Echt wel weer tijd voor bananenbrood! Op mijn fruitschaal lag een overvloed aan rijpe bananen, en het was al weer veel te lang geleden dat deze gele beauties in een lekkere cake mochten schitteren. Vandaag maakte ik weer een lekkere winterse variant, een bananenbrood met kastanjemeel, sinaasappel & speculaas. Ik word altijd al helemaal vrolijk als de geur van versgebakken bananenbrood de woonkamer vult… En dan ben ik nog niet eens begonnen met het oppeuzelen van al die lekkernij!
Kastanjemeel heeft een heerlijke nootachtige smaak! Samen met de sinaasappel is het de ideale combinatie voor een herfstachtige cake.
Ben je niet zo’n fan van kastanjemeel, of heb je dit niet in huis, dan kun je dit ook vervangen door amandelmeel. Ik combineer het in dit recept met havermout, omdat dit voor iets meer luchtigheid zorgt. Een brood van alleen maar notenmeel is vaak wat meer een bonk, en dat voorkom je met wat gemalen havermout. Serveertip op de laatste foto: met notenpasta en kokosflakes!
Winters Bananenbrood met Kastanjemeel & Sinaasappel
voor 1 cakeblik
- 100 gram kastanjemeel (of vervang door amandelmeel)
- 100 gram havermout of havervlokken, vermalen tot meel
- 4 kleine rijpe bananen, of 3 zeer grote
- 2 eieren
- het sap en de schil van 1 perssinaasappel
- 1/2 theelepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje zout
- 1 flinke theelepel baksoda, of baking soda
- 1 eetlepel appel azijn of citroensap
- optioneel: 1 eetlepel cacao nibs, een handje rozijnen en wat havervlokken of nootjes (ter garnering)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermaal in een keukenmachine de havermout tot meel en meng het kastanjemeel erdoor. Voeg dan de kruiden, baksoda en een snufje zout toe. Rasp de schil van de perssinaasappel en zet deze even opzij. Meng de bananen, eieren, appel azijn en het sap van de perssinaasappel door het droge mengsel in de keukenmachine.
Roer als laatste handmatig de sinaasappelschilletjes en optioneel wat cacao nibs en rozijnen door het beslag. Schep dit beslag dan in een met bakpapier bekleed cakeblik. Strooi er naar wens wat havervlokken of nootjes overheen. Bak het bananenbrood met sinaasappel af in de voorverwarmde oven. Dit duurt ongeveer 45-50 minuten, en kan per oven verschillen. Controleer met een satéprikker of de cake van binnen gaar is. Dit is het geval als deze er schoon en droog uit komt.
Ga jij ook winters genieten van dit bananenbrood met kastanjemeel, sinaasappel en speculaas? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat gerust jouw vragen of opmerkingen achter bij de comments of via social media. Delen via de knoppen hieronder is lief!
Ik heb dit bananenbrood nu twee keer gemaakt. De eerste keer met amandelmeel en de tweede keer met walnotenmeel. En beiden keren zeer geslaagd. Zelfs mijn dochter van 4 die geen hele goede eter is kon hier van genieten. Dank je wel voor dit heerlijke recept.
Groetjes Suzanne
Kinderen zijn inderdaad een goede test-case. Die van mij kan ook heel eerlijk zijn als hij iets niet lekker vindt. 😉 Fijn dat deze in de smaak viel!
vandaag voor het eerst gemaakt en ben zeer tevreden met het resultaat, de kinderen vinden het ook heerlijk dus deze staat vanaf nu bij mijn favorieten
Wat leuk, Liesbeth!