Ik krijg geregeld de vraag of gedroogd fruit wel een goed en gezond tussendoortje is. Mijn antwoord? Ja! Gedroogd fruit is van nature lekker zoet en je kunt er zodoende veel heerlijke tussendoortjes mee maken. Gecombineerd met goede vetten (zoals noten), voorkom je ook een natuurlijk suikerpiek. Vandaag deel ik met jullie een recept voor lekkere soft & chewy rauwe vijgen reepjes waar het gedroogde fruit wordt gecombineerd met o.a. kokos!
Er zijn overigens wel een aantal aandachtspunten als het gaat om het eten van gedroogd fruit:
- Soms is gedroogd fruit door de fabrikant gezoet met geconcentreerd fruitsap of gewoon met suiker. Dit zijn uiteraard geen slimme varianten om te nuttigen, omdat je dan alsnog veel geraffineerde suikers binnen krijgt. Koop ze dus liefst puur en onbewerkt (tip: controleer de verpakking op eventuele toevoegingen!)
- Eet het wel met mate, als je bijvoorbeeld wilt afvallen. Uit gedroogd fruit is het water onttrokken. Dit betekent dat het per 100 gram een stuk meer calorieën bevat dan vers fruit.
Geen fan van gedroogde vijgen? Dan is dit recept van vijgen reepjes misschien minder geschikt voor jou. Je kunt de vijgen eventueel vervangen door ander gedroogd (abrikozen, rozijntjes, etc.), of kijk voor lekkere recepten met ander gedroogd fruit bij mijn andere tussendoortjes.
In dit recept werk ik weer lekker snel door gebruik te maken van cups. Weten hoe dat werkt? Bekijk de uitleg hier.

Zachte Vijgen Reepjes
voor 12 reepjes
“deeg”
- 3/4 cup dadels
- 1/2 cup kokosmeel
- 1/2 cup haver (in de keukenmachine gemalen tot meel)
- sap van 1 sinaasappel
- 1 mespuntje kaneel
- een snufje (Himalaya-) zout
“vulling”
- 1 cup gedroogde vijgen
- 1/2 cup kokend water
- geraspte sinaasappelschil ( van 1 sinaasappel)
- 1/2 theelepel vanille-extract (optioneel, kies voor een suikervrije variant!)
Laat de gedroogde vijgen allereerst even weken in het kokende water zodat ze wat zachter worden en het water een beetje opnemen.
Voor het deegje mix je vervolgens de dadels, gemalen haver, kokosmeel, zout en kaneel in de keukenmachine totdat de dadels goed fijngemalen zijn en het geheel goed gemixt is. Om er dan een deegje van te maken voeg je beetje bij beetje de sinaasappelsap toe, totdat je een consistentie krijgt van een zacht koekdeeg.
Maak dan de vulling door de vijgen met het waarin ze hebben geweekt, te mengen met de sinaasappelschil en (optioneel) de vanille in de keukenmachine. Zoek een structuur die lijkt op een jam.
Vervolgens ga je de vijgen reepjes vullen. Neem telkens een derde van het deeg en rol dit met een deegroller uit tussen twee bakpapiertjes. Probeer een mooie rechthoek te maken van 10 bij 20 cm. Soms moet je dus even ergens een hoekje afsnijden om het ergens anders weer bij te plakken, even puzzelen. Besmeer dan de helft van het deeg met eenderde van de jam-vulling. Zorg dat je dit in de lengte van het deeg doet. Hou ook een klein beetje ruimte langs de rand over waar je straks het deeg kan dichtdrukken.
Til dan zachtjes het bakpapiertje op aan de kant waar geen vulling zit, en vouw deze kant over de vulling geen. Druk het deeg langs de lange kant zachtjes dicht. Snij dan de lange reep in 4 kleinere reepjes. Herhaal nog 2 keer, totdat je in totaal 12 vijgen reepjes hebt gemaakt!
Je kunt de fruitige vijgen reepjes een paar dagen bewaren in de koelkast, doe ze dan in een goede luchtdichte verpakking!