Ik kreeg laatst de vraag of ik al recepten had gemaakt met de blackstrap melasse waar ik recent een informatief artikel over schreef. Yes, I did! Vandaag deel ik dan ook een recept voor ijzersterke bliss balls met blackstrap melasse. Door dit bijzondere ingrediënt, smaken deze balletjes naar.. (je raad het nooit….) drop! Té lekker. Ze bevatten ijzer uit melasse, haver, dadels, hennepzaad en zonnebloempitten en zijn dan ook “ijzersterk”!
Je maakt ze in een handomdraai met een keukenmachine. Om het mengen van de ingrediënten te vergemakkelijken weekte ik de dadels eerst even in heet water. Mijn grote keukenmachine staat nog steeds bij de reparateur, dus ik maakte deze balletjes met het keukenmachientje wat bij de staafmixer werd geleverd. Ik maakte dan ook maar 10 balletjes dit keer. Gebruik je een groter apparaat, dan kun je de hoeveelheden hieronder uiteraard verdubbelen, en dan is je voorraadje gezonde, ijzerrijke snacks meteen iets groter.
Ik eet er graag 1 a 2 bij een kop thee ´s middags! Wat overblijft kun je makkelijk luchtdicht bewaren in de koelkast.
Ijzersterke Bliss Balls met Blackstrap Melasse
voor ongeveer 10 balletjes
- 90 g verse dadels (ik gebruikte de kleine dadels die je in een kartonnen doosje koopt)
- 1 el blackstrap melasse
- 50 g havermout
- 40 g zonnebloempitten
- 25 g hennepzaad
- 1 tl chiazaad
- 1 tl speculaaskruiden
Instructies
- Week de dadels even 10 minuutjes in een kommetje warm water.
- Verwijder dan de pitten en stop de dadels in de keukenmachine.
- Maal ze even kort fijn en voeg dan de overige ingrediënten toe.
- Meng tot het geheel goed aan elkaar kleeft. Schraap, indien nodig, soms even het mengsel van de zijkanten richting het mes. Is het mengsel veel te nat, voeg dan een klein beetje extra havermout toe. Het dient wel goed plakkerig te zijn om er balletjes van te kunnen maken.
- Maak je handen een beetje nat onder de kraan, en rol dan balletjes van het mengsel.
- Zet de balletjes dan een half uurtje in de koeling om iets harder te worden.
Eet smakelijk!
Liefs,
Saskia
P.S. Nog even een reminder! 😉 Zoek je meer lekkere zoete recepten, waarbij de nadruk ligt op voeden in plaats van op vullen? Koop dan ook mijn kookboek Zoet! met 168 pagina’s aan lekkere glutenvrije recepten zonder geraffineerde suikers. In de voorverkoop (t/m 22-11-2017) koop je deze voor maar 15 euro… 🙂