• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Dadels & Spelt Repen

18 februari 2014

Dadels & Spelt repen

Ok, ik weet dat ik best een havermout-freak ben. Ik denk dat havermout hét meest voorkomende ingrediënt is in al mijn recepten. Best bizar eigenlijk. Een pakje havermout, van 41 cent, zo multi-inzetbaar… Maar goed, dit recept gaat helemaal niet over havermout! Sterker nog, in dit recept voor spelt repen heb ik de havermout helemaal verbannen. Ik kies voor spelt, een oergraan uit de bronstijd, wordt steeds vaker geprezen om zijn gezonde eigenschappen. Sowieso wordt het gezien als een goede vervanger van zijn overgeproduceerde concurrent tarwe.

Spelt is zeer eiwitrijk, en bevat doorgaans zo’n 10-25 procent meer eiwitten dan tarwe. Ook zit het vol met B-vitaminen en de mineralen magnesium, ijzer en fosfor. Voor dit recept maak ik zowel gebruik van speltmeel als van speltvlokken. De speltvlokken geven de repen een fijn mueslireep-structuur!

Dadels & Spelt Repen

  • 1/2 cup (volkoren) speltmeel
  • 1 cup speltvlokken
  • 1/4 cup grofgehakte hazelnoten
  • 1 ei
  • 2/3 cup gehakte (Medjool) dadels
  • 1/2 cup water
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 1/2 eetlepel appel cider azijn
  • kokosolie, om in te vetten

Verwarm de oven voor op 190°C en vet een kleine ovenschotel, of klein bakblik, in met kokosolie. In een blender of keukenmachine, meng 1/3 cup gehakte dadels met het water. Zorg dat het mengsel goed fijn is. Voeg dan het ei en de appel cider azijn toe, en laat de machine nog even kort draaien.

In een mengkom, meng de speltvlokken, het speltmeel, kaneel, baking soda en een snuf zout.  Voeg de natte ingrediënten uit de machine, de resterende gehakte dadels en de grofgehakte hazelnoten toe aan de mengkom, en roer het geheel even goed door. Zorg dat er geen “droge” plekken meer zijn.

Schep het mengsel dan in de ovenschaal, verdeel het evenredig, en strijk het glad met de onderkant van een lepel. Bak het mengsel in 15-17 minuten af, tot de randjes goudbruin kleuren. Laat het even afkoelen als je het uit de oven haalt, en snijd het vervolgens in repen.

Je kunt ze ongeveer een week bewaren in de koeling, mits luchtdicht verpakt. Of, verpak ze individueel en vries ze in. Geniet!

Wat vinden jullie van deze spelt repen? Ik ben benieuwd! Deel je mening hieronder, of gebruik #blijsuikervrij.

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Zachte Banaan & Chocolade Repen met ChiazaadVegan Banaan & Chocolade Repen met Chiazaad Mueslirepen met Abrikozen & SinaasappelMueslirepen met Abrikozen & Sinaasappel Havermout Repen met Banaan, Noten & ZadenHavermout Repen met Banaan, Noten & Zaden Anne's Healthy Snickers Repen met PindakaasAnne’s Healthy Snickers Repen met Pindakaas

Categorie: Repen, Suikervrije Tussendoortjes Tags: appel cider azijn, baking soda, dadels, hazelnoten, medjool, mueslirepen, spelt repen, speltmeel, speltvlokken

Vorig bericht: « Geitenyoghurt Smoothie met Frambozen en Chiazaad
Volgend bericht: Snelle Geitenkaas & Lijnzaad Crackers »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. danique zegt

    2 april 2014 om 8:38 am

    Hi,
    Welke havermout gebruik jij voor je recepten?

    • Saskia zegt

      23 september 2016 om 2:53 pm

      Hallo Danique, ik heb helemaal je reactie niet gezien. Excuses! Daar kom ik dan hoor, ruim twee jaar later. Ik gebruik gewoon goedkope havermout uit de supermarkt. Je vindt ze in papieren zakjes, ze kosten tussen de 39 en 41 cent. 😉

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact