Wat ben ik toch een partij koekjes aan het bakken de laatste tijd. Ik heb er gewoon zin in. Daarnaast bak ik er vaak maar een paar: Ik eet er één of twee om ze te proeven en voor ik het weet hebben mijn grote en kleine man de rest al opgegeten. Jammer maar helaas voor mij! “Waarom bak je er dan niet gewoon meteen wat meer?”, aldus de grote man. “Omdat het een experiment is, lief. Wat als ze allemaal mislukken en we alle ingrediënten weg moeten gooien? ” Nou ja, je snapt het. Dit is een gelukt experiment! Friszoete hazelnoot koekjes, gebakken met appel en limoen. Volgende keer bak ik er wat meer. Beloofd.
Ik gebruikte gewoon hele hazelnoten in dit recept, geen hazelnotenmeel. Oh ja, en even zonder reclame te maken, die rauwe hazelnoten (en eigenlijk alle noten die we gebruiken) haal ik vaak bij de Lidl. Daar zijn ze goed betaalbaar en hebben ze een hele hoop ongebrande en ongezouten noten. Even een tip off-topic! 😉 Mensen zijn toch vaak benieuwd waar ik de boodschappen doe, en of al dat gezonde eten niet erg duur is. Nee. We eten weinig vlees, en dat was vroeger toch altijd wel onze grootste kostenpost. Daarnaast scheelt het ontzettend als je geen voorverpakte koekjes, pakjes, zakjes, sappen en frisdranken meer koopt.
Het vanille-extract dat ik gebruik is overigens wel prijzig. Ik koop dit bij de Ekoplaza. Deze koop ik bewust omdat hij helemaal meukvrij is, en gewoon erg goed smaakt. Gelukkig heb je vaak in een baksel maar een klein theelepeltje nodig, dus doe je erg lang met een flesje… Deze zachte koeken worden er toch extra lekker van! Hap. Hier vind je trouwens nog meer lekkere koekrecepten.
Friszoete Limoen & Hazelnoot Koekjes
voor 6 à 7 koekjes
- 70 gram hazelnoten (ongebrand en ongezouten)
- 50 gram rozijnen
- 1 rode appel
- 1/2 limoen (rasp en sap)
- 1/2 theelepel vanille-extract
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd het klokhuis eruit. Meng dan alle ingrediënten in een keukenmachine, totdat alles goed vermengd is. Het beslag is wat vochtig, dit hoort zo.
Bekleed dat een bakplaat met wat bakpapier. Maak met je handen balletjes van het beslag en druk deze op de bakplaat in de vorm van koekjes.Bak deze dan af in de voorverwarmde oven gedurende 15-18 minuten, tot de randjes goed goudbruin zijn gekleurd.
Laat de hazelnoot koekjes dan goed afkoelen voor je ze eet. Ze kunnen namelijk nog een beetje uit elkaar vallen als ze heel warm zijn, maar dit verdwijnt als ze zijn afgekoeld. Deze koekjes blijven trouwens lekker zacht. Uiteraard zitten er wel kleine knapperige stukjes hazelnoot in.
Ze zijn ideaal voor jong én oud! Geniet ervan! Ga je aan de slag met deze koekjes, dan vind ik het uiteraard weer erg leuk om te horen wat je ervan vond.
Hallo Saskia,
Ik heb nu een paar verschillende suikervrije koekjesrecepten bekeken en ze zien er fantastisch uit. Ik heb wel een vraagje: wat voor keukenmachine gebruik je voor deze recepten waarin bijv. dadels, appels en noten worden vermengd tot een fijn beslag? Mijn keukenmachine heeft verschillende attributen om verschillende deegsoorten goed te kunnen mixen, maar daar krijg ik geen appel en dadels mee fijn gemixt, laat staan noten. Gebruik je hier een blender voor?
hier gaat geen bloem of iets dergelijks door?
Nee, bloem is wat dat betreft een product met een zeer hoge impact op jouw bloedsuikerspiegel, dus dat gebruik ik liever niet! 😉
Hoi! Weet je misschien ook hoeveel calorieën er in 1 koekje zit?
Hallo Marjo, ik ben anti calorieën tellen! 😉