Jaaaa, ook overheerlijke suikervrije boekweit muffins zijn zeer eenvoudig te maken! Deze muffins zijn niet gemaakt van wit bloem, maar van boekweitmeel. Boekweit, iets wat vaak ten onrechte wordt gezien als een vergeten graan, is in werkelijkheid een kruidachtige plant. Als je er meel van koopt (je vindt het o.a. in de biologische winkel), lijkt het echter wel zeker op een graanproduct en je kunt het dan ook gebruiken in verschillende baksels.
Waarom kies ik voor boekweit? Allereerst bevat boekweit zeer veel eiwitten, waaronder de aminozuren lysine en arginine. Lysine helpt het lichaam bij het herstellen van weefsel en het aanmaken van antilichamen, hormonen en enzymen. Arginine versterkt vooral het afweersysteem, helpt bij het functioneren van spieren en is goed voor de vruchtbaarheid van de man. Daarnaast is boekweit glutenvrij en is het vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten erg goed voor je bloedvaten.
Maar last, but not least, het is ook goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Van dit laatste word ik natuurlijk erg blij! Waar reguliere muffins je bloedsuiker ontzettend doen stijgen, doen deze boekweit muffins dat niet. Omdat ze suikervrij zijn, kun je er daarnaast van snoepen wanneer je wilt. Ik maak ze dit keer met dadels en banaan. Maar schroom niet om te kiezen voor ander (gedroogd) fruit. Mmm, alleen al de geur die je oven verspreid tijdens het bakken, daar de je het voor!
Suikervrije Boekweit Muffins met Banaan
voor 10-12 muffins
- 150 gram boekweitmeel
- 2 eieren
- 75 ml sojamelk
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- 2 bananen, geprakt
- 4 Medjool dadels, in kleine stukjes
- 3 eetlepels chiazaad of lijnzaad
- snufje zout
- flinke snuf kaneel
Verwarm de oven voor op 190 . Meng het boekweitmeel, chia- of lijnzaad, kaneel, baking soda en zout in een grote mengkom. Meng in een andere kom de sojamelk, eetlepel appel cider azijn, de twee eieren, de gehakte dadels en de 2 geprakte bananen.
Voed de inhoud van de twee kommen samen en schep het voorzichtig door. Schep het beslag vervolgens in je muffinvormpjes. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin. Laat de muffins voor je ze opeet een afkoelen op het rooster.
Je kunt deze boekweit muffins een aantal dagen bewaren in de koelkast, maar dan wel in een afgesloten container.
Deze muffins ga ik zeker ook maken voor mijn kinderen! Voor mijzelf ben ik op zoek naar boekweitmuffins zonder fruit, omdat ik erg reageer op de suikers van dadels en banaan. Heb je enig idee hoe ik dat zou kunnen vervangen? Bedankt voor je super lekkere recepten!
Vandaag de cakes gebakken. Ik vind ze een beetje aan de droge kant.
Moet er misschien wat meer melk bij of wat minder lang bakken?
Je kan allebei proberen. De ideale baktijd verschilt per oven!
Dadels zijn erg slecht voor de bloedsuikerspiegel omdat deze meteen opgenomen worden en daardoor een piek veroorzaken. Boekweitmeel idd goed voor de bloedsuikerspiegel maar dadels absolutely niet!
Dat klopt, Georgina! Ik beschrijf hier (http://blijsuikervrij.nl/blog/tips-tricks/hoe-gezond-zijn-dadels/), waarom ik toch graag dadels gebruik. Ik vind zelf de smaak van stevia niet lekker in mijn baksels. Maar je kunt dit uiteraard zelf wel gebruiken, mocht je dat willen. 😉