Vaak ontstaan lekkere recepten bij mij puur omdat ik bepaalde ingrediënten in huis heb die nodig op moeten. Dan leg ik alles eens naast elkaar en bedenk ik wat ik er van in elkaar kan flansen. Soms pakt dat niet zo goed uit en daar zien jullie gelukkig weinig van… Maar als het goed uitpakt, kun je het recept vrij snel op de site vinden! Het was dan ook zo’n dag waarop ik dacht, oeps, die peertjes moeten écht op! Met mijn liefde voor bananen brood, maakte ik dan ook een nieuwe variant. Één met peer en gedroogde vijgen. De zoete crunch van de vijgen, combineerde goed met de fruitige ondertoon van het brood. Yum! Het was zo zoet, dat je het bijna geen brood meer kon noemen. Ik doopte het dan ook havermout cake. Want ja, heb je geen zin om je visite zoete gesuikerde taart of gebak voor te zetten, dan kun je dit zien als een perfecte vervanger…
Zoet met vijgen…
En mag ik dan ook nog even wat interessante facts & figures met jullie delen over gedroogde vijgen? Vijgen zitten namelijk boordevol waardevolle mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, mangaan en ja hoor, zelfs ijzer. Ze zitten boordevol voedingsvezels en daarmee ondersteunen ze een goede stoelgang. Daarnaast geven ze je snel een verzadigd gevoel. Een flinke plak van deze cake, of oké, misschien stiekem 2, zijn een heerlijk en vullend tussendoortje.
Andere lekkere tussendoortjes, vind je hier!
Havermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen
voor een cakeblik
- 100 gram havermout
- 2 rijpe bananen
- 1 peer
- 1 ei
- 100 gram gedroogde vijgen (fijngehakt)
- handje amandelen
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
en voor de vulling
- 1 peer
- 50 gram rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels cacao nibs (optioneel)
Laat de rozijnen even wellen in een bakje warm water. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek het cakeblik vast met een bakpapiertje. In een keukenmachine, maak havermout meel, door de havermout even op hoge snelheid te laten draaien. Schil ondertussen de peer, en hak deze in grove stukken. Voeg daarna de vijgen, amandelen, peer, en bananen toe aan de keukenmachine. Vermeng dat een egale massa. Van de amandelen en vijgen mag je stukjes blijven zien, dit geeft het brood uiteindelijk een lekkere bite.
Voeg dan de ei, baking soda en appel cider azijn toe aan de keukenmachine, en laat nog even draaien tot het goed vermengd is. Maak daarna de vulling klaar door de andere peer te schillen en ik kleine stukjes te snijden. Laat de rozijntjes uitlekken. Meng de stukjes peer in een kommetje met kaneel, de rozijnen, en eventueel de cacao nibs.
Meng vervolgens de vulling met het beslag en stort het in het cakeblik. Verdeel de massa goed en strijk het even glad. Zet het in de voorverwarmde oven, en bak in 30-40 gaar. Dit verschilt enigszins per oven. Controleer de cake door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake ook van binnen goed.
Laat de havermout cake even afkoelen voor je hem aansnijdt. Hij is vooral erg lekker als hij nog een beetje warm is. Je kunt hem uiteraard wel een paar dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten container. Piep hem eenvoudig even op in de toaster als je ook van warme vruchten cake houdt!
Lijkt me lekker, binnenkort ook eens proberen 🙂
Hallo Elsbeth, leuk! Laat me vooral weten of het gesmaakt heeft!
Hoi Saskia,
Wat is baking soda?
Groet, N
Hallo Net, dat is natriumbicarbonaat ( ook wel zuiveringszout ). Het gaat een reactie aan met het zuur in het recept, en zorgt zo voor een wat luchtigere cake. Je vind het bij de toko, de natuurwinkel of op internet.
Kan ik de appel cider ook vervangen door iets anders? …en de fijngehakte vijgen door fijngehakte rozijnen?
Hallo Mathilde, ja door het sap van een halve citroen. En ja, waarom niet? 😉
gemaakt en met gejuich ontvangen.
al was er met een stoofpeer in plaats van een gewone peer en rozijnen in plaats van vijgen door het beslag en een moesappel in stukjes in plaats van de peer in de vulling misschien wel iets te veel aangepast om nog van hetzelfde recept te spreken 😉
Dit ga ik zo eens maken, na mn eerste week suikervrij eten, bestaan er GELUKKIG toch nog lekkere dingen. Kan ik toch een beetje blijven snoepen. Dankjewel!
Ik neem dit recept GRAAG mee , het lijkt me SUPER LEKKER !!
Je krijgt mijn reactie.
Heerlijke cake, maar zou ‘m graag eens zonder vijgen maken. Waar zou je de vijgen door kunnen vervangen?
Hallo Monique, je kunt de vijgen door ander gedroogd fruit vervangen. Denk aan abrikozen, rozijnen, dadels, etc…
Oké bedankt, ga ik uitproberen!
Hoi, is er ook een manier om banaan uit recepten te verbannen hihi . De smaak en geur van banaan is echt niet aan mij besteed (en ik proef het heel snel zelfs met onrijpe bananen). Heb je een tip?
Ja hoor, je kunt pure ongezoete appelmoes proberen, of gepureerde (voorgekookte) zoete aardappel.
Saskia,
Het lijkt me een heerlijke cake. Wil het graag uitproberen maar ik weet niet met wat ik in dit recept het ei kan vervangen
Heb je suggesties.
1 el chiazaad of gemalen lijnzaad met 3 el water mengen en even laten staan tot het een papje vormt. Dan kun je dit toevoegen in plaats van het ei. Succes!
Hallo Saskia, heb de cake gemaakt, zonder bananen met zelf gemaakte appelmoes (uiteraard zonder suiker) en het ei vervangen door chiazaad. Bij de vulling heb ik een handvol hazelnoten toegevoegd.
De cake is een groot succes.