Soms heb je gewoon zin om ergens op te knabbelen! Ken je dat? En dan heb je wel even genoeg rauwkost gehad. Nou, dan bieden deze borrelnootjes van kikkererwten de uitkomst. Ze zijn namelijk een stuk gezonder dan de reguliere schaal met borrelnoten! Ik heb ze al met meerdere kruiden geprobeerd, maar deze met paprikasmaak zijn hier favoriet.
Tijdens een presentatie van Ralph Moorman op de Gezondheidsbeurs noemde hij toevallig het fenomeen borrelnootjes: Ze zijn zo lekker kleurrijk, met een krokant laagje, de perfecte verhoudingen zout, suiker en vet. Ja, echt een door-eet voedsel gecreëerd door de wijze wetenschappers uit de voedingstechnologie. De door-eet-factor wordt vergroot blijkbaar niet alleen door de smaaksensatie, maar ook door de verschillende kleuren.
Wist jij dat je van een bak met Smarties of M&M’s in dezelfde kleur minder eet, dan als het een bak is met verschillende kleuren? Dat is ook zo’n leuk psychologisch effect. Blijkbaar willen we ze dan allemaal proeven…. 😉 Helaas maakte ik nu maar één smaak van deze kikkererwten borrelnootjes. Maar wees creatief, en leef je uit met kruiden en specerijen die jij lekker vindt.
Borrelnootjes van Kikkererwten met Paprikasmaak
voor een klein kommetje vol
- 100 gram kikkererwten, uitgelekt
- een flinke snuf (himalaya-) zout
- 1 kleine theelepel milde paprikapoeder
- 1 eetlepel olijfolie
Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, en leg ze tussen wat keukenpapier of een droge theedoek te drogen. Verwijder eventueel de velletjes, maar dit is optioneel.
Meng ze dan in een kom met de olijfolie, zout en paprikakruiden. Leg ze op een met bakpapier bekleed rooster, en rooster ze dan binnen 30-40 minuten krokant en goudbruin. Schep ze halverwege even om, zodat ze aan alle kanten goed krokant bakken.
Lekker snacken maar! Wil je een borrelplankje vol lekkere hapjes neerzetten? Maak dan ook eens deze gecoate geitenkaas balletjes, of een lekkere peterselie feta spread met zelfgemaakte crackers.
Heb jij al eerder borrelnootjes van kikkererwten gemaakt? Dan ben ik wel benieuwd naar jouw favoriete smaak! 🙂 Laat je een reactie achter bij de comments of op social media?
Haha wat grappig dat je van meerdere kleurtjes meer eet 😉 Deze borrelsnacks lijken me erg lekker 🙂
Weer een lekker recepten. Deze kende ik al, maar dan iets anders: 10 minuutjes in de Airfryer (als je die hebt natuurlijk) zonder olie. Na het bakken kruiden. Nog iets slanker…
Goede tip, Laura! Ik ben zelf niet zo bang voor een beetje vet. Inmiddels is toch ook wel bekend dat we vet juist echt nodig hebben. 😉 Maar mochten mensen willen afvallen, dan is jouw skinny versie inderdaad perfect!
Ben zo blij je met je site en wekelijkse nieuws brieven, heb al heel veel gemaakt allemaal even lekker maar vooral gezond!
Hallo Conny! Wat ontzettend leuk om te horen, dankjewel!
Ik heb nog niet eerder kikkererwten gebruikt, dus ik probeerde het door ze gewoon te wassen en daarna in de oven, maar ze werden toen kei hard en super snel zwart. Dus moet je ze toch van te voren koken?
Ja, je gebruikt in dit recept voorgekookte kikkererwten. Die koop je in een pot of blik in de supermarkt. 🙂