. Wietske zegt

    16 juli 2016 om 6:32 pm

    Bedankt Saskia! Ga er mee aan de slag en ook je roggemeel pannenkoekjes ga ik proberen!
    Wens je een fijne voortzetting van het weekend.

    Groetjes, Wietske

    • Saskia zegt

      18 juli 2016 om 9:20 am

      Hallo Wietske, leuk! Ik ben benieuwd of ze je gaan smaken!

  3. Carolien zegt

    3 september 2016 om 3:24 pm

    Heb j voor de zwartbonen brownies gedroogde bonen gebruikt?

  4. Saskia zegt

    10 november 2016 om 12:35 pm

    Vandaag gemaakt, Zodra hij iets koud was gelijk geproeft……HEERLIJK.
    Combinatie van ontbijtkoek, kruidkoek….maar dan gezond!
    Bewaarders van het bananenbrood wel dicht gedaan toen hij nog iets warm warm…zodat je die plakkerige korst krijgt zoals ontbijtkoek.

  5. Tjitske zegt

    31 oktober 2018 om 10:49 am

    ik snap dit recept niet helemaal. Hoe kun je eerst alle ingrediënten mengen. En daarna los van elkaar droge en natte? Alles zit dan toch bij elkaar?

    • Saskia zegt

      7 november 2018 om 12:42 pm

      Tussen haakjes beschrijf ik wat je kunt doen als je geen keukenmachine gebruikt om alles in te mengen. 😉

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact