Deze cacao pecannoten koekjes zijn lekker én suikervij: ik wordt er blij van! Het is qua smaak een soort brownie, maar dan in de vorm van een schuldvrij, glutenvrij koekje. Hoe fijn is dat? Super voor bij de koffie of thee. Hoe kleiner de kindjes, hoe fijner je de pecannootjes uiteraard moet malen!
De meeste koekjes die ik maak zijn gezoet met dadels, maar ik weet dat er ook behoorlijk wat lezers helemaal niets met dadels hebben. Dit koekje is dan ook voor jullie. Gezoet met een simpele hand rozijntjes. Kies je in dit recept voor een zeer rijpe banaan, dan hoef je de koekjes eigenlijk ook niet verder te zoeten. Maar ben je écht een zoetekauw en niet ontzettend streng in de leer, dan kun je een theelepeltje zoetstof of een paar druppeltjes stevia toevoegen. Ik heb zelf gekozen voor een theelepeltje bruine rijststroop, mijn banaan was namelijk nog niet heel erg rijp.
We halen trossen bananen per week, maar het zo timen dat je altijd lekker rijpe bananen voor handen hebt, blijft een uitdaging! Soms is een hele tros bijna vergaan, en een paar dagen later hebben we weer alleen maar halfgroene bananen op voorraad… Herkenbaar?
Cacao Pecannoten Koekjes
voor 9 koekjes
- 1 rijpe banaan
- 2 kleine eieren (of 1 hele grote)
- 3 grote eetlepels kokosschaafsel
- 2 eetlepels havermout
- 1 theelepel rauwe cacaopoeder
- een snufje kaneel
- optioneel: een paar druppeltjes stevia of een theelepel rijststroop/yaconstroop
- twee handjes pecannoten
- een handje rozijnen
Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Meng in een keukenmachine of met een staafmixer de banaan, eieren, kokosschaafsel, haver, cacao en kaneel (en optioneel het zoetmiddel) tot een glad beslag. Meng dan de nootjes en rozijnen erdoor. Hier mag je nog een beetje stukjes blijven zien.
Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en schep 9 hoopjes van het beslag op de bakplaat. Bak de koekjes in 23-25 minuten goudbruin. Laat ze heel even kort afkoelen.
Je kunt ze goed verpakt een paar dagen bewaren in de koelkast!
Heb jij ze gemaakt, deze cacao pecannoten koekjes? Ik ben benieuwd! Deel je foto’s met #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl!
Done! Ze zijn erg lekker, maar met dank aan twee xl-eieren werden het geen 9 hoopjes, meer een grote plas. Een breekkoek zeg maar. Ook niet erg.
Ha Bibi! Oh oh…dat klinkt als een fijn zooitje. Gelukkig was het wel lekker! Ik zal even in het recept aangeven dat het kleine eitjes moeten zijn… 😉
Ik had maat M eieren en ook bij mij was het meer een plas dan een deeg achtig mengsel. Ik had er daarom een beetje speltmeel doorgedaan om het iets steviger te maken…
Wat een slim plan! Hoe smaakten de koekjes met wat speltmeel?
Zojuist de koeken voor de grote “kleintjes” gemaakt. Ook hield ik na het mengen een plas deeg over. Dit opgelost door er wat havermout doorheen te doen. Ze waren super tasty 🙂
Slim, ik zal het recept binnenkort eens updaten! Dank voor jullie terugkoppeling! 😉
Zijn het knapperige koekjes of meer een beetje “chewy”?
Een beetje chewy. 😉