Om een gezonde balans te vinden en vol te houden, moet je soms ook gewoon bewust genieten van iets lekkers. En nou, dat hebben we gedaan hoor, met deze brownies! Ik had nog wat voorgekookte mungbonen over van de kitchari, en besloot met deze powerboontjes weer eens glutenvrije brownies te maken. Ze waren superlekker, helemaal met een scheutje zelfgemaakte caramelsaus.
En ik hoor je denken: mungbonen in een brownie? Ja. Als je nog niet mijn zwarte bonen brownie met rozijntjes hebt geprobeerd (maar je bent wel een chocoholic, net als ik!), ga deze dan vooral eens maken. Geniet ervan. Haha. Gewoon even een tip tussen neus en lippen door.
Peulvruchten zijn echt the bom als het gaat om lekkere tussendoortjes maken. Ze komen immers met de nodige eiwitten… En, omdat ze de bloem vervangen, zijn de brownies hierdoor helemaal glutenvrij. Ideaal voor ook de gevoelige buiken!
Glutenvrije Brownies van Mungbonen & Medjool Dadels
voor 8-12 brownies
- 200 g voorgekookte mungbonen (ik kocht ze bij de Ekoplaza)
- 1 goed rijpe banaan
- 1 ei
- 75 g Medjool dadels (gewicht zonder pit)
- 3 el kokosschaafsel
- 1 ruime el kokosolie
- 2 el cacaopoeder
- 1 tl baking soda
- 1 el appel cider azijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een kleine ovenschaal met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine en laat deze draaien tot er een glad deeg ontstaat.
- Spatel het deeg in de ovenschaal, en strijk het enigszins glad.
- Bak de brownies in 25-30 minuten af in de oven. Je kunt controleren of de brownie klaar is door er een satéprikker in de steken en licht op de bovenkant te drukken met een lepel. Als de satéprikker er schoon uitkomt en de bovenkant voelt redelijk stevig, is de brownie klaar om uit de oven te halen. De brownie blijft uiteraard wel lekker een beetje smeuig.
- Laat de brownie goed afkoelen voor je hem aansnijdt, en garneer deze naar wens met een lekkere gesmolten chocolade- of zelfgemaakte carameltopping.
Ik gebruikte zelf als topping dit keer een (door mijn man!) zelfgemaakte caramelsaus, gebaseerd op kokosbloesemsuiker (hiervan zal ik voor de liefhebbers het receptje nog even bij hem lospeuteren!). Uiteraard kun je ook een Medjool dadel blenden met een scheutje plantaardige melk, en dan creëer je makkelijk een dadel-caramelsaus als topping. Of gebruik het recept van de lekkere dadelsaus uit mijn kookboek, om deze brownies mee af te maken!
Liefs,
Saskia
Geef een reactie