• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Havermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen

25 januari 2014

Havermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen

Vaak ontstaan lekkere recepten bij mij puur omdat ik bepaalde ingrediënten in huis heb die nodig op moeten. Dan leg ik alles eens naast elkaar en bedenk ik wat ik er van in elkaar kan flansen. Soms pakt dat niet zo goed uit en daar zien jullie gelukkig weinig van… Maar als het goed uitpakt, kun je het recept vrij snel op de site vinden! Het was dan ook zo’n dag waarop ik dacht, oeps, die peertjes moeten écht op! Met mijn liefde voor bananen brood, maakte ik dan ook een nieuwe variant. Één met peer en gedroogde vijgen. De zoete crunch van de vijgen, combineerde goed met de fruitige ondertoon van het brood. Yum! Het was zo zoet, dat je het bijna geen brood meer kon noemen. Ik doopte het dan ook havermout cake. Want ja, heb je geen zin om je visite zoete gesuikerde taart of gebak voor te zetten, dan kun je dit zien als een perfecte vervanger…

Zoet met vijgen…

En mag ik dan ook nog even wat interessante facts & figures met jullie delen over gedroogde vijgen? Vijgen zitten namelijk boordevol waardevolle mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, mangaan en ja hoor, zelfs ijzer. Ze zitten boordevol voedingsvezels en daarmee ondersteunen ze een goede stoelgang. Daarnaast geven ze je snel een verzadigd gevoel. Een flinke plak van deze cake, of oké, misschien stiekem 2, zijn een heerlijk en vullend tussendoortje.

Andere lekkere tussendoortjes, vind je hier!

Havermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen

Havermout Cake met Peer en Gedroogde Vijgen

voor een cakeblik

  • 100 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 1 peer
  • 1 ei
  • 100 gram gedroogde vijgen (fijngehakt)
  • handje amandelen
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appel cider azijn

en voor de vulling

  • 1 peer
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels cacao nibs (optioneel)

Laat de rozijnen even wellen in een bakje warm water. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek het cakeblik vast met een bakpapiertje. In een keukenmachine, maak havermout meel, door de havermout even op hoge snelheid te laten draaien. Schil ondertussen de peer, en hak deze in grove stukken. Voeg daarna de vijgen, amandelen, peer, en bananen toe aan de keukenmachine. Vermeng dat een egale massa. Van de amandelen en vijgen mag je stukjes blijven zien, dit geeft het brood uiteindelijk een lekkere bite.

Voeg dan de ei, baking soda en appel cider azijn toe aan de keukenmachine, en laat nog even draaien tot het goed vermengd is. Maak daarna de vulling klaar door de andere peer te schillen en ik kleine stukjes te snijden. Laat de rozijntjes uitlekken. Meng de stukjes peer in een kommetje met kaneel, de rozijnen, en eventueel de cacao nibs.

Meng vervolgens de vulling met het beslag en stort het in het cakeblik. Verdeel de massa goed en strijk het even glad. Zet het in de voorverwarmde oven, en bak in 30-40 gaar. Dit verschilt enigszins per oven. Controleer de cake door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake ook van binnen goed.

Laat de havermout cake even afkoelen voor je hem aansnijdt. Hij is vooral erg lekker als hij nog een beetje warm is. Je kunt hem uiteraard wel een paar dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten container. Piep hem eenvoudig even op in de toaster als je ook van warme vruchten cake houdt!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
245Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Glutenvrije Cake met Avocado & RozijnenGlutenvrije Cake met Avocado & Rozijnen Suikervrije Appelcake met AmandelmeelSuikervrije Appelcake met Amandelmeel Dadel Bananenbrood met Vanille SausDadel Bananenbrood met Vanille Saus Vegan Cinnamon Buns: Koffiebroodjes van Speltmeel & BanaanVegan Cinnamon Buns: Koffiebroodjes van Speltmeel

Categorie: Cake & Bananenbrood, Suikervrije Tussendoortjes Tags: amandelen, appel cider azijn, baking soda, banaan, cacao nibs, eieren, gedroogde vijgen, havermout, havermout cake, havermoutcake, kaneel, peer, rozijnen

Vorig bericht: « Tarwevrije Kaasstengels met Komijn
Volgend bericht: Avocado Salade met Wortel en Kikkererwten »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Elsbeth zegt

    31 januari 2014 om 9:38 am

    Lijkt me lekker, binnenkort ook eens proberen 🙂

    • Saskia zegt

      2 februari 2014 om 7:59 pm

      Hallo Elsbeth, leuk! Laat me vooral weten of het gesmaakt heeft!

