Ik biecht op: ik ben een ontzettende zoetekauw! Niet voor niets is ooit deze website ontstaan, uit mijn behoefte om af te kicken. Maar ik ontdekte ook, dat als je jezelf te veel lekkers gaat ontzeggen, je er alleen maar meer naar gaat verlangen (en jouw gevoel suikerverslaafd te zijn juist toeneemt!). Daarom maak ik geregeld iets lekker voor mezelf en pak ik ook weleens een gewoon plakje cake.
Zelf maken heeft als voordeel dat je nét wat meer voedingswaarde aan je lekkernij kunt geven, en je deze zo zoet kunt maken als je dat zelf wilt. Ik vervang bloem graag door volkoren (spelt- of rogge)meel of een notenmeel. In dit geval maak ik een cake van amandelmeel, met lekker veel walnoten. Zoeten, doe ik in dit geval met Medjool dadels.
Uiteraard is natuurlijke suiker ook een vorm van suiker! Deze website bevat dan ook recepten die vrij zijn van geraffineerde suikers, maar niet koolhydraatarm.
Niet iedereen is er even fan van dadels, en daarom kun je uiteraard de dadels in deze cake ook vervangen door het gedroogde fruit van jouw keus. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen of gedroogde vijgen. Als je liever helemaal geen gedroogd fruit toevoegt, kun je de cake ook zoeten met een andere zoetmaker, maar dan zal daardoor ook de structuur van de cake wat veranderen. Het is altijd even zoeken, maar dan ontdek je wat voor jou werkt!
Door mij, én ook voor mijn visite is deze cake van amandelmeel helemaal goedgekeurd. Lekker snoepen maar!
Cake van Amandelmeel met Walnoten & Dadels
voor één cake
- 190 gram amandelmeel
- 180 gram Medjool dadels (gewicht inclusief pit)
- 3 eieren
- 1 banaan
- 90 gram walnoten
- 1/2 theelepel vanillepoeder
- een snufje (Himalaya) zout
- 1 theelepel baking soda of baksoda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn
Verwarm de oven voor op 175 graden. Ontpit de dadels en schraap eventueel de binnenkant leeg. Meng in de banaan in de keukenmachine met de eieren, appel azijn en driekwart van de dadels. (ik bewaar een deel om later als stukjes toe te voegen). Maal dit tot een mooi egaal mengsel.
In een mengkom meng het amandelmeel met de vanille, snuf zout en baksoda. Voeg dit toe aan de keukenmachine en maal tot een egale substantie. Voeg dan de walnoten toe en laat de machine kort draaien, zodat er nog stukje walnoot in het beslag zichtbaar zijn.
Hak de resterende dadels in grove stukken en roer deze met de hand door het mengsel. Bekleed dan een cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin. Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten. Dek de cakevorm dan voorzichtig af met een stuk zilverfolie en bak nog zo’n 20-25 minuten tot de cake van binnen goed gaar is.
Wha, met deze cake van amandelmeel maak je iedereen spontaan blij! 🙂 Geniet ervan allemaal!
Hij staat in de oven!!
Ben erg benieuwd..
Grt Nancy
Heb er wat ongezwavelde abrikozen ingedaan en 5 dadels en 1 eetlepel kokos
Klinkt goed, Leny!
hallo Saskia,
hij was verrukkelijk. Voor herhaling vatbaar! Snelklaar!
Mooi dat deze wel gelukt is! 🙂
Deze is me toch lekker! Ik kon al niet van het deeg afblijven
Ik heb gedroogde pruimen gebruikt ipv dadels
Oe, dat klinkt ook erg lekker! Dat ga ik zeker een keer proberen!
Kan dit zonder appelazijn? of met iets anders ipv?
Met citroensap in de plaats. 😉
Zoek een recept om brood en/of cake te maken met kastanjemeel.
Ik heb er wat amandelmelk aan toegevoegd. En hem alleen met eiwitten (4 stuks). Hoelang moet hij afkoelen in het blik?
Ik denk dat hij nu wel is afgekoeld. 😉 Haha, sorry, een beetje een verlate reactie. Gewoon een half uurtje is vaak voldoende. Dit voorkomt dat de cake uit elkaar valt als je hem aansnijdt.
Vandaag gemaakt voor mijn verjaardag. Heb er uiteraard stiekem van geproefd en echt Jummie. Was even bang dat de appel azijn te overheersend zou zijn Maar die proef je na het bakken heel subtiel.
Dit ga ik vaker maken.
ik heb ook geprobeerd, maar het deeg blijft bij mij erg ‘nat’ en compact. wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? de smaak is namelijk wel erg lekker! Lijkt alsof het niet goed is gerezen..
Geen idee, Annelies. Dat kan met heel veel dingen te maken hebben. Een andere oven (wat langer bakken helpt mogelijk), verouderd of te weinig baking soda (waardoor het minder goed rijst), een veel vetter merk amandelmeel (tegenwoordig is er zoveel variatie in amandelmeel)…
Heel lekkere cake! Ik heb een volledig zakje vanillesuiker erbij gedaan. Voor de rest geheel bij het recept gebleven. De volgende keer als ik in de winkel ben, ga ik eens uitkijken naar vanillepoeder. Iets nieuws voor mij.
Fijn dat hij in de smaak viel! 🙂
Dat ziet er goed uit! Amandelmeel lijkt mij ook goede optie en koolhydraatarm. Ik ben net als jou een echte zoetekauw dus ik ben erg benieuwd 🙂