Ik hou zo ontzettend veel van bananenbrood! De bananen maken het brood zoet, zonder dat je ook maar iets van geraffineerde suikers nodig hebt. Hét perfecte zoete tussendoortje. Of, laten we wel wezen, hij is ook heerlijk als feestelijk ontbijt. Het is een soort cake, maar dan een variant die je kunt eten wanneer je wilt. Zonder schuldgevoel! Door volkoren granen te gebruiken vult het broodje goed, en is vaak een plakje al voldoende voor een goed voldaan gevoel…
Ik heb al eerder een bananen appel brood recept geplaatst. Dit was een vegan variant (namelijk bereid zonder ei, maar met chia zaden) met appeltjes en speculaaskruiden. Dat blijft overigens wel één van onze favorieten. Maar ook deze is smullen! In dit recept werk in gewoon met ei. Ook goed voor wat extra eiwitten!
Voor wat extra verwenning, maak er een lekker vol vanille-sausje bij… Misschien valt er iets te vieren?
Dadel Bananenbrood van Haver en Spelt
- 75 gram havermout
- 75 gram volkoren speltmeel
- 4 kleine, of 3 grote bananen
- 3 eieren
- 8 grote Medjool dadels
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- snuf (himalaya-) zout
- handje ongebrande ongezoute amandelen
Verwarm de oven voor op 175°C. In de keukenmachine, maal de havermout fijn tot een soort havermout meel ontstaat. Doe de havermout vast in een grote mengkom. Voeg hier het speltmeel, de baking soda en snuf zout aan toe en roer even door. Hak de bananen en dadels in grove stukken en doe deze in de keukenmachine. Voeg een eetlepel appel cider azijn toe. Maal vervolgens op hoge snelheid de bananen en dadels tot een glad mengsel. Klop in een aparte kom de drie eieren los, en klop gedurende 30 seconden, zodat het enigszins luchtig wordt. Schep de bananenpuree hierdoor, roer even goed door. Meng dit natte mengsel vervolgens met het havermout- en amandelmeel. Roer goed door tot een glad deeg ontstaat.
Schep het mengsel in een met bakpapier bekleed cakeblik. Hak de amandelen en strooi deze over het brood. Bak het bananenbrood vervolgens gedurende 30 min. in de voorverwarmde oven. Dek het vervolgens af met wat aluminiumfolie en bak nog eens 10-15 min. Het brood is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
Snelle Vanille Saus
- 6 medjool dadels
- 1/2 theelepel vanille extract
- ongeveer 150 ml water
Hak de dadels in stukken. Maal vervolgens in een hak- of keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten tot een gladde substantie. Wil je de saus vloeibaarder, voeg nog wat water toe. Is de saus té vloeibaar, voeg een extra dadel toe.
Genieten maar!