  2. Net zegt

    19 februari 2014 om 10:53 pm

    Hoi Saskia,
    Wat is baking soda?

    Groet, N

    • Saskia zegt

      20 februari 2014 om 7:18 am

      Hallo Net, dat is natriumbicarbonaat ( ook wel zuiveringszout ). Het gaat een reactie aan met het zuur in het recept, en zorgt zo voor een wat luchtigere cake. Je vind het bij de toko, de natuurwinkel of op internet.

  3. Mathilde zegt

    28 februari 2014 om 12:43 pm

    Kan ik de appel cider ook vervangen door iets anders? …en de fijngehakte vijgen door fijngehakte rozijnen?

    • Saskia zegt

      28 februari 2014 om 2:24 pm

      Hallo Mathilde, ja door het sap van een halve citroen. En ja, waarom niet? 😉

  4. pieke zegt

    10 maart 2014 om 11:28 am

    gemaakt en met gejuich ontvangen.

    al was er met een stoofpeer in plaats van een gewone peer en rozijnen in plaats van vijgen door het beslag en een moesappel in stukjes in plaats van de peer in de vulling misschien wel iets te veel aangepast om nog van hetzelfde recept te spreken 😉

  5. Tamara zegt

    22 maart 2014 om 3:52 pm

    Dit ga ik zo eens maken, na mn eerste week suikervrij eten, bestaan er GELUKKIG toch nog lekkere dingen. Kan ik toch een beetje blijven snoepen. Dankjewel!

  6. Hedy zegt

    19 oktober 2014 om 7:54 pm

    Ik neem dit recept GRAAG mee , het lijkt me SUPER LEKKER !!
    Je krijgt mijn reactie.

  7. Monique zegt

    20 maart 2016 om 5:45 pm

    Heerlijke cake, maar zou ‘m graag eens zonder vijgen maken. Waar zou je de vijgen door kunnen vervangen?

    • Saskia zegt

      21 maart 2016 om 9:33 am

      Hallo Monique, je kunt de vijgen door ander gedroogd fruit vervangen. Denk aan abrikozen, rozijnen, dadels, etc…

      • Monique zegt

        16 april 2016 om 12:49 pm

        Oké bedankt, ga ik uitproberen!

  8. Nikki zegt

    5 augustus 2017 om 4:54 pm

    Hoi, is er ook een manier om banaan uit recepten te verbannen hihi . De smaak en geur van banaan is echt niet aan mij besteed (en ik proef het heel snel zelfs met onrijpe bananen). Heb je een tip?

    • Saskia zegt

      7 augustus 2017 om 8:11 am

      Ja hoor, je kunt pure ongezoete appelmoes proberen, of gepureerde (voorgekookte) zoete aardappel.

  9. Lidia zegt

    12 januari 2018 om 7:50 am

    Saskia,
    Het lijkt me een heerlijke cake. Wil het graag uitproberen maar ik weet niet met wat ik in dit recept het ei kan vervangen
    Heb je suggesties.

    • Saskia zegt

      12 januari 2018 om 3:36 pm

      1 el chiazaad of gemalen lijnzaad met 3 el water mengen en even laten staan tot het een papje vormt. Dan kun je dit toevoegen in plaats van het ei. Succes!

      • Lidia zegt

        25 februari 2018 om 8:04 am

        Hallo Saskia, heb de cake gemaakt, zonder bananen met zelf gemaakte appelmoes (uiteraard zonder suiker) en het ei vervangen door chiazaad. Bij de vulling heb ik een handvol hazelnoten toegevoegd.
        De cake is een groot succes.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact