• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Cacao Bananenbrood met Bosbessen

24 juni 2016

Cacao Bananenbrood met Bosbessen

Dit donkere cakeje is een feestje! Het is een bananenbrood met bosbessen en cacao. Een partij smullen dat hij was. We hebben dit bananenbrood met z’n allen bijna in één dag opgepeuzeld. Helemaal net lauw-warm uit de oven, is het een waar feestmaal. Gezoet met rijpe bananen en verse dadels, en lekkere friszure bosbessen!

Het was op een zondagochtend, dat ik deze variant bedacht. We hadden de dag ervoor over een lokale braderie gewandeld, lekker kneuterig, en 3 bakken bosbessen voor 5 euro meegenomen. Ze mochten vooral niet vergaan: een voornemen om ze allemaal a.s.a.p. op te peuzelen. Nu kan mijn zoontje prima in z’n uppie een hele bak bosbessen opeten, zonder problemen. Telkens als zijn bakje leeg is, komt hij dan om nieuwe besjes bedelen… Maar creatief bakken met bosbessen, dat moest met deze lading besjes ook nog wel gaan lukken!

En omdat de combinatie van chocolade en fruit altijd een goede is, ontstond dit chocolade bananenbrood met bosbessen. Ik ging voor een variant zonder de stukjes chocolade. Ik gebruikte dus alleen cacao, maar voel je vrij om ook chocolate chips te gebruiken!

Liever een bananenbrood zonder cacao? Ga dan bijvoorbeeld voor dit zoete notenbrood, of deze vegan variant met chiazaad en stukjes appel.

Cacao Bananenbrood met Bosbessen

Cacao Bananenbrood met Bosbessen

  • 120 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 70 gram havermout
  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 7 verse dadels
  • 2 grote eetlepels cacao
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • een snufje zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel cider azijn of citroensap
  • een handje rozijnen
  • een handje bosbessen
  • een handje fijngehakte walnoten

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng dan in een keukenmachine de bananen, eieren en de havermout. Ontpit de dadels, en hak deze in grove stukken. Voeg ze dan ook toe aan de keukenmachine, en zorg dat ze goed zijn fijngemalen in het beslag. Voeg dan het speltmeel, amandelmeel, de cacao, vanille en zout toe. Voeg als laatste de baking soda en appel cider azijn toe. Zet de machine uit, en roer als laatste handmatig de rozijnen, bosbessen en fijngehakte walnoten erdoor.

Giet het beslag in een bakblik, bekleed met bakpapier. Bak de cake in 45 minuten af in de oven. De binnenkant kan dan nog wat zacht zijn (even controleren met een satéprikkertje), dek hem dan af met aluminiumfolie en zet hem nog 10 minuutjes terug in de oven, zodat ook de binnenkant goed gaar is. Zo voorkom je dat de bovenkant de laatste minuutjes te donker kleurt.

Even kort laten afkoelen, en oppeuzelen maar! Hij is zowel warm als koud erg lekker.

Zoek je meer van dit soort recepten, maar dan verwerkt in een hardcover kookboek? Zet deze dan snel op je verlanglijstje! 😉

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Dadel Bananenbrood met Vanille SausDadel Bananenbrood met Vanille Saus Suikervrij Bananenbrood met Appel & SpeculaasBananenbrood met Appel en Speculaas Zoet notenbroodZoet Notenbrood zonder Geraffineerde Suiker Glutenvrije Cake met Avocado & RozijnenGlutenvrije Cake met Avocado & Rozijnen

Categorie: Cake & Bananenbrood, Suikervrij Ontbijten, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelmeel, appel cider azijn, baking soda, banaan, bosbessen, cacaopoeder, dadels, ei, havermout, rozijnen, speltmeel, vanille, walnoten

Vorig bericht: « 5 x Suikervrij Broodbeleg
Volgend bericht: Overnight Oats met Kokosmelk »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Stephanie zegt

    25 juni 2016 om 9:31 am

    Was erg lekker!! Mijn drie jarige peuter heeft zitten smullen en wij ook! Hij heeft op zaterdag zijn boterham nutella niet gemist!!

