Een extra shotje kurkuma, alsjeblieft! Kurkuma is namelijk zo gezond, dat we het bijna een wondermiddel mogen noemen (maar dat doen we natuurlijk niet, want we geloven niet in wonderen). Hoe dan ook, kurkuma is bewezen ontstekingsremmend en werkt dus bij een flinke schare aan kwaaltjes. Toch gebruiken we het in Nederland nog niet heel veel en dat is jammer! Vandaar dat ik je vandaag wil laten zien hoe makkelijk het is om kurkuma te verwerken in je gerechten: Zélfs in de zoete recepten. Daarom maak ik vandaag smakelijke nieuwe mueslirepen voor tussendoor of als snel ontbijt; havermout & kurkuma repen!
Ik ga je echt geen lijstje geven met alle gezondheidsvoordelen van kurkuma. Die bestaan namelijk al in overvloed. Maar wil je er toch meer over weten, dan schreef bijvoorbeeld Jesse van der Velde een fijn lijstje over kurkuma, met netjes onderin alle bronnen vermeld. Wat ik je wel ga vertellen is dat het veel makkelijker is om kurkuma te gebruiken dan je denkt. Het is namelijk lekker in soepen, stoofpotjes en een gebakken havermoutje. Het smaakt lekker bij bloemkool, bonen, en aubergine. Als je echt een goede gezondheidsbooster wilt, kun je zelfs een kurkuma latte maken. Maar ook in deze zelfgemaakte mueslirepen misstaat de geelwortel zeker niet. Het geeft de repen niet alleen een mooie gele kleur, maar maakt ze ook nog eens een tikkeltje voedzamer. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!
Gezonde Havermout & Kurkuma Repen
- 2 rijpe bananen
- 1 eetlepel notenpasta naar wens (ik gebruikte witte amandelpasta)
- 2 eetlepels lijnzaad (gebroken of heel, kan allebei)
- 1 eetlepel chiazaad
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels kurkuma (in poedervorm)
- 50 gram pecannoten
- 35 gram moerbeien (of vervang ze voor rozijnen)
- 70 gram zonnebloempitten
- 150 gram havermout
In een mengkom, prak de bananen fijn. Meng deze met de notenpasta, lijnzaad en chiazaad. Roer vervolgens de kruiden door het mengsel.
Hak dan de pecannoten en moerbeien grof (of fijn als je dat lekkerder vindt). Roer ook deze door het mengsel in de mengkom. Schep als laatste de zonnebloempitten en havermout erdoor.
Bekleed dan een kleine ovenschaal met bakpapier en druk het mengsel erin. Verder het evenredig over de bodem. Schuif het dan gedurende 25-30 minuten de oven in, totdat de bovenkant mooi goudbruin in gebakken.
Laat het geheel even afkoelen en hak het dan in repen. Bewaar deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende maximaal 5 dagen. Je kunt ze eventueel ook invriezen, verpak ze dan per stuk.
Hoe verwerk jij het liefst een goede dosis kurkuma in je dieet? Ik ben benieuwd! Deel je tips vooral via de comments. En als je aan de slag gaat met deze kurkuma repen, laat me dan vooral weten of ze in de smaak vielen. Je kunt op social media eventueel #blijsuikervrij gebruiken!
Dit lijkt mij wel wat Saskia! Ik doe kurkuma vooral door stoofschotels en soep maar in zoete recepten heb ik ‘t nog niet gebruikt en ben dus benieuwd hoe de smaak van kurkuma zich dan verhoud want echt heel dol ben ik er ook niet op, gebruik het vooral om z’n gezonde eigenschappen.
Hallo Wietske, de smaak van de kurkuma is in deze repen helemaal niet overheersend. 😉
kun je de notenpasta ook wijzigen in iets anders, of kan ik die gewoon weglaten ook?
Hallo Anouschka, ik zou hem niet weglaten, want het zorgt voor wat smeuïgheid. Misschien kokosolie of boter als vervanger nemen?
Mijn favoriete recept met Kurkuma komt van Jouw Fabriek. Helaas is de website niet meer actief… Samengevat: Boekweit koken, 1 peer snijden, 70 ml amandelmelk toevoegen na het koken samen met kaneel en kurkuma, van beide doe ik er meestal flink wat bij, maar weet niet de precieze hoeveelheid. Walnoten snijd ik ook klein, maar kun je natuurlijk ook heel laten. Echt één van mijn favoriete ontbijtjes, óók in de zomer 🙂
Ik ga ze 1 dezer dagen maken. Bij kurkuma schijnt het zo te zijn dat de werking vooral goed is bij gebruik in combinatie met zwarte peper, gemengd met olie. Of de “gouden pasta” maken.
Als ik deze repen ga maken doe ik er denk gewoon maar wat peper bij….
Dat klopt ja. Daar heb ik hier wat meer over geschreven. Samen met een recept voor de gouden pasta. Als je het écht goed wil doen moet er dus ook nog een beetje (kokos)olie bij. Dit kun je eventueel in de plaats van de notenpasta doen.
Op hoeveel graden met de oven?
Op 180 graden! 🙂
Hi, kan ik ook tahin gebruiken ipv amandelpaeta ?
Ja hoor, dat kan soms wel iets bitterder smaken!