Een zachte cake vol met fruitige smaken! Deze appel & frambozen cake is zo lekker, dat hij perfect is om in het weekend met je visite te delen…
Wij aten hem op een zondagochtend als ontbijt. Eerst zelf uittesten, natuurlijk! In het weekend is er tijd en ruimte om lekker te bakken en dan komt alle creativiteit tot uiting. We zitten dan met rommelende buikjes graag even te wachten tot de piep van de oven aangeeft dat de nieuwste creatie klaar is. Overigens baalt Rick soms wel even, want dan moeten er natuurlijk eerst foto’s worden gemaakt voor de website. En dit soort baksels zijn warm uiteraard extra lekker!
Voor deze cake gebruikte ik zelf frambozen uit de diepvries, dat is in de winter wel zo makkelijk. Het is wel slim om ze voor gebruik dan even te laten ontdooien. Dit voorkomt een waterige cake. Om de cake te zoeten maakte ik dit keer gebruik van (verse) kleine sappige dadels. Als jouw dadels wat droog zijn, kun je ze beter eerst even wellen in wat warm water. Dan maak je het je keukenmachine een stuk makkelijker. Overigens kun je ook weer kiezen voor de grote Medjool dadel.
Mocht je je kunnen inhouden en je houdt nog een stukje over, dan kun je deze appel & frambozen cake ook prima een aantal dagen goed luchtdicht verpakt bewaren in de koelkast.
Gezonde Appel & Frambozen Cake
voor een cakeblik
- 175 gram volkoren speltmeel
- 50 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 60 gram roomboter
- 12 (kleine) verse dadels of Medjool dadels
- 150 gram frambozen
- 2 geschilde en geraspte rode appels
- 1 snuf (Himalaya) zout
- 1 theelepel koekkruiden
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel (cider) azijn
- optioneel, voor de echte zoetekauw: 1 eetlepel bruine rijststroop of yaconsiroop (laat dit vooral weg als je echt geen toegevoegde suikervervangers wilt gebruiken)
Verwarm de oven voor op 170 graden. In de keukenmachine, meng de dadels met de eieren en boter. Zorg voor een glad geheel. Voeg dan het meel toe, het snufje zout, de koekkruiden, baking soda en appel cider azijn toe. Meng het geheel goed tot een stevig deeg ontstaat. Schep als laatste het fruit (en optioneel de lepel zoet) er goed door.
Schep het deeg dan in een met bakpapier bekleed cakeblik en verdeel het deeg goed. Schuif het cakeblik dan in de oven en bak het in ongeveer 45-50 minuten af tot het goed bruin is gekleurd. Controleer of de cake van binnen gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake klaar.
Fan van mijn zoete recepten? Doe ze jezelf of een vriend(in) ook cadeau! 🙂
Lijkt me heerlijk! Kan ik de appelciderazijn met iets vervangen? Ik heb alles behalve dat in huis 🙂 alleen rode wijnazijn…
Hallo Nicole, het zuurtje helpt samen met de baking soda voor het rijzen van de cake. Je kunt de cider azijn dus vervanger door ander zuur (denk aan citroensap bijvoorbeeld). Of je laat ook de baking soda weg, en je vervangt de twee ingrediënten door bakpoeder. Bak ze!
Dank voor je snelle antwoord!
Sorry voor mijn kritiek :[]
Maar uittesten is geen goed Nederlands, het is of testen of uitproberen!
Verder lekker recept!!
Hahaha, ik weet het, ik ben geen Neerlandicus… 😉 Fijn dat het recept beviel!
Hi is heerlijk! Al twee keer gemaakt, de tweede keer helaas de frambozen op dus toen extra appel erdoor gedaan, ook heerlijk!
Goed om te horen!
kun je het speltmeel vervangen door ander meel, zo ja welke en zijn de verhoudingen dan hetzelfde?
Dit ivm glutenvrij dieet….
Hallo Knyntsje, sorry ik lees je reactie nu pas. Je kunt het speltmeel vervangen door glutenvrije havermout. Wel eerst even de havermout fijnmalen in een koffiemolentje of keukenmachine.
Kun je de dadels vervangen Door iets anders? Want die vind ik niet zo lekker
Hallo Daan, ja hoor, je kunt dit vervangen door ander gedroogd fruit, zoals rozijnen.
Kun je deze cake ook laten rijzen met gist? Of is dat in dit geval geen goede combi?
Hallo Marja, ik zou dan eerder reguliere bakpoeder gebruiken!