• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Gezonde Appel & Frambozen Cake

19 maart 2016

Gezonde Appel & Frambozen Cake

Een zachte cake vol met fruitige smaken! Deze appel & frambozen cake is zo lekker, dat hij perfect is om in het weekend met je visite te delen…

Wij aten hem op een zondagochtend als ontbijt. Eerst zelf uittesten, natuurlijk! In het weekend is er tijd en ruimte om lekker te bakken en dan komt alle creativiteit tot uiting. We zitten dan met rommelende buikjes graag even te wachten tot de piep van de oven aangeeft dat de nieuwste creatie klaar is. Overigens baalt Rick soms wel even, want dan moeten er natuurlijk eerst foto’s worden gemaakt voor de website. En dit soort baksels zijn warm uiteraard extra lekker!

Voor deze cake gebruikte ik zelf frambozen uit de diepvries, dat is in de winter wel zo makkelijk. Het is wel slim om ze voor gebruik dan even te laten ontdooien. Dit voorkomt een waterige cake. Om de cake te zoeten maakte ik dit keer gebruik van (verse) kleine sappige dadels. Als jouw dadels wat droog zijn, kun je ze beter eerst even wellen in wat warm water. Dan maak je het je keukenmachine een stuk makkelijker. Overigens kun je ook weer kiezen voor de grote Medjool dadel.

Mocht je je kunnen inhouden en je houdt nog een stukje over, dan kun je deze appel & frambozen cake ook prima een aantal dagen goed luchtdicht verpakt bewaren in de koelkast.

Gezonde Appel & Frambozen Cake

Gezonde Appel & Frambozen Cake

voor een cakeblik

  • 175 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 60 gram roomboter
  • 12 (kleine) verse dadels of Medjool dadels
  • 150 gram frambozen
  • 2 geschilde en geraspte rode appels
  • 1 snuf (Himalaya) zout
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel (cider) azijn
  • optioneel, voor de echte zoetekauw: 1 eetlepel bruine rijststroop of yaconsiroop (laat dit vooral weg als je echt geen toegevoegde suikervervangers wilt gebruiken)

Verwarm de oven voor op 170 graden. In de keukenmachine, meng de dadels met de eieren en boter. Zorg voor een glad geheel. Voeg dan het meel toe, het snufje zout, de koekkruiden, baking soda en appel cider azijn toe. Meng het geheel goed tot een stevig deeg ontstaat. Schep als laatste het fruit (en optioneel de lepel zoet) er goed door.

Schep het deeg dan in een met bakpapier bekleed cakeblik en verdeel het deeg goed. Schuif het cakeblik dan in de oven en bak het in ongeveer 45-50 minuten af tot het goed bruin is gekleurd. Controleer of de cake van binnen gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake klaar.

Fan van mijn zoete recepten? Doe ze jezelf of een vriend(in) ook cadeau! 🙂

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Cacao Bananenbrood met BosbessenCacao Bananenbrood met Bosbessen Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Suikervrij Bananenbrood met Appel & SpeculaasBananenbrood met Appel en Speculaas Dadel Bananenbrood met Vanille SausDadel Bananenbrood met Vanille Saus

Categorie: Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelmeel, appel, appel cider azijn, baking soda, dadels, ei, frambozen, gezonde cake, roomboter, speltmeel

Vorig bericht: « Spinazie en Ricotta Quiche met Bodem van Bruine Rijst
Volgend bericht: Zoete Aardappel & Aubergine Stoof »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Nicole Kleinmeulman zegt

    21 maart 2016 om 9:23 am

    Lijkt me heerlijk! Kan ik de appelciderazijn met iets vervangen? Ik heb alles behalve dat in huis 🙂 alleen rode wijnazijn…

    • Saskia zegt

      21 maart 2016 om 9:32 am

      Hallo Nicole, het zuurtje helpt samen met de baking soda voor het rijzen van de cake. Je kunt de cider azijn dus vervanger door ander zuur (denk aan citroensap bijvoorbeeld). Of je laat ook de baking soda weg, en je vervangt de twee ingrediënten door bakpoeder. Bak ze!

      • Nicole Kleinmeulman zegt

        21 maart 2016 om 9:33 am

        Dank voor je snelle antwoord!

  2. Esther zegt

    27 maart 2016 om 6:46 pm

    Sorry voor mijn kritiek :[]
    Maar uittesten is geen goed Nederlands, het is of testen of uitproberen!
    Verder lekker recept!!

    • Saskia zegt

      30 maart 2016 om 8:14 am

      Hahaha, ik weet het, ik ben geen Neerlandicus… 😉 Fijn dat het recept beviel!

  3. Diek zegt

    27 april 2016 om 11:36 am

    Hi is heerlijk! Al twee keer gemaakt, de tweede keer helaas de frambozen op dus toen extra appel erdoor gedaan, ook heerlijk!

    • Saskia zegt

      27 april 2016 om 1:32 pm

      Goed om te horen!

  4. Knyntsje zegt

    29 april 2016 om 6:25 pm

    kun je het speltmeel vervangen door ander meel, zo ja welke en zijn de verhoudingen dan hetzelfde?
    Dit ivm glutenvrij dieet….

    • Saskia zegt

      14 oktober 2016 om 1:55 pm

      Hallo Knyntsje, sorry ik lees je reactie nu pas. Je kunt het speltmeel vervangen door glutenvrije havermout. Wel eerst even de havermout fijnmalen in een koffiemolentje of keukenmachine.

  5. Daan zegt

    10 oktober 2016 om 4:48 pm

    Kun je de dadels vervangen Door iets anders? Want die vind ik niet zo lekker

    • Saskia zegt

      10 oktober 2016 om 8:23 pm

      Hallo Daan, ja hoor, je kunt dit vervangen door ander gedroogd fruit, zoals rozijnen.

  6. Marja zegt

    4 juli 2017 om 10:18 am

    Kun je deze cake ook laten rijzen met gist? Of is dat in dit geval geen goede combi?

    • Saskia zegt

      4 juli 2017 om 5:01 pm

      Hallo Marja, ik zou dan eerder reguliere bakpoeder gebruiken!

Trackbacks

  1. Een week geen suiker en dit is wat er gebeurde – SPAR University schreef:
    29 maart 2017 om 3:21 pm

    […] maar omdat ik een vrijgezellenfeestje had. Voor de high tea bakte ik een heerlijke suikervrije frambozencake, maar al het lekkers kon ik niet weerstaan en proefde de cheesecakes en koekjes. Lekker? Het was […]

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact