Ik maak echt niet iedere week iets lekkers, hoor! 😉 Maar soms heb ik er gewoon zin in. Vorige week maakte ik dan ook weer eens een fijn bananenbrood. Ik had van die goed gespikkelde bananen over, en die kon ik óf invriezen voor een smoothie, óf er lekker mee bakken. Ik maakte er dit keer een soort chocolate swirl bananenbrood met hazelnootmeel van. Hazelnootmeel is een fijn alternatief voor amandelmeel, en combineert natuurlijk super met de chocoladesmaak!
De mooie swirl maak je natuurlijk als een pro, door het witte en donkere beslag om en om in de cakevorm te scheppen Vervolgens ga je er met een stokje, of de achterkant van een lepel of vorm een paar rondjes in maken. Dan creëer je een soort marmer-effect. Zoals je ziet, mag ik nog wel even oefenen! 😉
Chocolate Swirl Bananenbrood met Hazelnootmeel
voor 10-12 plakken, een kleine cakevorm
- 3 rijpe bananen (echt lekker goed gespikkeld!)
- 3 eieren
- een handje rozijnen (of 2 Medjool dadels)
- 160 g volkoren speltmeel
- 50 g hazelnootmeel (of amandelmeel)
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 tl baking soda
- 1 el appel cider azijn (ik gebruik graag die van Bragg, of citroensap)
- snufje Keltisch zeezout
- 3 el cacaopoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een keukenmachine (of met een staafmixer) de bananen, eieren en rozijnen tot een glad mengsel
- Voeg dan het meel, vanille, baking soda, appel cider azijn en snufje zout toe. Meng tot een glad beslag.
- Schep 2/3 van het beslag in een andere kom. Meng de cacaopoeder door de resterende 1/3 van het beslag in de keukenmachine.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier, en schep om en om een beetje van het blanke en chocolade-beslag in de cakevorm. Maak een mooie swirl door met de steel van een lepel of vork rondjes te maken in het beslag.
- Bak het bananenbrood in 35-40 minuten gaar en goudbruin. Twijfel je of het bananenbrood helemaal gaar is, controleer dan even met een satéprikker of de binnenkant een beetje droog is.
- Til dan het bananenbrood samen met het bakpapier uit de bakvorm en laat hem goed afkoelen voor je het papier verwijderd en de cake aansnijdt.
Zoek je meer lekkere zoete recepten zoals deze, dan kun je die ook in mijn kookboek vinden! 🙂
Liefs,
Saskia
Hey Saskia, welk meel kun je als vervanging voor speltmeel nemen (glutenvrij)?
groetjes, Martha
volkoren rijstmeel of boekweitmeel, bijvoorbeeld!