In de periode na het lanceren van mijn kookboek, kon ik even geen zoetigheid meer zin. Alle lekkernij was immers ook dubbel en dwars getest, en voor een groot deel in mijn buikje terecht gekomen. Gelukkig zonder blijvende schade, hoor. Dat is dan wel weer fijn, he! Haha. Maar inmiddels merk ik dat ik het weer steeds leuker vindt om lekkers te maken. En het bakken van een glutenvrije cake zoals deze, kost gelukkig ook helemaal niet veel tijd. Ik verstopte een verrassend ingrediënt in deze cake trouwens: avocado. Je kunt in bananenbrood namelijk ook eens een banaan vervangen door een avocado. Net zo romig, maar een stukje minder zoet. En daarnaast voeg je zo ook een partij goede vetten toe.
Ik maak dit soort baksels graag met een keukenmachine (ik heb zelf deze), want dat is lekker makkelijk. Maar je kunt hem vast ook maken met een staafmixer, mocht je geen keukenmachine in huis hebben. Dat is misschien iets meer werk, maar lukt ook vast. En dan heb je wel wat meer ruimte over in je vaatwasser! 😉
Glutenvrije Cake met Avocado & Rozijnen
Benodigdheden: een cakeblik, keukenmachine, oven
Bereidingstijd: 15 min. + 45 min. wachttijd
- 1 rijpe avocado
- 1 rijpe banaan
- 3 eieren (klein tot middelgroot)
- 50 g rozijntjes
- 2 el appel cider azijn
- 60 g (glutenvrije) havermout
- 195 g amandelmeel
- 2 tl kaneel
- 2 tl baking soda
- een snuf Keltisch zeezout
- optioneel (topping): 2 el amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een keukenmachine de avocado, banaan eieren, rozijntjes en appel azijn tot een egaal mengsel.
- Voeg dan de havermout toe, en laat het geheel nog even goed draaien, zodat de havermout ook goed fijn wordt.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe, en meng het geheel nog even kort.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier en schep het mengsel in de bakvorm. Strooi het amandelschaafsel eroverheen.
- Bak de glutenvrije cake af in ongeveer 45-50 min. Dek de bakvorm de laatste 10 minuten eventueel af met een stukje zilverfolie, zodat de bovenkant niet verbrand.
- Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: komt deze (redelijk) schoon uit de cake, dan is deze ook van binnen gaar. Laat de cake eerst goed afkoelen voor je hem in plakken snijdt.
Wil je de cake nog een tikkeltje zoeter hebben? Voeg dan vooral een lepel yaconsiroop of een klein beetje stevia toe (net wat je lekkerder vindt). Je kunt de cake een paar dagen bewaren in de koelkast (mits goed luchtdicht verpakt), of vries hem eventueel in plakjes in.
Meer glutenvrij lekkers vindt je in mijn kookboek Blij Suikervrij Zoet! Heb jij hem al in huis?
Liefs,
Saskia
Het recept lijkt me prima, maar ik kan niet vinden op welke temperatuur de over moet staan.
Hahaha, scherp opgemerkt Karin! Die moet op 180 graden. Ik zal het meteen even toevoegen aan de instructies. 🙂