Ok, ik weet dat ik best een havermout-freak ben. Ik denk dat havermout hét meest voorkomende ingrediënt is in al mijn recepten. Best bizar eigenlijk. Een pakje havermout, van 41 cent, zo multi-inzetbaar… Maar goed, dit recept gaat helemaal niet over havermout! Sterker nog, in dit recept voor spelt repen heb ik de havermout helemaal verbannen. Ik kies voor spelt, een oergraan uit de bronstijd, wordt steeds vaker geprezen om zijn gezonde eigenschappen. Sowieso wordt het gezien als een goede vervanger van zijn overgeproduceerde concurrent tarwe.
Spelt is zeer eiwitrijk, en bevat doorgaans zo’n 10-25 procent meer eiwitten dan tarwe. Ook zit het vol met B-vitaminen en de mineralen magnesium, ijzer en fosfor. Voor dit recept maak ik zowel gebruik van speltmeel als van speltvlokken. De speltvlokken geven de repen een fijn mueslireep-structuur!
Dadels & Spelt Repen
- 1/2 cup (volkoren) speltmeel
- 1 cup speltvlokken
- 1/4 cup grofgehakte hazelnoten
- 1 ei
- 2/3 cup gehakte (Medjool) dadels
- 1/2 cup water
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel baking soda
- snuf zout
- 1/2 eetlepel appel cider azijn
- kokosolie, om in te vetten
Verwarm de oven voor op 190°C en vet een kleine ovenschotel, of klein bakblik, in met kokosolie. In een blender of keukenmachine, meng 1/3 cup gehakte dadels met het water. Zorg dat het mengsel goed fijn is. Voeg dan het ei en de appel cider azijn toe, en laat de machine nog even kort draaien.
In een mengkom, meng de speltvlokken, het speltmeel, kaneel, baking soda en een snuf zout. Voeg de natte ingrediënten uit de machine, de resterende gehakte dadels en de grofgehakte hazelnoten toe aan de mengkom, en roer het geheel even goed door. Zorg dat er geen “droge” plekken meer zijn.
Schep het mengsel dan in de ovenschaal, verdeel het evenredig, en strijk het glad met de onderkant van een lepel. Bak het mengsel in 15-17 minuten af, tot de randjes goudbruin kleuren. Laat het even afkoelen als je het uit de oven haalt, en snijd het vervolgens in repen.
Je kunt ze ongeveer een week bewaren in de koeling, mits luchtdicht verpakt. Of, verpak ze individueel en vries ze in. Geniet!
Wat vinden jullie van deze spelt repen? Ik ben benieuwd! Deel je mening hieronder, of gebruik #blijsuikervrij.
Hi,
Welke havermout gebruik jij voor je recepten?
Hallo Danique, ik heb helemaal je reactie niet gezien. Excuses! Daar kom ik dan hoor, ruim twee jaar later. Ik gebruik gewoon goedkope havermout uit de supermarkt. Je vindt ze in papieren zakjes, ze kosten tussen de 39 en 41 cent. 😉