    • Saskia zegt

      25 juni 2016 om 1:22 pm

      Wat goed!

  2. M. Kok zegt

    4 augustus 2016 om 12:52 pm

    Gister voor de tweede keer dit heerlijke brood gemaakt, en deze was nog beter gelukt dan de eerste!
    Heerlijk en lekker vullend. Ideaal om mee te nemen naar het werk.

    Aanrader!

    • Saskia zegt

      9 augustus 2016 om 8:32 am

      Mooi! 🙂

  3. Muriel zegt

    12 december 2016 om 8:41 pm

    Kan ik het amandelmeel ook vervangen door spelt meel? En kan ik de dadels wegaten of evt vervangenl?

    • Saskia zegt

      14 december 2016 om 1:20 pm

      Beste Muriel, je kunt het amandelmeel vervangen door speltmeel. De dadels zorgen voor zoet, ik zou ze niet weglaten maar vervangen door ander gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen). Hopelijk kan je daar wat mee!

  4. Liesbeth zegt

    15 januari 2017 om 6:14 pm

    Heerlijk! Een aanrader!

    • Saskia zegt

      15 januari 2017 om 8:32 pm

      Mooi! Fijn om te horen, Liesbeth!

  5. Simcha zegt

    22 februari 2017 om 4:12 pm

    Staat nu in de oven en ziet er heerlijk uit en ruikt ook al lekker nas 10 minuten bakken. Ikn heb geen speltmeel en/of amandelmeel gebruikt maar gewoon volkorenmeel. Dat heb ik in huis en ik zit even financieel krap om weer andere dingen te kopen. Ik ben benieuwd.

  6. Paulien zegt

    7 maart 2017 om 3:38 pm

    Kun je ook gewoon wijnsteen bakpoeder gebruiken?

    • Saskia zegt

      13 maart 2017 om 2:55 pm

      Ja hoor, dat kan uiteraard.

  7. Suzanne zegt

    13 mei 2017 om 8:00 pm

    Dit lijkt me heerlijk! Mag ik vragen welke keukenmachine je hiervoor gebruikt? Ik sta op het punt er een aan te schaffen, heb je hiervoor een tip?

    • Saskia zegt

      15 mei 2017 om 8:44 am

      Hallo Suzanne, ik gebruik nu een vrij prijzige Kenwood Multipro Excel. Maar ik heb ook jarenlang een Philips HR gebruikt, die deed het ook prima! 🙂 Het is maar net hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Beide zijn vrij uitgebreid en hebben een blender, sapcentrifuge, etc…

  8. Cindy zegt

    20 juli 2017 om 2:49 pm

    Ik heb hem gebakken met volkoren tarwemeel i.p.v. spelt. Hij was heeeerlijk! Veel complimenten gehad 🙂 vanavond ga ik hem weer bakken!

    • Saskia zegt

      24 juli 2017 om 8:56 am

      Wat leuk, Cindy! Fijn om te horen dat hij zo lekker was! 🙂

  9. Rosalie zegt

    20 januari 2018 om 8:01 am

    Hoi Saskia,
    Wat een ontzettende leuke website heb je. Ik heb wel een vraag over het bananen bosbessen brood. Kan ik er ook frambozen voor gebruiken? Verse, dus niet uit de diepvries.

    • Saskia zegt

      20 januari 2018 om 12:57 pm

      Ja hoor, dat kan zeker! 🙂 Lijkt me ook erg lekker.

  10. Rosalie zegt

    20 januari 2018 om 8:07 am

    Hoi Saskia,
    Wat een onwijs leuke site heb je. Ik heb een vraag over het bosbessen bananenbrood.
    Kan ik i.p.v. bosbessen ook frambozen gebruiken? Verse, niet uit de diepvries.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact